Ga naar hoofdinhoud

KNHS Springforum: ‘Alle instromende combinaties eerst op stijl’

Het KNHS Springforum werkt op dit moment aan een voorstel om er voor te zorgen dat alle instromende combinaties in de springsport eerst op stijl worden beoordeeld. "Gezien de waarde die wordt gehecht aan het rijden op rijstijl en om meer duidelijkheid te creëren wordt op dit moment een voorstel uitgewerkt om de reglementen ten aanzien van het rijden op rijstijl zodanig aan te passen dat alle nieuw instromende combinaties in de springsport eerst op stijl rijden alvorens zij doorstromen naar een hoger niveau", is te lezen in het nieuwste verslag van het springforum.

“In de septembervergadering zal dit voorstel verder worden doorgesproken waarnaar het voor advies en ter besluitvorming zal worden voorgelegd aan de verschillende gremia. Eventuele definitieve besluitvorming zal per 1 april 2023 worden ingevoerd. In de tussentijd wil het springforum wedstrijdorganisaties erop attenderen dat buiten de hoogtes waarbij het eerste parcours verplicht op rijstijl moet worden verreden, het hun vrij staat om ook andere hoogtes op rijstijl te laten verrijden.”

Omzeilen

Dit voorstel doet het Springforum omdat het rijden op stijl nu nog omzeild kan worden: “Met de aangebrachte wijzigingen in het wedstrijdreglement springen was de gedachte dat door het verlagen van de instap naar 0.30 voor alle categorieën, nieuwe combinaties op een lager niveau instromen en daarmee ook eerst op rijstijl rijden. Echter de combinaties met een pony categorie D of E kunnen in de nieuwe situatie de stijlrubrieken omzeilen als ze dat zouden willen. Dit omdat de combinaties met een pony cat. D direct op 0.80 en de combinaties met een pony cat. E direct op 0.90 mogen instromen. Het springforum acht dit niet wenselijk en heeft om die reden ook geadviseerd in ieder geval tijdens de selecties, Regio kampioenschappen en de KNHS kampioenschappen de klasse 0.80 cat. D/E op rijstijl uit te schrijven. De gekozen uitschrijving voor de selecties en kampioenschappen zorgde in sommige regio’s voor verwarring, omdat niet in alle regio’s selecties worden verreden en combinaties op het kampioenschap op rijstijl moesten rijden terwijl zij op de reguliere wedstrijden in de betreffende regio’s veelal op tijd reden.”

Bron: KNHS

3 reacties op “KNHS Springforum: ‘Alle instromende combinaties eerst op stijl’

 • Maarten

  nog maar een keer mn.stokpaardje erbij halen:had nou toch de “caprilli proef”of een moderne versie teruggehaald voordat je uberbaupt een parcours in mag met juryleden die die winstpunt niet kado doen.
  tonen dat je klaar bent om een parcours te rijden dan hoeven we ook niet te polderen van 30cm. naar 32,5cm. naar 35cm.en rubrieken bij elkaar voegen etc.
  watjes kwekelarij voor de buhne,heeft mi.ook geen meerwaarde qua dierenwelzijn,en volgens mij(en vele anderen die ik spreek)de caprilli proef wel.

  als je doet wat je deed krijg je wat je kreeg: ja rijstijl en controle in dit geval,dus deze dooddoener gaat hier niet op.
  vroeger is niet woke in mensen met paardenland,was het vroeger beter?niet alles, maar een hoop ook wel!koesteren dus en mischien toch weer modern??(zie mode/kleding)

  nog zon polder ergernis tussen A(msterdam) en F(raneker) aan springen in galop.
  ik en mijn matties een jaar met onze ponys oefenen als onze stijgbeugel bij A was in galop.daarna nooit
  meer iemand in de verkeerde galop id rest van ons leven.
  toevallig vandaag trouwens in 59 jaar voor mischien de vijfde keer weer eens wel,op een verreden lesklant paard.hier in Shanghai.
  zon paard waar je maar twee keer in zn.leven blij van wordt:de dag dat ie geboren wordt en de dag dat je hem naar china kan lozen.
  sorry kwpn maar zulken fokken jullie ook nog heel af en toe.

  ok dat was het voor vandaag vriendelijke ruiter groeten.
  Maarten.

 • Marcel Dufour

  Ik wil vooral weten of een ruiter als Roger Yves Bost zijn springdiploma dan zou krijgen.
  Veel belangrijker dan stijl vind ik het enigszins passend toerijden naar een sprong. Het paard heeft er veel minder last van als je er qua stijl niet goed op zit dan dat die met regelmaat een verkeerde afstand krijgt.

 • Maarten

  mee eens Marcel maar jij praat over Bost een al gearriveerde topsport ruiter met een hoop natuurlijke aanleg en de juiste mindset.

  ik praat over de grote groep beginners ,waarvan ook met minder aanleg,of geen topsport ambities,of geen ouders in de sport, die toch ook ergens moeten beginnen en waarbij ik persoonlijk dus die caprilli proef als onderdeel in de opleiding een mooie test vindt om van daaruit verder te werken.

  met rijstijl bedoel ik dus vooral NIET ‘sterven in schoonheid’maar functioneel op je paard zitten van waaruit je het simpelste effectieve hulpen kan geven.en waarmee je dus de meeste kans creeert om jezelf te kunnen gaan ontwikkelen tot wat dan ook je doel mag wezen.

  geinig:hier in china waar ik nu werk buitelen duitsland frankrijk belgie en Ludger Beerbaum over elkaar heen om hun systemen te verkopen (met als grote afwezige de KNHS.)
  maar tijdens een seminar met chinese en europese ruiters/coaches hier kwam het aloude door mij aangedragen knf.systeem uit mijn jeugd als beste uit de bus om de jeugd van shanghai paardrijden te leren,aangevuld met scholieren klassementen zoals in belgie (hier krijgt de jeugd op school sportresultaten opgeteld bij school resultaten: meer kans om later in buitenland te studeren,belangrijk dus!voor jou 10 anderen???,hier voor jou 1000 anderen)
  en zo gaat het hier bij de Shanghai equestrian association dus,stap voor stap,nu gebeuren.
  graag gedaan KNHS.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook