Ga naar hoofdinhoud

Smolders ondanks foutloze rondes in Valkenswaard: ‘EK wil ik Don niet aandoen’

Harrie Smolders met Don VHP Z N.O.P. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Begin augustus maakte bondscoach Rob Ehrens bekend dat Harrie Smoders zijn toppaard Don VHP Z N.O.P. (Diamant de Semilly x Voltaire) niet op tijd in vorm kreeg voor het Europees kampioenschap in Rotterdam. Toch schitterden Smolders en de Zangersheide-gefokte hengst afgelopen week in Valkenswaard en bemachtigden de vierde plaats in de Global Champions League-wedstrijd. "Don loopt nu in de nadagen van zijn carrière. Het gaat allemaal niet meer zo makkelijk als vroeger", vertelt Smolders.

“Ik moet hem er goed bij hebben en zoals vandaag ook een hele strijd leveren om hem foutloos over de finish te krijgen. Je wilt alleen meedoen aan een kampioenschap als je zeker weet dat je een bijdrage kunt leveren”, vervolgt de ruiter. In Valkenswaard zette Smolders, inclusief de GCL-wedstrijd, drie foutloze ritten neer.

Juiste beslissing

In april dit jaar reed Smolders de hengst naar de tweede plaats in de Grote Prijs op GCT/GCL Miami en won in juni de Grote Prijs in Knokke. Dat is maar een kleine opsomming van de uiterst succesvolle carrière van het duo. “Na wat ik met Don heb bereikt, wil ik hem dat nu niet aan doen. Dat hij dit weekend nog geen enkele fout heeft gemaakt is natuurlijk fantastisch, maar alsnog is het de juiste beslissing geweest om hem terug te trekken voor het EK.”

Bron: KNHS/Horses.nl

11 reacties op “Smolders ondanks foutloze rondes in Valkenswaard: ‘EK wil ik Don niet aandoen’

 • marcel dufour

  Al dat politiek correcte gedoe.
  Zeg gewoon eerlijk dat het EK een veel te grote aanslag is voor veel te weinig prijzengeld. Dat is niets om je voor te schamen en iedereen zal dat begrijpen want een stal moet wel betaald blijven worden.

  Wat niemand zal begrijpen is dat een paard dat de ene na de andere foutloze ronde aflevert op het hoogste niveau niet klaar zou zijn voor Rotterdam.

 • Coen

  Jammer marcel zo’n reactie! Als iemand altijd zich geschikt heeft en voorop gaat in de strijd is het Harrie! En 5 dagen dikke proeven springen is heel wat anders dan een klein proefje springen en dan een grote prijs! Als Harrie het gevoel had van waarde te kunnen zijn was ie zeker gegaan! Daarbij hebben de eigenaren van Don het geld niet echt nodig…

 • Ben Verheij

  Ik sluit me aan bij de mening van Coen. Harry is al jarenlang een heel belangrijke factor in het Nederlandse team op belangrijke momenten. Voor mij getuigt zijn besluit juist van een sterk staaltje horsemenship. Het rijden van een enkele GCT wedstrijd is heel iets anders dan een loodzware krachtoer dat een EK nou eenmaal is. Marcel ik ben het vaak met je eens, maar nu ga je in mijn ogen te kort door de bocht.

 • marcel dufour

  Coen,

  dat met die 5 dikke proeven in 5 dagen valt reuze mee want de eerste dag begint met een jacht dat niet te hoog is en daarna vervolgens donderdag en vrijdag een ronde en de finale op zondag.

  Als je dat vergelijkt met een CSIO waar je twee ronden landenwedstrijd hebt en vlak daarop de Grote Prijs over twee ronden dan is die aanslag een stuk zwaarder.

  Wat Smolders en zijn betekenis voor het Nederlands team betreft zal er geen enkele twijfel bij iemand zijn dat Harrie geen goud waard is geweest, en nog is. Wat nog steeds niets afdoet aan het gegeven dat de echte reden om Don niet op het EK te laten lopen is dat hij dan veel fitter zal zijn voor bijvoorbeeld de GCT.

  Vergeet namelijk niet dat bij deel uitmaken van het team ook nog een heel voortraject hoort. Allemaal concoursen die in verhouding weinig prijzengeld opleveren.

 • Rutger

  Vaak goede reacties Marcel! Maar in dit geval misschien even de LGCT GP’s van Madrid en Berlijn terug kijken, en welke concoursen Don daar tussen heeft gesprongen. Daaruit kun je echt wel opmaken dat het niet allemaal zo makkelijk gaat als eerdere jaren…

 • Cathelijne

  Beste Marcel,

  En hoe vaak heeft dit jaar een landenwedstrijd en grote prijs gelopen? Niet! Dat paard is 15 jaar oud, en heeft al jaren het snot voor de ogen gelopen voor het Nederlandse team. Dat Harrie er nu zeer terecht voor kiest om zijn paard alleen nog af en toe een dikke proef te laten lopen is dan ook niet meer dan terecht.

  En als jij de illusie hebt dat een ek geen aanslag is voor een paard dan snap jij het volgens mij nog steeds niet.

 • Cathelijne

  Bedoel natuurlijk hoe vaak heeft Don dit jaar een landenwedstrijd en een gp gelopen in een weekend.

 • marcel dufour

  Cathelijne,

  dan begrijp je me verkeerd want ik vind het zeer verstandig om je toppaard niet in te zetten voor zoveel nutteloze landenwedstrijden per jaar.
  Ik verwacht dat Don de laatste paar jaar van zijn carriere nog prachtige dingen gaat doen. Net als Verdi van Maikel van der Vleuten, pas toen die dat paard niet meer beschikbaar stelde voor het team kwam de frisheid weer terug met bijbehorende resultaten.

 • Cathelijne

  Beste Marcel,

  Dan begrijp ik je idd niet of verkeerd. Jij begint namelijk dat Harrie niet wil rijden omdat er te weinig geld te verdienen is.

  Er zullen altijd mensen zijn die iets niet begrijpen. Maar als je je verdiept in het seizoen van Don dit jaar denk ik dat je Harrie zijn beslissing kan begrijpen.

  En niet anders dan veel respect moet tonen voor zijn beslissing.
  En aangezien je zelf Verdi erbij haalt had je ook in dit geval diep respect mogen tonen voor Harrie zijn beslissing.

  Want jij wil toch ook dat Don net als Verdi in de nadagen van zijn carrière mooie dingen kan laten zien. En straks het afscheid kan krijgen wat paarden zoals Don en Verdi verdienen.

 • Coen

  Beste Marcel,

  Een jacht wat niet zo hoog is op een EK heb ik nog nooit gezien! Harrie zal ook Tryon nog in het achterhoofd hebben en denk dat dat WK mede door weersomstandigheden veel gevraagd heeft van Don! Gelukkig hebben ze daar een ticket voor Tokio gehaald!

 • marcel dufour

  Cathelijne, alweer begrijp je me verkeerd want ik vind de beslissing van Harrie en Axel juist heel goed. Het ging mij om de reden die gegeven wordt en die is een politiek correcte. Voor Don is het veel beter dat hij wegblijft van landenwedstrijden en kampioenschappen want die verstoren in principe een heel seizoen van GCT en Calgary bijvoorbeeld en de aanslag op het paard staat niet in verhouding tot het prijzengeld dat ermee te verdienen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook