Ga naar hoofdinhoud

Zenith ook bij zijn fokker welkom voor zijn pensioen

Daniel Voort met Elascha (v.Namelus), een halfzus van Zenith. Foto: Jacquelien van Tartwijk / Paardenkrant-Horses.nl

Er is de hele week al veel te doen over het afscheid van Zenith (v. Rash R) zondag op Indoor Brabant. De Telegraaf besteedde eerder deze week al een pagina aan het afscheid van de topper van Jeroen Dubbeldam en de kranten staan er vandaag ook vol mee. Van zijn fokker mag hij best 'thuis' komen genieten van zijn pensioen, dat vertelde zijn fokker op RTV Oost.

“Hij is altijd welkom”, zegt paardenfokker Daniel Voort uit Den Ham, die trots vertelt dat de zus van Zenith, Ischa ook bij hem op stal staat, net als zijn halfzusje Elascha en Zeniths moeder, Sacha. “Twintig jaar en nog altijd kerngezond”, aldus Voort.

Verdiend

“Je weet dat het moment een keer komt dat Zenith niet meer kan”, zegt Voort. “Of dat nu is of één of twee jaar later, Jeroen voelt dat het beste aan. Op een gegeven moment is het ook wel verdiend.”

Beetje geluk

Dat Zenith zo’n toppaard zou worden, zagen ze in Den Ham niet meteen. “We zagen wel dat Zenith een goed veulen was. Vervolgens probeer je hem zo goed mogelijk op te leiden. Dan wordt hij verkocht en heb je het niet meer in de hand. Dan hoop je dat er bereikt wordt wat er nu bereikt is, daar komt ook een beetje geluk bij kijken.”

“Zenith is een intelligent paard”, vervolgt Voort. “Hoog in het bloed staand, altijd kerngezond. Als dan de combinatie met Jeroen gevonden wordt, kun je zien tot wat zo’n duo in staat is. Ik denk dat die combinatie perfect is geweest. Al weet je nooit of Zenith bij een andere topruiter ook zo gepresteerd had. Maar deze combinatie is letterlijk goud gebleken.”

Apetrots

In Den Ham zijn ze in elk geval apetrots op Zenith. De familie Voort is zondag ook bij het afscheid in Den Bosch. Een emotioneel afscheid? “Nou, dat weet ik niet”, zegt Voort. “Ik denk dat we heel mooi terug mogen kijken. Je weet dat hij een keer met pensioen gaat. Dan komt er ook weer ruimte voor jonge paarden. Dat is goed, want we moeten ook afzet houden.”

Naar Den Ham?

Gaat Zenith als pensionado terug naar zijn roots in Den Ham? “Dat ligt eraan wat hij kost”, zegt Voort lachend. “Het zou wel heel bijzonder zijn, maar hij krijgt bij Jeroen een prima pensioen, daar ben ik helemaal niet bang voor. Maar hij is hier altijd welkom.”

 

Bron: RTV Oost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook