Ga naar hoofdinhoud

Ierse bondscoach spreekt zich uit tegen bloedregel

Archieffoto Mark McAuley. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Volgens Michael Blake, de bondscoach van de Ierse springruiters, behoeft de bloedregel enige verandering. Mark McAuley werd afgelopen weekend in de tweede ronde van de FEI Nations Cup in Hickstead gediskwalificeerd, zijn GRS Lady Amaro had een lichte schram. Dat kostte Ierland een strijd in de barrage om de eerste plaats in de landenwedstrijd. "Natuurlijk moet het paardenwelzijn voorop staan, maar als een paard zo z'n best voor zijn ruiter doet, is het geen goede regel en behoeft dat verandering."

Groot-Brittannië en Ierland gingen in de tweede ronde van de Nations Cup gelijk op en McAuley zette met GRS Lady Amaro twee foutloze parcoursen neer. “Ik had het gevoel dat het ons hard werd aangerekend, maar regels zijn regels”, reageert Blake. Hij is van mening dat, omdat het om een kleine schram gaat, er geen diskwalificatie had moeten volgen. “Dit heeft ons uit de barrage gehouden. Die hadden we kunnen winnen of niet, maar dit incident heeft de concurrentie weggenomen”, reageert de bondscoach. McAuleys resultaat werd geschrapt en Ierland moest genoegen nemen met de tweede plaats.

Bron: Horse & Hound

5 reacties op “Ierse bondscoach spreekt zich uit tegen bloedregel

 • Marcel Dufour

  Oude mannen zoals Michael Blake met oude instellingen, dat is misschien wel ons grootste probleem.
  Wel prettig dat de FEI dit bij het schrijven van die regel had voorzien en dus zero tolerance beleid aanhield. Om te voorkomen dat er gesteggel komt over wanneer bloed afkomstig is van een snee, een schram of een kras.

 • Jan Jonas

  Ik ga een stapje verder. De bloedregel moet van toepassing zijn als dat bloed is ontstaan ontstaan in de mond en door een bit. Nu worden er allemaal maatregels genomen die niet juridische zijn en kunnen worden weerlegt. Het is nuttig pijpkousen en strijklappen te laten controleren na een springwedstrijd door een official. Zoals het nu gaat is dat niet juridisch.

 • Mathijs

  Weet niet of die oude garde die nu ineens roomser wil zijn dan de paus niet erger is.

 • MJ Kochx

  ‘lichte schram’ … waar? ter hoogte van waar de ruiter met zijn spoor komt? dan is het duidelijk toch? Dan kan het paard nog zo zijn/haar best gedaan hebben, maar dat doet dan niets af van de bloedregel.

 • goed zo Mathijs, bloed is bloed, maar om nu ineens……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.