De aanschaf van beide kampioenen is een investering in de toekomst. “Ik ga al een paar jaar op rij naar Fontainebleau met in mijn achterhoofd de gedachte om daar eens een goede hengst te kopen. Bij Farzack des Abbayes komt naar mijn mening alles samen. Hij heeft een heel goed model, een interessante bloedsopbouw en een fantastische, gedragen galop. Daarin heeft hij van nature zó veel balans, dat kom je maar zelden tegen bij een vierjarige. Op de sprong valt hij op met zijn goede techniek, vermogen en inzet. Farzack is een heel compleet springpaard en er werd, al voordat hij tot kampioen werd uitgeroepen, veel over hem gepraat in Frankrijk”, vertelt Paul Hendrix. “Het heeft dan ook best een tijd geduurd voordat we hem konden kopen. Dankzij de bemiddeling van de juiste mensen is het ons gelukt en hij zal hier een toekomst als fokhengst en sportpaard tegemoet gaan. We denken dat hij absoluut van waarde zal zijn als vererver.”
Sterke afkomst
De vierjarige Franse hengst Farzack des Abbayes stamt af van de olympische hengst Montender (v. Contender), die zelf ongekend succesvol was. Onder Marco Kutscher won hij dubbel brons op de Olympische Spelen van Athene en op de Europese Kampioenschappen in San Patrignano won hij zowel individueel als met het team de gouden medaille. In de fokkerij maakt Montender naam dankzij uitschieters op het hoogste niveau als Tokyo du Soleil, Monte Bellini en Messenger. Moeder Palme du Landey combineert de verervers Flipper d’Elle en Socrate de Chivre in haar pedigree en leverde in combinatie met L’Arc de Triomphe al twee internationale 1,40 m.-springpaarden. Uit deze Franse moederlijn zijn al talloze internationale springpaarden voortgekomen, waaronder ook het Grand Prix-springpaard Viva de Malica (v. Lagon de l’Abbaye) van Kevin Staut. De sensationeel springende Farzack des Abbayes won in Fontainebleau een geheel door Frans goedgekeurde hengsten gedomineerd kampioenschap, dat in totaal bijna 100 concurrenten telde. Onder het zadel van Christophe Grangier overtuigde hij de juryleden keer op keer.
Freya d’Ambel
Een paar weken eerder kon Stal Hendrix in Baarlo al de Padock du Plessis-dochter Freya d’Ambel (mv.Cardero) verwelkomen. Nog voordat zij het kampioenschap voor vierjarige merries won in Fontainebleau, had Paul Hendrix haar al in de vingers weten te krijgen. “Deze merrie sprong heel opvallend en we hadden het geluk dat ik als eerste informeerde bij de eigenaar. Nog voordat ze de finale won was de koop rond. Ze krijgt nu een tijdje rust en daarna zal Oda Charlotte Lyngvaer haar verder gaan opleiden.” In de finale in Fontainebleau liet Freya d’Ambel opnieuw een fantastische nulrit en veel springkwaliteit zien, waardoor haar de gouden medaille niet meer kon ontgaan.
Bron: Persbericht
Paul Hendrix heeft een goede investering gedaan met deze paarden. Frans bloed via de hengst in onze fokkerij is altijd goed geweest en is zeer interessant. Ik hoef maar een lijn te noemen ALMÉ. Maar er meer lijnen te noemen die goed vererven.
De Hendrixjes hebben géén goede neus voor ( jonge ) hengsten blijkt maar weer. Ik gebruik graag Franse hengsten maar dit wordt hem niet net zoals een hoop andere inkopen door Nederlandse hengstenhouders gedaan uit het verleden. De echte blijven staan in Frankrijk. De enigste Franse hengst van waarde in de fokkerij was Le Mexico en géén andere komt in de buurt. Hors la Loi heeft positief bijgedragen. In België hebben ze meer kijk op Franse hengsten zoals : Almé, Fleuri du Manoir, Fier de Lui, Lys de Darmen, Major de la Cour, Primo de Bruyeres, Fantastique, Ténor Manciais etc. plus volledig met frans bloed en eigen gefokte hengsten zoals Jus de Pommes, Richebourg en Nabab de Reve en Vigo D’Arsouilles bijvoorbeeld. Maar ook in Frankrijk zijn ze de verkeerde weg ingeslagen en fokken ze met buitenlandse hengsten (holsteins) alsof hun leven er van af hangt. Dit gaat ze niet vooruit helpen ! De beste fokresultaten hadden de Fransen met hun eigen Haras hengsten en dit hadden ze NOOIT mogen opdoeken! Dus het is voor de Franse hengstenhouders ook moeilijk om een goede Franse hengst te vinden helaas. Ze hebben 20 jaar geleden op de verkeerde hengsten ingezet zoals Tinka’s Boy, Calvaro, Mr Blue, Indoctro II, Larc de Triomphe om er maar een paar te noemen. Allemaal hengsten die NIET aansluiten bij de Franse merries. Ze hadden in het verre verleden gebruik moeten maken van Renville, Silvano ( Le Mexico x Amor ) en Goudsmid en wat meer Voltaire mogen gebruiken dan hadden ze het beste wat Nederland te bieden had gebruikt om hun fokkerij mee aan te vullen.
Sven heeft gelijk, dat de Fransen hun eigen producten miskennen terwijl ze het beste stamboek van Europa (hebben) hadden. De oorzaak van dit gedrag ligt in Duitsland.
Als groot land voert Duitsland de lijst aan en dat steekt Frankrijk, vandaar dat Duitse hengsten gingen dekken in Frankrijk, dit was louter gebaseerd op politieke gronden. Als de begeleiding en adviezen aan de Fransefokkers goed waren geweest, waren de Franse hengsten de besten geweest. Maar ja, paniek is een slechte raadgever, vooral bij Fransen. Een mooi gezegde (met de franseslag gemaakt) is hier op zijn plaatst. Nu nog zijn er zeer goede hengsten in Frankrijk alleen het paardrijden ligt op Frans niveau. Het komt op deze manier nooit uit de verf. Dus de Hendrxjes hoeven niet bezorgt te zijn, maar ze moeten wel opletten en reageren wanneer dat nodig is. Dat hebben de Fransen nooit gegrepen.