Ga naar hoofdinhoud

Jos Lansink is de opvolger van Rob Ehrens

Jos Lansink met Willem Greve en Marc Houtzager Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Vanaf 1 januari 2022 is Jos Lansink de nieuwe bondscoach van de springruiters van TeamNL. “Ik ben er ongelofelijk trots op dat Jos Lansink onze nieuwe bondscoach wordt”, vertelt KNHS Technisch directeur Iris Boelhouwer. “Hij heeft een enorme staat van dienst en hij gaat zijn ervaring en kennis als ruiter én coach inzetten voor de Nederlandse springsport."

“Ik kijk er erg naar uit om met hem te gaan samenwerken en zeker na de gesprekken met de ruiters heb ik er alle vertrouwen in dat Jos een belangrijke bijdrage gaat leveren op weg naar de Olympische Spelen van Parijs”, aldus Boelhouwer.

Prachtige functie

Jos Lansink vertelt enthousiast over zijn nieuwe uitdaging: “Ik kijk er enorm naar uit om met de Nederlandse ruiters en betrokkenen te mogen samenwerken. Nederland heeft zeer goede ruiters en ik vind het geweldig om dit voor de Nederlandse paardensport te kunnen gaan doen. Ik ben graag en veel op de grote internationale concoursen en dit is een prachtige functie waar ik heel veel zin in heb en kijk er met vertrouwen naar uit. Ik heb dan  misschien de Belgische nationaliteit, maar ik blijf in mijn hart toch altijd een Nederlander en draag graag bij aan de successen van de Nederlandse springsport.“

Olympisch goud

Jos Lansink (1961) is nog steeds volop actief in de springsport, waarbij hij kan terugkijken op een uiterst succesvolle topsport carrière. De mooiste medaille in zijn prijzenkast is het Olympische goud dat hij in 1992 met het team won in Barcelona. Naast Lansink bestond dit gouden team uit Piet Raijmakers, Jan Tops en Bert Romp.

De internationale successen van Jos Lansink begonnen in 1988 met onder meer een overwinning in de Grote Prijs van Rotterdam en een plaats in het Nederlandse team dat van start ging op de Olympische Spelen in Seoul. Bij dat Olympische debuut eindigde Lansink als zevende met zijn paard Felix en als vijfde met het team. Bij het EK in Rotterdam 1989 (paard Felix) en het EK in La Baule 1991 (paard Egano) won Lansink Brons. In La Baule won hij met het team bovendien zijn eerste internationale gouden medaille. Een andere memorabele overwinning boekte Lansink in 1994 toen hij met de hengst Libero H de wereldbekerfinale in ’s-Hertogenbosch op zijn naam schreef.
Eind jaren ’90 van de vorige eeuw ging Jos Lansink aan het werk op de Belgische beroemde stoeterij Zangersheide en in 2001 nam hij ook de Belgische nationaliteit aan. Als Belg zette hij zijn successen voort en werd in 2006 in Aken wereldkampioen met de imponerende schimmel Cumano.

Zeven Spelen

In totaal kwam Lansink aan de start op zeven achtereenvolgende Olympische Spelen. In 2018 reed hij zijn laatste internationale wedstrijd. Gedurende zijn indrukwekkende carrière werd Jos Lansink zeven maal Nederlands kampioen en schreef hij eenmaal de Belgische titel op zijn naam. In België runt Lansink tegenwoordig zijn sport- en trainingsstal. Tot voor kort was Nederlandse topruiter Frank Schuttert één van de succesvolle stalruiters bij Lansink.

Bron: Persbericht KNHS

6 reacties op “Jos Lansink is de opvolger van Rob Ehrens

 • Jan Jonas

  Een goede keus Jos Lansink bondscoach van Nederland te maken , maar er schuilt wel een adder on het gras, Jos heeft wel de Belgische Nationaliteit. Hij kan dus met twee petten in de organisatie zitten.

 • Jan Jonas, twee petten zal toch wel meevallen? Ik vraag me wel af; hoelang wist men dit al?

 • Jan Jonas

  Beste, dat moet men allang weten toen Jos voor Melchior werkte is hij Belg ge worden.

 • Marcel Dufour

  @JanJonas Daar hoef je bij Jos echt niet bang voor te zijn.
  Hoe lief hij België ook heeft, Twente staat overal boven.

 • Stan Op het Veld

  Prima keuze, denk ik.
  Alleen beetje jammer, dat daar wederom een communicatief uitglijdertje op volgt. Namelijk, door op de website bij de kaderinformatie de naam van bondscoach springen senioren al te veranderen van Rob Ehrens naar Jos Lansink, die vanaf 1 januari in functie is. Klein detail misschien, maar wederom niet bijzonder chique naar dhr. Ehrens.

 • Jan Jonas

  Beste Marcel ; natuurlijk heeft Jos Twente bovenaan staan, het is Jos zijn geboorte streek, hij is groot geworden in Twente met o.a. Hans Horn. Twente zal hij nooit vergeten er komen nog meer grote namen uit Twente denk aan Maathuis en je weet hoe het in de paardenwereld toegaat. Jos heeft mijn keuze, maar er zijn nog meer zeer goede aspirant bondscoach in Nederland. Je hebt wel gelijk, met je reactie, Jos heeft zijn familie in Twente wonen, m.a.w. hij is Twentenaar in hart en nieren. Maar de Belgen zullen aan hem trekken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook