Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe beoordeling klasse B legt basis voor verandering

In Son werd op 27 september tijdens de indoorwedstrijd van rijvereniging De Sonse Heide een nieuwe beoordeling van de klasse B springen uitgeprobeerd. De nieuwe proef heeft een goede basis gelegd voor de toekomst. ,,Hier kunnen we zeker mee verder”, zegt Louis Koninckx, voorzitter disciplinecommissie.

Piet Raijmakers beoordeelde samen met jurylid Ard van den Eertwegh de combinaties op zes onderdelen, waaronder het juist landen na de hindernissen en het rijden van het juiste aantal galopsprongen in lijntjes. Belangrijk waren ook het juiste tempo en het goed rijden van de wendingen, de wijze van rijden en de beoordeling van het paard. Vastgesteld werd dat er wellicht nog gesleuteld moet worden aan de beoordeling. Wel was duidelijk dat de ruiters en amazones zich voorbereid hadden. Ze letten niet alleen op hun eigen houding, maar ook op de techniek van het rijden.

Het nieuwe systeem dwong de juryleden continu bij de les te zijn. ,,Het is duidelijk dat je routine moet opbouwen, nu had je absoluut geen tijd om je gedachten af te laten dwalen. Op deze manier krijgen de ruiters en amazones wel aandacht waar ze iets mee kunnen en een meer gefundeerd resultaat na de proef”, zei Ard van den Eertwegh na afloop tijdens de gezamenlijke evaluatie.

De wedstrijd bestond uit een eerste manche met de nieuwe beoordeling op de rijkunstige capaciteiten. Daarna streden de beste 25% van de deelnemers in een tweede manche op tijd om de prijzen. De plaatsingspunten van beide omlopen bepaalden het eindresultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.