Ga naar hoofdinhoud

Nicola Philippaerts en Katanga razen naar winst in Rolex GP La Baule

Update
Nicola Philippaerts met Katanga v/h Dingeshof (v. Cardento) Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Een grote overwinning voor Nicola Philippaerts en zijn vuurvretende merrie Katanga vh Dingeshof in de Rolex GP van La Baule, Frankrijk. Het is de grootste individuele overwinning in de carrière van het duo, dat vorig jaar derde werd in de Grote Prijs van Aken en met hun team in 2021 de Global Champions League won. Tweede werd de Zweed Jens Pederson met zijn toppaard Markan Cosmopolit (v. Cohiba VDL), Henrik von Eckermann werd derde met de tienjarige KWPN-merrie Iliana (v. Cardento 933).

Philippaerts en Katanga leken voorzichtig van start te gaan in de barrage, maar op de eerste lange lijn nam de ruiter precies voldoende risico om bij de tijd te blijven. Daarna draaide het duo onmogelijk kort naar de roze oxer en direct daarna weer heel kort terug. Het publiek zat te oehen en aahen. De laatste lijn was weer mooi naar voren en toch met controle. De Belg en zijn merrie verbeterden daarmee de tot dan toe leidende tijd van Henrik von Eckermann met 4/10 van een seconde. Onder groot gejuich van het publiek reed de Belg naar 36,06 seconden, wat goed bleek voor de 165.000 euro voor de winnaar. Laatste starter was Jens Fredricson met Markan Cosmopolit die in de eerste lijnen niet het uiterste aan snelheid leek te vragen. In de laatste lijn probeerde hij dat goed te maken met een gigantische spurt naar de oxer maar hij bleef net achter de Belg steken en werd tweede.

Philippaerts: ‘Ze heeft deze zege verdiend’

“Katanga sprong abnormaal”, begint Nicola Philippaerts zijn analyse van de GP. “Ik kan het niet anders verwoorden. Afgelopen vrijdag was ze ook al bijzonder sterk tijdens de landenwedstrijd. Die ene balk die viel was echt zo’n domme fout, eentje waar zij niets kon aan doen. We hebben samen al mooie resultaten behaald zoals vorig jaar de derde plaats in Aken. Maar die zege die ze zo hard verdiende voor al die trainingsarbeid ontbrak nog. Wel, vandaag kunnen we onze eerste zege in een CSIO5* afvinken.” Philippaerts bedankt de families Adriaensens en Lens, zijn vader en het hele team: “Dit is een zege van het collectief.”

Kersten beste Nederlander

Beste Nederlander was Lars Kersten, die al vroeg in het basisparcours een balk zag vallen en het daarna rustig en strak probeerde te houden met Emmerton (v. Silvio I). Dat lukte goed, met alleen een lichte touché op de driesprong en de plank en één extra strafpunt voor tijd. Pim Mulder en Memphis Z (v. Mylord Carthago) kwamen met 9 strafpunten uit de basisomloop.

Veel gebeurd in basisomloop

Het basisparcours had een wat bizar verloop, met uiteindelijk 14 barragisten, maar ook elf combinaties die werden uitgesloten of ermee ophielden. Een daarvan was Ben Maher met Explosion W (v. Chacco-Blue), die zich verstapte op het open water. Kevin Jochems en Flying Jackie (v. Nabab de Reve) gaven op, evenals Kars Bonhof en Hernandez TN (v. Kannan). Ook voor Marc Houtzager en Sterrehof’s Dante N.O.P. verliep de wedstrijd teleurstellend. Twee weken geleden won het duo nog de Grote Prijs van Wiesbaden, in La Baule kwamen zij ook niet door de basisomloop heen. Dante werd te enthousiast en Houtzager besloot om af te groeten.

Uitslag (met video’s)

Bron: Horses.nl / Persbericht Philippaerts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.