Nadat het Nederlands team eerder in de EEF serie goede zaken deed, waren de resultaten in de finale dit weekend in Warschau helaas wat minder. De winst ging naar Oostenrijk. Van dit team bleven drie leden helemaal foutloos over beide rondes van de wedstrijd. Dat waren Gerfried Puck met Equitron Naxcel V (v. Balou du Rouet), Katharina Rhomberg met Cuma 5 (v. Comme il Faut) en Max Kühner met Elektric Blue P (v. Eldorado vd Zeshoek). België werd tweede en Oekraïne derde.
Het Nederlands team won de EEF-etappe in het Noorse Drammen en ook de halve finale in Ebreichsdorf, Oostenrijk. Maar dat bleek in Polen geen garantie voor de winst. Dat komt mede omdat Nederland meespringt in de ‘grote’ FEI nations cup op vijfsterren niveau. Wanneer een combinatie in het lopende seizoen al in die serie is uitgekomen, mag deze niet meer meedoen voor het team in de EEF league. Oostenrijk heeft geen team in de 5* versie en kon dus voor de EEF league haar beste combinaties opstellen, waaronder de drie die de winst binnen harkten vandaag.
Nederland zevende
Eric ten Cate moest met Incredible (v. Clinton) twee balken incasseren in de eerste omloop, maar bleef in de tweede ronde foutloos Voor Tani Joosten en Galdal me (v. Zambesi TN) gold het omgekeerde. Laatste starter Kevin Jochems zag de boel helemaal uit elkaar vallen in de eerste ronde (26 strafpunten en streepresultaat), maar herstelde zich in ronde twee geweldig door foutloos te blijven met Casillas van de Helle. Dat betekende wel dat de 16 strafpunten van Henk Frederiks met Impian D (v. VDL Bubalu) meetelden in ronde 1. Het totaal voor Nederland kwam op 36 strafpunten. Spanje had hetzelfde resultaat, maar was langzamer en finishte als achtste.
Oostenrijk soeverein
De Oostenrijkers waren veruit het sterkst met hun blanco scorebord. Bij de als tweede geplaatste Belgen was alleen Wilm Vermeir met Joyride S (v. Toulon) dubbel foutloos. Het team eindigde op 12 strafpunten. Oekraïne kwam uit op 21 strafpunten totaal, mede dankzij goede prestaties van Oleksandr Prodan en Moneymaker van’t Meulenhof en Mykola Pylypeiko met Karat (v. Kannan).
Bron: Horses.nl
Erg jammer dat de parcoursbouwer aan het eind van het parcours gekozen had voor een driesprong van alleen maar witte balken op een lichtgekleurde bodem, met de zon er precies achter. Dit was erg moeilijk taxeren, ook al door de schaduwstrepen van de balken op de grond voor de hindernissen. Minstens de helft van de paarden kwam hierop erg terug, waardoor het tweede en derde element, twee zeer brede oxers, niet meer te halen waren.
Er zijn een aantal talentvolle paarden behoorlijk afgebluft. Paarden die het hele parcours moeiteloos sprongen en in de driesprong hun Waterloo vonden.
Was één van de elementen van de driesprong iets anders van kleur geweest, dan hadden we een hele andere wedstrijd gehad, naar mijn idee.
Het is dat ik het Nederlandse team wilde volgen, maar ik vond het niet echt leuk om naar te kijken. Wat mij betreft strafpunten voor de parcoursbouwer.
Marian dat klopt helemaal. Jammer!