Ga naar hoofdinhoud

Jeroen Dubbeldams Zenith neemt afscheid van de sport: ‘Party is over’

Jeroen Dubbeldam met SFN Zenith N.O.P. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Zenith SFN (v. Rash R) van Jeroen Dubbeldam neemt zondag 17 maart op Indoor Brabant officieel afscheid van het publiek. In de Brabanthallen is de vijftienjarige KWPN-ruin dan voor het laatst op een groot evenement te zien. In een bijzondere ceremonie wordt teruggekeken op de prachtige carrière van Zenith samen met de mensen die hier een grote rol in hebben gespeeld.

De vijftienjarige Zenith kan terugkijken op een geweldig succesvolle carrière. Op de Wereldruiterspelen van 2014 in Caen werd Dubbeldam met Zenith zowel met het Nederlandse team als individueel wereldkampioen, gevolgd door de Europese titel, eveneens met het team en individueel in Aken 2015. In 2014 maakten zij ook deel uit van het Nederlandse team dat de FEI Nations Cup Finale won in Barcelona.

Alles gewonnen

“Zenith heeft zo’n beetje alles gewonnen wat er te winnen is op het allerhoogste niveau”, zegt Jeroen Dubbeldam. “Op de een of andere manier lukt het niet meer. Vorig jaar in Samorin had ik een heel goed gevoel in de Grote Prijs, ik dacht dat we nul zouden rijden, maar er gingen toch twee palen af. Dat was een echte teleurstelling, ik kon altijd op mijn gevoel vertrouwen. Toen wist ik dat het genoeg was. Ik kwam de ring uit en zei tegen Daniel Coyle, een leerling van mij, ‘the party is over’, waarop Daniel zei ‘but it was a good one’. Dat was voor mij de eerste aanwijzing dat het einde in zicht kwam. Ik wil niet op een lager niveau eindigen met Zenith, dat verdient hij niet.”

SFN

Zenith werd in 2004 geboren bij Herman Voort in Den Ham en in 2011 door het SFN (Springpaarden Fonds Nederland) aangekocht. Naast het SFN is Willy van der Ham eigenaar van Zenith.

Intens genoten

Henk Rottinghuis, voorzitter directie Springpaarden Fonds Nederland: “Zonder de steun van onze certificaathouders was het niet mogelijk geweest voor Jeroen om deze schitterende zegetocht te beleven. Wij hebben intens mee genoten van wat deze wereldruiter met dit paard heeft gedaan voor de Nederlandse sport. Wij gunnen Jeroen en Zenith SFN nog veel plezier samen.”

Afscheid

Het afscheid van Zenith vindt plaats voor aanvang van de Rolex Grand Prix (15.30 uur).

Bron: IndoorBrabant

4 reacties op “Jeroen Dubbeldams Zenith neemt afscheid van de sport: ‘Party is over’

 • MJ Kochx

  Het is zeker mooi geweest, altijd genoten van de kunde van Jeroen en het delicate van Zenith.
  Hopelijk snel weer terug op het eerste plan en een mooie oude dag voor Zenith.

 • Sven

  Hoe is het te verklaren dat dit paard in prestaties kon veranderen ? Ik ben blij dat niemand het paard heeft gekocht op de sfn veiling en zich heeft behoed van een eventuele miskoop. De zegens van Dubbeldam en Zenith zijn schitterend, maar paarden als Casall, Ideal de la loge etc. die 10 jaar lang op het allerhoogste niveau hebben geacteerd ga ik des te meer waarderen.

 • Marcel Dufour

  In mijn ogen tot nog toe de meest vrucht brengende investering die het NSF heeft gedaan de afgelopen jaren.
  Het doel was en is van het NSF om paarden voor Nederland te behouden die medailles kunnen winnen.

  Zenith heeft wat dat betreft aan alle verwachtingen voldaan, en véél meer…

  WK 2x goud EK 2x goud en op de 3 grootste kampioenschappen ter wereld niet één paal naar beneden gesprongen.

  Ik maak me sterk dat er nog nooit in de geschiedenis van de springsport een paard is geweest dat opeenvolgend op het WK, EK en OS niet één fout heeft gemaakt.

 • Stan Op het Veld

  @ Marcel Dufour,
  De feitenkennis laat hier toch wel te wensen over.
  -Op het WK 2014 in Caen maakte Zenith in de teamfinale 1 fout (uit m’n hoofd, oxer vd driesprong) en daarnaast een tijdfout. Dat was de enige fout op dit kampioenschap die hij met Jeroen als ruiter maakte (buiten de twee palen in de final four met Rolf Goran Bengtsson en Beezie Madden).
  -Op het EK 2015 in Aken bleef de lei schoon, op een luttel tijdfoutje in de finale na.
  -Op de OS 2016 in Rio kreeg hij in Q1 een fout op de sloot en in de teamfinale een fout en daarnaast nog een tijdfout. In de indv. finale kwam daar nog een tijdfout bij.
  Het eerste deel van jouw reactie 100% mee eens, laatste twee alinea’s feitelijk onjuist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook