Ga naar hoofdinhoud

Belangrijkste issue topspringruiters: onterechte beschuldiging van doping

De International Jumping Riders Club (IJRC) vroeg internationale topruiters wat volgens hen de grootste problemen in de paardenwereld zijn. Peder Fredricson, Scott Brash, Ashlee Bond, Ben Maher, Kent Farrington en Henrik von Eckermann zijn eensgezind: onterechte beschuldiging van doping op internationale evenementen is het belangrijkste aandachtspunt.

“Paarden zijn nog steeds dieren, ook al zijn het topatleten die prestaties leveren op het hoogste niveau. Omdat het dieren zijn, kunnen we niet iedere factor meten”, aldus de Britse springruiter Ben Maher. Ruiters kunnen hun paarden vaak niet controleren in de stallingsmogelijkheden op een concours, (lucht)verkeer naar het concours en hun natuurlijke behoeftes zoals het eten van gras. Maar om onterechte beschuldiging van dopinggebruik op grootschalige evenementen te voorkomen vindt Maher wel dat zaken zoals hooi, stro getest moeten worden.

Als een lopend vuurtje

‘Een gevolg van gemeten waardes bij paarden die voortkomen uit bijvoorbeeld verkeerde waardes van hooi, kan onterechte beschuldiging zijn’, aldus Amerikaanse topruiter Kent Farrington. Zodra die ‘verkeerde’ waardes bekend worden gemaakt, gaat dat als een lopend vuurtje rond. Binnen korte tijd staan zowel de ruiter, het paard als de hele springsport in een negatief daglicht. Terwijl de waardes wellicht niet voortkomen uit verboden middelen, maar uit zaken als hooi, stro of gras.” Hij vindt dat er realistische maatstaven gehanteerd moeten worden die passen bij de hedendaagse sport.

Bekijk hier de hele video.

Bron: horses.nl/www.ijrc.org

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook