Ga naar hoofdinhoud

Josta van Straaten houdt hoofd koel in Vragender 1,40m GP

Josta van Straaten ontvangt van Micky Morssinkhof de PSC Lichtenvoorde Trofee Foto Wendy Scholten

De slotronde van de 1,40m Grote Prijs op vrijdagavond op Paardensportcentrum Lichtenvoorde was niet iedereen welgelegen. Van de acht barrageklanten bleven er maar drie foutloos en daarvan won Josta van Straaten op Ciao Bella S (v. Triomphe de Muze). “Ik denk dat er teveel risico genomen werd en dat de paarden door de snelheid te plat gingen springen. Dat probeerde ik te voorkomen met mijn merrie”, vertelt de amazone uit Den Ham.

Even vreesde Van Straaten voor Maud Roosendaal, die een ijzersterke ronde reed met haar good-old Universo (v. Celano) en optimaal gebruik maakte van zijn reuzenpassen. Toch was de grote schimmel 0,22 seconde langzamer dan de kittig springende merrie.

Tweede keer derde in GP

De derde foutloze omloop kwam van Freya (v. Spartacus), die met Anneke Niels-van Wijngaarde een abonnement lijkt te hebben op nulritten. De achtjarige merrie verkeert in topvorm en was medio september ook al derde in de 1,40m Grote Prijs van Vragender.

‘Moeilijke lijntjes’

Ciao Bella S heeft met haar elf jaar al wat kilometers op de teller en die ervaring kwam goed van pas in de hoofdrubriek van het driedaagse Jumping Lichtenvoorde, gebouwd door Sjack Meuleman. “Het parcours stond niet abnormaal hoog, maar er zaten moeilijke lijntjes in. Zeker richting het eind werd het lastig. Ik had ook totaal niet verwacht dat ik zou winnen. Het is ons eerste indoorconcours weer. Ook al loopt m’n merrie al een paar jaar in de sport, het is toch even omschakelen. Ze was op het voorterrein haast te voorzichtig en te hectisch. Het is ook wel een aparte merrie. Heel heet, veel karakter, je moet heel zachtjes met haar omgaan”, vertelt Josta van Straaten.

‘Gelukkig nog geen onweerstaanbaar bod’

De amazone zag Ciao Bella S met eigen ogen geboren worden en heeft er een bijzondere band mee. “Afgelopen zomer debuteerden we in het 1,50m in Houten en werden we vierde. Verder heb ik nog een Toulon-merrie op niveau lopen. Ik wil graag internationaal rijden op Indoor Wierden en hier op Jumping de Achterhoek. Dat is het leukste, meedoen op niveau. Gelukkig is er nog geen onweerstaanbaar bod op de paarden gekomen, want anders waren ze vertrokken.”

Rijden en fokkerij

Op het familiebedrijf in Den Ham wordt de kost met de paarden verdiend. “Ik houd me met het rijden bezig en de fokkerij. Elk jaar worden zo’n dertig veulens geboren en daar ben ik steeds bij. Dat vind ik het mooiste wat er is. Het veulen van de merrie afhalen en later zelf onder het zadel krijgen”, lacht ze.

Kinderen van Berlin

De top vijf van de Grote Prijs werd volgemaakt door twee kinderen van Berlin. Nuri Dijks werd met Addison vierde en Piet Raijmakers jr. werd vijfde op Van Schijndel’s Belle.

Bron Persbericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook