Ga naar hoofdinhoud

Leopold van Asten voorlopig aan leiding in laatste onderdeel NK

Leopold van Asten hier met VDL Groep Miss Untouchable (v. Chacco-Blue) Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
In de eerste manche van het laatste onderdeel is het Leopold van Asten die de leiding overgenomen heeft van Gerben Morsink. Morsink moest twee fouten incasseren in de eerste ronde van het laatste onderdeel en viel daardoor terug naar een achtste plaats. Kevin Jochems staat voorlopig op de zilveren positie en Jeroen Dubbeldam heeft op het moment het brons in handen.

In de eerste manche van het laatste onderdeel gebeurde veel in het klassement. Vijf van de 31 combinaties werden uitgesloten uit Henk Linders zijn toch selectieve parcours. Vooral de lijn van de lichtblauw en witte muur naar de dubbelsprong op zes galopsprongen en de oxer erachter op vijf galopsprongen was hierbij de scherprechter in het parcours. Daarnaast was de middelste van de driesprong, een oranje plank in omgekeerde lepels, ook een moeilijkheid. Slechts drie combinaties bleven foutloos en onder de toch krappe tijd van 75 seconden.

Top van het klassement

Kevin Jochems ging met 1,42 stafpunten de eerste ronde in, zette met Cristello H (v.Numero Uno) een superieur gereden nulronde neer en hield de stand op 1,42. Het duo heeft zich optimaal kunnen voorbereiden op de Sunshine Tour afgelopen maart, en dat werpt nu zijn vruchten af. Willem Greve kwam na Jochems de ring in en stond met Zypria S (v.Canturo) op 1,36. Greve kreeg de insprong van de dubbelsprong eraf na een minimale touch en eindigde op 5,36 strafpunten op een zevende plaats. Jeroen Dubbeldam, die al twee maal Nederlands Kampioen werd (2009 en 2011), reed loopzuiver rond alsof er een klasse Z-parcours stond. De topruiter nam alleen in de laatste lijn net iets te veel tijd en finishte daardoor net buiten de toegestane tijd. 2,23 strafpunten was het resultaat voor Dubbeldam en Roelofsen Horse Trucks Eldorado S (v.Diarado).

Stalen zenuwen

Op het moment dat Leopold binnenreed, stond de ruiter op 1,23 strafpunten net als Dubbeldam. Van Asten wist wat hem te doen stond en hield zijn zenuwen onder controle. Leopold reed foutloos met VDL Groep Miss Untouchable (v.Chacco-Blue), met enig geluk in de moeilijke driesprong, en nam de leiding in het klassement over. Doron Kuipers ging vastberaden de ring in met zijn Charley (v.Calido I) en was goed op weg tot zijn schimmel net een fractie te laat in het voorbeen was op de insprong van de driesprong. Een totaal van 4,14 bracht de ruiter op een voorlopige zesde plaats. Wat weer een concurrent minder betekende voor Leopold.

Omgegooid

Na Doron ging het nog om de drie ruiters die aan de start moesten komen. Johnny Pals kreeg met Fernando (v.For Pleasure) net als Doron de insprong van de driesprong eraf en kwam op een totaal van 4,82 punten en staat daarmee vijfde. Het duo dat voorlopig op zilver stond, Frank Schuttert en Lyonel (v.Little Joe), hield de nul ook niet op het scorebord. De insprong van de dubbelsprong in de lastige lijn was ook voor hen de scherprechter. Met 4,57 staat Schuttert voorlopig als vierde.

Laatste starter

Als laatste starter lag alle druk op Gerben Morsink en zijn Navarone Z (v.Nabab de Reve). Het lukte Morsink niet zijn positie vast te houden, acht strafpunten gooiden roet in het eten en daardoor viel de ruiter terug naar een achtste plaats. Door de eerste manche is de top behoorlijk omgegooid. Leopold staat op goud, Kevin op zilver en Jeroen op brons. Om 16.15u begin de tweede manche en de top vijf staat nog steeds binnen een fout van elkaar af, dus de strijd ligt nog open.

Bekijk hier de tussenstand.

Bron: Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.