Ga naar hoofdinhoud

CES Valencia Tour: flinke uitbraak EHV-1, tientallen paarden ziek

Gisteren werd de CES Valencia Tour in Spanje stilgelegd vanwege een virusuitbraak. De eerste berichten uit Valencia deden vermoeden dat het om een paar zieke paarden ging, maar inmiddels is duidelijk dat het om een flinke uitbraak gaat met tientallen besmette paarden. Het gaat daarbij om een uitbraak van de neurologische vorm van het Equine Herpesvirus (EHV-1), zo meldt de FN aan St. Georg.de.

St. Georg.de nam contact op met de Duitse paardensportkoepel FN en zij meldt aan de website dat vanuit FEI-zijde inmiddels is bevestigd dat het om het EHV-1-virus gaat.

De Zweedse paardensportbond heeft het volledige statement van de FEI gepubliceerd, klik hier om het te lezen.

Alle paarden geschorst door FEI

Alle paarden die vanaf 1 februari op het concoursterrein van CES Valencia gestald waren, worden door de FEI geschorst. Dat betekent dat ze niet aan FEI-evenementen mogen deelnemen, totdat ze aan bepaalde testvereisten hebben voldaan. Organisatoren van andere tours in Spanje zijn geïnformeerd en zijn geadviseerd geen paarden aan te nemen die in Valencia waren.

Tientallen paarden ziek en zelfs paarden gestorven

Het gaat niet om een kleine uitbraak: St-Georg.de sprak met verschillende ruiters en die melden dat van de 120 paarden die nog in Valencia zijn, er ruim 40 koortsverschijnselen hebben. Ook zouden er volgens die ruiters paarden zijn gestorven. Dat is officieel nog niet bevestigd.

Eerste paarden op donderdag ziek

Het concours werd zondagmiddag pas stilgelegd, terwijl de eerste paarden al op donderdag koortsverschijnselen toonden.

Ruiters met paarden vertrokken

Horses.nl vernam uit verschillende bronnen dat vele ruiters met hun paarden vertrokken zijn, terwijl ze al wisten van de uitbraak. Ook St. Georg maakt daar melding van.

Dat was volgens de FEI ook toegestaan: voorwaarde daarbij was wel dat de paarden symptoomvrij zijn en ze onderweg naar huis geen tussenstops maken.

Paarden isoleren

De Spaanse paardensportfederatie (RFHE) raadt aan om alle paarden met symptomen direct te isoleren en hetzelfde geldt voor paarden die in de buurt hebben gestaan van besmette paarden. Ook raadt de bond aan alle paarden te testen middels een PCR-test.

Lees hier meer

Bron: Horses.nl / St-Georg

Eén reactie op “CES Valencia Tour: flinke uitbraak EHV-1, tientallen paarden ziek

  • jan jonas

    PCR test is nodig. Alleen een bloedtest onderzoek kan zeggen om welk virus het gaat. PCR test meet namelijk ook andere virusdeeltjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook