Ga naar hoofdinhoud

Britten pakken goud uit grabbelton

Soms is springsport net zo spannend als dressuur. Net als vanmiddag in de dressuurfinale, werd de strijd om goud, zilver en brons in de laatste seconden van het Europees landenkampioenschap springen beslist. Groot-Brittannië (zonder Nick Skelton en Big Star) trok aan het langste eind, Duitsland won zilver voor de verrassend op het podium geslopen Zweden. Door de talloze nulrondes van concurrenten bleef Nederland steken op plaats zes.

Zoals vanmiddag Helen Langehanenberg besliste over goud, zo lag vanavond het springlot in handen van de allerlaatste ruiter Scott Brash. Vier punten mocht de Schot verspelen op het Duitse team, een tijdfout erbij zou het tweede goud van vandaag in Duitse handen brengen. De insprong van de driesprong bezweek onder de aanraking van Hello Sanctos, maar daarna loodste Brash zijn paard naar de tweede gouden teammedaille in een jaar tijd.

Vlak daarvoor had Kevin Staut met een doodmoeie Silvana HDC alle Franse kansen vergooid door twee balken niet te kunnen omzeilen. Zwitserland was toen al buiten beeld geraakt, door fouten van Pius Schwizer, Paul Estermann en een tijdfout van Jannika Sprunger. In een wedstrijd met maar liefst veertien nulrondes was dat teveel. Zweden schoof verrassend naar voren. Jens Fredricson, gisteren nog met vijf balken aan de benen de ring uit gekomen, floot er met Lunatic nu overheen. De total stuurloze Mic Mac du Tillard leverde Angelica Augustsson na een stormachtige ronde veilig af aan de finish en laatste starter Rolf Göran Bengtsson perste het laatste uit Casall Ask.

Het bleek goed voor brons, want ook Daniel Deusser, Christian Ahlmann en Ludger Beerbaum klaarden de klus. Het enige wat niemand wist was of dit goed was voor goud. Dat maakte Scott Brash als laatste starter wel uit, na nulrondes van Ben Maher/Cella en de vechtersbazen William Funnell en Billy Congo. Met nimiem verschil bleef Team GB de Duitsers en de Zweden voor.

Achteraf bezien hadden alle Nederlanders vandaag nul kunnen blijven, dan nog was het team van Rob Ehrens door de vele nulritten niet op het podium terecht gekomen. Maar helemaal schadevrij bleef Oranje niet. Jur Vrieling maakte met een opnieuw super springende Bubalu VDL een tijdfout, Willem Greve en Carambole kregen in het zwaarste parcours dat zij ooit sprongen slechts vijf strafpunten en Maikel van der Vleuten bleef met een helemaal opgeleefde en super springende VDL Groep Verdi TN helemaal foutloos. De twee balkjes die in het parcours van Jeroen Dubbeldam en Utascha vielen waren alleen van belang voor de geschiedenisboeken.

Bron: Horses

Klik hier voor alle uitslagen.
Klik hier voor de startlijst.
Klik hier voor de livestream van de NOS.

Lees hier alles over het EK.

Bron: Horses

Lees ook