Ga naar hoofdinhoud

Patrice Delaveau triomfeert in GP Parijs, Van der Vleuten vierde

Patrice Delaveau en Lacrimoso 3 HDC. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

In de Longines Masters van Parijs stegen Patrice Delaveau en Lacrimoso 3 HDC tot ongekende hoogte. De Fransman finishte lest best bijna twee seconden vlugger dan landgenoot Simon Delestre. Maikel van der Vleuten en de geweldig springende VDL Groep Arera C eindigden met een knappe rit op de vierde plaats in het spektakelstuk in de Franse hoofdstad. Een mooie aanvulling op de derde plaats die de Oranje-ruiter zaterdagavond behaalde in de Gucci Gold Cup.

In het basisparcours over 1.60m  vonden 29 van de 45 combinaties hun Waterloo, waarna 16 deelnemers de tijdstrijd aan gingen in de barrage. Billy Twomey zat lang in de winnaarszetel nagelbijtend de optredens van zijn collega-ruiters te bekijken. Met Tinka’s Serenade (Tinka’s Boy) gaf de Ier een lesje stuurmanschap weg en klokte met de 18-jarige AES-merrie precies 38.00 seconden. De winnaar van vorig jaar, Martin Fuchs, reed onder de Zwitserse vlag Cornet Obolensky-zoon Clooney 51 met een precisie rit van 40.91 naar een uiteindelijke zevende plaats.

Dat de te kloppen tijd krap stond bleek met de messcherpe ronde van Lauren Hough en Ohlala. Het paar sprong meerdere hindernissen flink schuin en draaide de bochten minutieus, maar de springvlo-merrie van Orlando vd Heffinck wist niet genoeg tijd in te lopen. In 38,47 bezette het duo uiteindelijk de vijfde positie. Maikel van der Vleuten deed er een schepje bovenop met de fijn ontwikkelde VDL Groep Arera C. De Indoctro-telg wist veel snelheid in de bochten te pakken en met een galopsprong minder, waar Ohlala er een meer nodig had, werd de vierde plaats veiliggesteld in 38.13 seconden.

Voor het massaal toegestroomde publiek ontvouwde zich een strijd der Fransmannen in de 350.000 euro gedoteerde vijfsterrenproef. Delaveau won de Masters al eens eerder in Hong Kong en wist dit succes in zijn thuisland te herhalen. Met de uiterst snelle Landjunge-ruin Lacrimoso 3 HDC wist hij de tijd die Delestre zorgvuldig uitgestippeld had te verbeteren. Het leek of de bronzen EK-medaillist met Hermes Ryan (v. Hugo Gesmeray) nergens een milliseconde liet liggen, maar Delaveau was met een magistraal vlugge rit alsnog de winnaar voor een uitzinnige menigte van toeschouwers. “Het voelt beter dan ooit om in mijn thuisland zo’n prachtige overwinning op naam te schrijven”, reageerde Delaveau, die daarmee hintte naar de afgelopen tijd waarin zijn land zoveel roerigheid te verduren kreeg.

Ook Harrie Smolders drong tot de finale door met de uitstekend in vorm verkerende Don VHP Z (v. Diamant de Semilly). Het Olympisch kaderlid draaide halverwege het parcours een flink scherpe wending, maar het genomen risico betaalde zich ongelukkig uit. Smolders kreeg de afstand naar de steil die volgde niet passend en moest door die vier strafpunten genoegen nemen met de 14e plaats.

Klik hier voor de volledige uitslagenlijst.

Bron: Horses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook