Ga naar hoofdinhoud

Bart Bles per direct geschorst wegens doping, Ansems in team Aken

Bart Bles met El Rocco. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Bij een door de Nederlandse Dopingautoriteit uitgevoerde controle na afloop van het NK springen dat in april in Deurne is verreden, is ruiter Bart Bles positief bevonden op het gebruik van een middel dat op de lijst van humane ongeoorloofde middelen staat. Bles raakt hierdoor zijn zilveren NK-medaille kwijt en is per direct geschorst.

Met het wegvallen van Bles uit de uitslag van het NK schuift Sanne Thijssen nu door naar de tweede positie achter kampioen Willem Greve en wint Jur Vrieling brons.

Avond stappen

Bart Bles is duidelijk aangeslagen en teleurgesteld in zichzelf. “Ik heb me mee laten slepen op een avond uit. Ongelofelijk stom en ik heb er vreselijk veel spijt van. Ik laat hiermee het hele team enorm in de steek, het had nooit mogen gebeuren.”

Per direct op non-actief

Bles is na bekend worden van de positieve uitslag per direct op non-actief gesteld. Later zal via de geldende procedures bepaald worden hoe lang de ruiter te voet wordt gesteld.  

Ansems naar CHIO Aken

Met de schorsing gaat er ook een streep door de deelname van de ruiter aan het CHIO Aken, dat van 28 juni tot en met 3 juli op de kalender staat. Jack Ansems zal de plaats van Bles innemen bij het CHIO Aken.

Bron: KNHS

7 reacties op “Bart Bles per direct geschorst wegens doping, Ansems in team Aken

 • Brigitte de Graaf

  Gewoon een ouderwets stickie of gaat het dan om xtc of mdma of andere zooi?

 • Hinke

  Als het een schorsing vanuit de dopingautoriteit is dan kan het om van alles gaan; als je een joint rookt de avond ervoor ben je al de sjaak. Gelukkig zijn de regels vanaf vorig jaar veranderd en krijg je met cocaine/wiet/andere drugs niet meteen een schorsing van 4 jaar zoals eerst, maar kan hij in een paar maanden alweer terug zijn. In dat geval had hij zijn carriere wel op kunnen geven.
  Duidelijk is dat dit -zoals de meeste schorsingen in NL-in ieder geval niets met prestatiebevordering of vals spelen te maken heeft en het is jammer dat iedereen meteen zo mee gaat in de zwartmakerij dat het label “doping” met zich mee brengt. Met doping -als in prestatiebevordering- heeft dit niets te maken.

 • Johan Hiemstra

  Wat een hypocrisie, half Nederland is aan de drugs. Zolang het paard maar nuchter is.

 • Ria

  Wat een respect voor je paard ….

 • NielsMats

  @Ria, zou u uw opmerking kunnen toelichten want die snap ik niet.
  @Johan, hoezo hypocrisie? zo zijn gewoon de spelregels, als in de spelregels staat dat je niet met paarse haren mag rijden moet je dat ook niet doen. Het zelfde geldt voor de middelen die op de dopinglijst staat. Bart heeft bewust of onbewust een keuze gemaakt die op zijn zachts gezegd niet erg handig is.
  Moet hij daar op aan gesproken en bestraft worden? lijkt me wel.
  Een voetballer krijgt ook een kaart of straf als hij de spelregels overtreedt. Dat geldt voor alle voetballers, ook de hele aardige kerels of de hele goede.

 • boogaard

  Waarom wordt een springruiter gecontroleerd?
  Zijn er drugs die een ruiter gedurende 70 seconden tot een hoger niveau kunnen brengen?
  Prestatieverlaging zou theoretisch nog wel mogelijk zijn, maar wat kan een springruiter gebruiken waardoor hij de volgende dag zijn paard beter kan laten springen?
  (Uiteraard ga ik ervan uit dat het paard die avond op dat feestje niks prestatiebevorderends ingenomen heeft.)

 • waltera

  Bart weet heel goed wat wel of niet kan.Dat doet niets af aan zijn prestaties.Regels in de Sport zijn duidelijk en het afdoen met heel nederland doet het is onzin.Drinken ook, dus zie je het voor je onder invloed in de formule 1 of op het paard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.