Ga naar hoofdinhoud

Nieuw: Pilot voor Jeugdrubrieken springen

Vanaf april 2020 start de KNHS met een nieuwe pilot jeugdrubrieken voor het springen. Rubrieken worden dan niet meer onderverdeeld naar de categorie van de pony, maar er wordt gekeken naar de leeftijd van de ruiter en de hoogte van het parcours. Dit heeft als groot voordeel dat jeugdruiters kunnen rijden tegen leeftijdgenootjes en het zorgt ervoor dat de springsport nóg leuker wordt. Ook worden er tijdens de pilot extra impulsrubrieken toegevoegd om in de instap voor jeugdruiters laagdrempeliger te maken.

In de nieuwe jeugdrubrieken staat de leeftijd van het kind centraal en niet de grootte van de pony/het paard. In tegenstelling tot de bestaande rubrieken wordt het klassement straks niet meer per klasse en categorie opgemaakt, maar op hoogte van het parcours en per leeftijdsgroep. In de huidige rubrieken kan het voorkomen dat een achtjarige op een C-pony in hetzelfde klassement wordt opgenomen als bijvoorbeeld een 16-jarige op een D-pony. Dit is niet reëel en voor de kinderen niet leuk.

‘Het motiveert’

Bondscoach van de springpony’s Edwin Hoogenraat licht toe: “Het motiveert jeugdruiters veel meer als ze tegen hun eigen leeftijdsgenootjes kunnen rijden. In de diverse leeftijdsgroepen zitten grote verschillen in beleving van de sport, maar ook in motoriek, kracht en balans. Het is voor kinderen veel leuker en ook eerlijker als ze tegen kinderen in dezelfde leeftijd en leerfase rijden. Daarbij is een groot voordeel van de nieuwe leeftijdsrubrieken dat jeugdruiters zich aan elkaar kunnen gaan meten. Ze krijgen direct een idee hoe ver ze zijn qua niveau en wat hun vaardigheden zijn. Daarbij leren ze ook veel van andere jeugdruiters als ze elkaar zien rijden.”

De leeftijdsgroepen zien er als volgt uit:

Jeugd onder 9 = JO9 deelname mogelijk 7 en 8 jaar
Jeugd onder 12= JO12 deelname mogelijk 9 t/m 11 jaar
Jeugd onder 15= JO15 deelname mogelijk 12 t/m 14 jaar
Jeugd onder 19= JO19 deelname mogelijk 15 t/m 18 jaar

Door de knip te maken tussen basisschool- en middelbare schoolleeftijd trekken kinderen op met leeftijdsgenootjes die over het algemeen in dezelfde fase van ontwikkeling zitten.

Laagdrempeliger

Aan de nieuwe jeugdrubrieken, worden in de pilot ook extra impulsrubrieken (BB) toegevoegd waar jeugdruiters met hun pony(‘s) en of paard(en) aan kunnen deelnemen. De drempel om aan de springsport deel te nemen wordt daarmee een stuk lager. Bondscoach Edwin Hoogenraat is een groot voorstander van de extra impulsrubrieken.

Hij legt uit: “De parcoursen in de reguliere klassen BB en B zijn voor veel beginnende springruiters nog best hoog en moeilijk. Door het instappen laagdrempeliger te maken hoop ik dat we nog meer kinderen enthousiast kunnen maken voor de springsport. Uiteindelijk gaat het om de plezier van de sport. Of dat nu over 30 cm of over 80 cm is, dat maakt in principe niet uit. Het is alleen maar mooi als er nog meer kinderen en pony’s en paarden plezier kunnen beleven aan het springen, ook op een lager niveau.  Het geeft ook veel meer motivatie om door te gaan. En doordat je lagere parcoursen kunt springen in de nieuwe rubrieken, is de overstap voor manegeruiters naar KNHS-springwedstrijden laagdrempeliger. Dat komt het animo en het enthousiasme voor de springsport alleen maar ten goede.”

De volgende extra impuls (BB) rubrieken worden toegevoegd:

  • 30 cm voor A/B/C/D/E pony’s en paarden
  • 40 cm voor B/C/D/E en paarden
  • 50 cm voor C/D/E pony’s en paarden
  • 60 cm voor D/E pony’s en paarden
  • 70 cm voor E pony’s en paarden

Parcoursen

Het is belangrijk dat kinderen eerst ervaring en routine krijgen in het rijden van parcoursen. In het kader van de ontwikkeling van de rijvaardigheid wordt de moeilijkheidsgraad van het parcours hierop aangesloten. Daarom is de keuze gemaakt om pas vanaf de parcourshoogte van 1.00 m (klasse M cat. D) een dubbelsprong toe te voegen aan het parcours. Vanaf de 1.20 m. parcoursen (klasse ZZ cat. D) mag er een driesprong toegevoegd worden. Dit maakt het ook voor de organisatie eenvoudiger. De verschillende ponycategorieën en paarden kunnen door elkaar starten, omdat bij het ontbreken van een dubbelsprong de afstand in het parcours niet steeds aangepast hoeft te worden. Door de benaming van de klassen (B/L/M/Z/ZZ) te wijzigen naar hoogtes wordt het voor zowel ruiters, officials als buitenstaanders duidelijker welke hoogte er gesprongen wordt.

Rubrieken en uitschrijving

Tijdens de pilot worden alle klassen t/m een hoogte van 1.35m uitgeschreven. (De 1.35 m rubrieken zijn alleen voor paarden.) De huidige rubrieksnamen in Mijn KNHS blijven gelijk, er worden alleen hoogtes aan toegevoegd (vb. A-pony 50 cm Klasse B rijstijl). Daarnaast hebben we mogelijkheden gecreëerd voor een lagere instap door extra impuls (BB) rubrieken toe te voegen waar je met je pony(‘s) en of paard(en) aan kunt deelnemen.  Alle rubrieken worden tijdens de pilot uitgeschreven conform het reglement springen art. 280 op rijstijl. Voor de toekomst wordt gekeken naar andere vormen.

Registratie bij de KNHS

De jeugdrubrieken die worden uitgeschreven tijdens de pilot tellen mee voor winstpuntenregistratie in de reguliere rubriek. M.u.v. de impuls (BB) rubrieken (deze zijn nu ook niet voor winstpunten).

Bron: KNHS

Eén reactie op “Nieuw: Pilot voor Jeugdrubrieken springen

  • peter

    Ik neem aan dat dit aparte wedstrijd dagen worden, anders worden de zwaardere rubrieken wel heel laat verreden.
    ik zie hier ook geen voordelen in, maar als er interesse is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook