Veel aandacht voor afscheid Zenith in De Telegraaf - Horses.nl Ga naar hoofdinhoud

Veel aandacht voor afscheid Zenith in De Telegraaf

Jeroen Dubbeldam met SFN Zenith N.O.P. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Zenith SFN (v. Rash R) van Jeroen Dubbeldam neemt aanstaande zondag op Indoor Brabant officieel afscheid van het publiek. In de Brabanthallen is de vijftienjarige KWPN-ruin dan voor het laatst op een groot evenement te zien. De Telegraaf publiceerde vandaag een hele pagina over het naderende afscheid. Naast de column van Anky van Grunsven komen ook Jeroen Dubbeldam en Henk Rottinghuis, voorzitter van het SFN, aan het woord in de krant.

De Telegraaf vroeg Jeroen Dubbeldam naar zijn top drie met Zenith. “Het EK in Aken in 2015 komt op de eerste plaats. Ik voelde het al aankomen. Zoals Zenith daar reed, was hij onverslaanbaar. Zoveel overmacht. Zenith op zijn best.”

Caen op 2: ‘Meteen 100 procent’

De Wereldruiterspelen van 2014 in Caen, waar Nederland met Dubbeldam de individuele- en de landenwedstrijd won, volgt als tweede. “Als onervaren paard scoorde hij meteen 100 procent. Dat heb ik zelfs met De Sjiem niet meegemaakt. Uiteindelijk werd ik wereldkampioen door de paardenwissel. Zenith had mij daar naartoe geloodst.”

Rio op 3: ‘Mentaliteit getoond’

Op de derde plaats volgen de Spelen van 2016 in Rio. De nacht voor de landenwedstrijd werd Zenith ziek.”Hij heeft in de kliniek gestaan en kwam daar kort voor de tweede dag weer uit. Die dag heeft hij voor mij een ongelooflijke prestatie geleverd. Op halve kracht sprong hij nog zo goed. We misten net de barrage, maar we plaatsten ons wel voor de finale. Heel knap, daar heeft hij mentaliteit getoond.”

Rottinghuis: ‘Veiling een teleurstelling’

Zenith was niet alleen het paradepaard van Oranje, maar zeker ook van zijn fonds van eigenaren, het Springpaarden Fonds Nederland. Het sportieve rendement van Zenith was gigantisch, financieel viel het echter tegen. Toen alle SFN-paarden direct na de Olympische Spelen van Rio in 2016 werden geveild, bood niemand boven de 850.000 euro voor de wereldberoemde ruin, een zeperd vergeleken met de beoogde miljoenen. “De veiling was een teleurstelling”, geeft Henk Rottinghuis, voorzitter van het SFN, toe. Zenith verwisselde niet van eigenaar.

Transparante manier van verkoop

Het SFN koos destijds voor een veiling waarbij geïnteresseerden de paarden niet konden uitproberen, mede vanwege het succes van de executieveiling van Stal Eurocommerce in 2014. London, met Gerco Schröder winnaar van olympisch zilver, bracht daar 8,6 miljoen op. “Wij hadden dus reden om hoge bedragen te verwachten en het is een transparante manier van verkoop, zeker ten opzichte van de reguliere paardenhandel. Achteraf gezien waren ruiters wellicht bang niet te kunnen tippen aan de combinatie Jeroen en Zenith.”

Bron: Telegraaf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook