Ga naar hoofdinhoud

Veranderingen in format KNHS-Luzac Jeugdcompetitie

In januari volgend jaar gaat de KNHS-Luzac Jeugdcompetitie Springen weer van
start. Voor komend jaar zijn er in het format van de competitie een aantal wijzigingen
doorgevoerd. Belangrijkste aanpassing is dat resultaten uit meerdere wedstrijden meetellen voor
het eindklassement.

De KNHS-Luzac Jeugdcompetitie Springen 2019 bestaat uit vijf wedstrijden en een finale. Om voor deze finale in aanmerking te komen moeten combinaties in minimaal twee wedstrijden gestart zijn. In de finale beginnen alle combinaties weer op nul. Voor de eindstand van de KNHS-Luzac Jeugdcompetitie Springen worden de resultaten in de beste twee wedstrijden en de finale bij elkaar opgeteld. Daarbij wordt gewerkt met plaatsingspunten. Het opmaken van het klassement op deze manier is nieuw en wordt enthousiast ontvangen door de bondscoaches.

Meer strijd

Luc Steeghs, bondscoach van de Children (12 t/m14 jaar), Junioren (14 t/m 18 jaar) en Young Riders (16 t/m 21 jaar) is altijd enthousiast over de competitie en ziet de aanpassingen als een mooie verbetering. “Eerder telde alleen het resultaat in de finale voor de eindstand, doordat nu meerdere wedstrijden meetellen voor het klassement mogen we meer strijd verwachten. Alleen twee keer meerijden en dan gaan voor een goed resultaat in de finale is niet meer genoeg. Dat extra element in de competitie geeft mij ook weer meer informatie. Van mijn Junioren van afgelopen seizoen gaat een aantal over naar de Young Riders en er zit een aantal interessante combinaties aan te komen. Voor al die ruiters is deze competitie ook een mooie opbouw naar het buitenseizoen en het geeft ons veel informatie over waar iedereen op dit moment staat. Voor de Children is de competitie ook zeer waardevol. Die ruiters rijden maar kort in die leeftijdscategorie. Het is goed om ze dan al vroeg in actie te kunnen zien tegen elkaar. Omdat de wedstrijden allemaal op grotere accommodaties verreden worden en de gehele competitie toch speciaal is, is het ook een goede oefening voor de ruiters om met wat extra druk om te leren gaan.”

Jeugddag

Ook Edwin Hoogenraat, bondscoach van de ponyruiters is blij met de aanpassing. Naast de
veranderingen in het opmaken van het klassement, zijn er voor de pony’s nog wat kleine vernieuwingen. “Voor de combinaties in de Zware Tour hebben we geen inloopproef. Omdat de Zware Tour voor sommigen toch best een stap is, willen we dat iets makkelijke maken. Daarom mogen Zware Tour combinaties wel eerst hors concours Lichte Tour rijden als ze dat willen. Dat hebben we aan het einde van vorig seizoen ook gedaan en dat is toen goed bevallen. Dit jaar proberen we ook de wedstrijden uit de KNHS Hartog Lucerne Trophy zoveel mogelijk op de zelfde dagen te laten verrijden als de KNHS-Luzac Jeugdcompetitie Springen. Dat is super leerzaam voor de ruiters die er aan zitten te komen. Dan kunnen ze vast zie wat ze volgend jaar moeten doen. We willen op die manier echt toewerken naar een jeugddag voor de springruiters.”

Competitiekalender KNHS-Luzac Jeugdcompetitie Springen 2019

Zaterdag 19 januari – Utrecht
Zondag 27 januari – Wierden
Zondag 10 februari – Exloo
Zaterdag 9 of Zondag 10 maart – Kronenberg
Zaterdag 16 maart, incl. finale – Lichtenvoorde

Bron: KNHS/Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook