Engeland moet degraderen uit de Meydan Cup - Horses.nl Ga naar hoofdinhoud

Engeland moet degraderen uit de Meydan Cup

Lusien SomersAfgelopen weekend werd België zevende in de finale van de FEI Meydan Nations Cup in Dublin, terwijl het Engelse team tweede werd. Hierdoor kwamen de Engelse ruiters, net zoals wij, met 22 punten uit de serie

Eén land moest daarbij, naast Italië, afvallen. Dat was België, zo was de voorlopige beslissing van FEI-directeur John Roche. Met als argument dat Groot-Brittannië over het gehele seizoen eenmaal hoger eindigde dan België. Dat was toevallig vandaag, met een tweede plaats, en het beste Belgische resultaat was een derde plaats. Het viel toen al op dat het meer dan anderhalf uur duurde voor die beslissing werd genomen. En dan stelt iemand met gezond verstand de vraag waarom dit zolang duurt. Of is het reglement vatbaar voor interpretatie?

Enkele uren nadat de – voorlopige – beslissing was genomen, hebben we de reglementen erop nageslagen. Het reglement van de Meydan Cup heeft twee paragrafen die van toepassing zijn op deze situatie. Dat zijn paragraaf 1 en paragraaf 16.

In de eerste paragraaf staat dat als twee teams een gelijk aantal punten hebben, het team dat de meeste overwinningen heeft geboekt, wint (in dit geval dus niet degradeert). Maar noch België noch Engeland heeft ooit een etappe gewonnen, dus deze paragraaf van het reglement is niet van toepassing bij de beslissing.

In hoofdstuk 16 staat dat het team dat het slechtst heeft gepresteerd, dus het vaakst op de laatste plaatsen is geëindigd, bij een gelijke puntenstand verliest (en dus degradeert). Nu is het zo dat wij, net als de Engelsen, een keer tiende en een keer negende zijn geworden. De Engelsen zijn ook een keer achtste geworden en daartegenover staat dat wij één keer zevende zijn geworden. Voor mij is het dus duidelijk. Wij zijn niet degenen die moeten degraderen uit de serie, daar is geen opinie voor nodig.

Er is wel onduidelijkheid in de Meydan Cup-serie, maar niet omtrent deze degradatie, wat mij betreft. Afgelopen weekend hadden we een meeting in Dublin met alle bondscoaches over alle onduidelijk- en ongeregeldheden in de cyclus. Dat was naar aanleiding van de landenwedstrijd in Hickstead, waar de omstandigheden duidelijk onder de maat waren. De FEI lijkt met twee maten te meten, want in Rotterdam werd het heel simpel gesteld: een betere bodem of jullie zijn volgend jaar geen onderdeel meer van de league. In Hickstead werd daar niets van gezegd, terwijl de omstandigheden, mede door het weer, veel slechter waren. Bij een dergelijke serie is het belangrijk dat de omstandigheden nagenoeg gelijk zijn in alle etappes.

Ondanks dat we slechter dan andere jaren hebben gepresteerd, kan ik niet ontevreden zijn over het verloop van de serie. Ik denk dat het voor elk land een zware serie is en dat zie je ook aan het aantal fouten dat gemaakt wordt. Toch blijft het een leuke league en ga ik er vanuit dat we er ook volgend jaar bij zijn.

Lucien Somers is bondscoach van de Belgische springruiters.
Deze opinie verscheen woensdag 12 augustus in De Paardenkrant.

Eén reactie op “Engeland moet degraderen uit de Meydan Cup

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook