Ga naar hoofdinhoud

Hunterrubrieken positief voor ontwikkeling springruiters

Cor LoeffenOp het Horse Event zag ik een demonstratie van Robert Baader met de hengst Ultime Espoire en daar werd duidelijk wat een hunterrubriek precies inhoudt. In een hunterrubriek moet elke pas zijn volgens de regels. Ruiter en paard moeten altijd in balans zijn. Ontspanning en ongedwongenheid staan hoog in het vaandel.

Ontwikkeling
Voor de ontwikkeling van veel ruiters zou het rijden van hunterrubrieken erg positief zijn. Want bij de hunters ligt de aandacht meer op het rijden en het te rijden zijn van de paarden. Het is niet zoals in een springrubriek waar het om de tijd en de fouten gaat. En waar de stijl en het gaan tussen de hindernissen nogal eens uit het oog worden verloren. Bij de hunters moet het paard altijd in balans en gecontroleerd door de baan gaan. Daardoor zullen ruiters veel bewuster gaan rijden. Ook krijgen de balans en de zit van de ruiter veel aandacht.

Het zou in mijn ogen goed zijn om hunterrubrieken voor pony’s uit te schrijven zodat bij jonge ruiters meteen de nadruk komt te liggen op het rijden en niet op het zo snel mogelijk door het parcours gaan.

Naast het rijden is ook de africhting van het paard erg belangrijk in een hunterrubriek. Dat komt ook de paarden ten goede.

Dan de controle van het paard. Voor veel ruiters zou het erg goed zijn om daar eerst aan te werken en zich vervolgens te specialiseren op het springen.

In een hunterproef komt alles onder de loep. Voor, tussen, boven en na de hindernis moeten ruiter en paard volledig in balans zijn. Als je een springrubriek in de basissport bekijkt schort het daar nog wel eens aan.

Voor veel ruiters zou het positief zijn als de scholing van paard en ruiter ook meer worden beoordeeld zoals in een hunterrubriek gebeurt.

Comfortabel
Bij het hunterrijden is het belangrijk dat de paarden comfortabel te rijden zijn. Ik denk dat het onmogelijk is een aparte fokrichting te beginnen voor hunters, maar het stamboek moet wel aandacht besteden aan comfortabel te rijden paarden. Het te rijden zijn van springpaarden zal een aandachtspunt moeten blijven voor fokkers. Dan ontstaan vanzelf hunters. De paarden moeten niet te sensibel zijn en de galop moet zo zijn dat een paard makkelijk kan verruimen, verkorten en changeren.

Cor Loeffen is docent bij de NHB in Deurne en inspecteur en jurylid bij het KWPN. Eerder was hij nationaal springruiter.
Deze opinie verscheen op woensdag 23 september 2009 in De Paardenkrant

3 reacties op “Hunterrubrieken positief voor ontwikkeling springruiters

 • Marcel Dufour

  Ben ik het pertinent mee oneens.
  Het door Cor voorgestelde houdt in dat de springsport ook een jurysport gaat worden!!
  Wat er ook gebeurt, dat nooit!

 • loeffen

  Beste Marcel.
  Leuk dat je reageert.
  Het is zeker niet de bedoeling dat het een jury sport wordt, er zijn wel enkele eenvoudige meet punten zoals het aantal galopsprongen tussen de sprongen, de plaats voor een changement, het recht uitrijden na de sprong het recht springen van de hindernis, waardoor de ruiter bewust worden wat te doen in het pacours en de mogelijkheden hebben om dit te doen ,waardoor er meer aandacht besteed wordt aan de africhting van ruiter en paard.
  Tot ziens en nogmaals bedankt voor je reactie.

 • carina

  ben het er zeker mee eens. vind dat er in de sport(in mijn geval de ponysport) veels te veel gescheurd en onverandwoordelijk wordt gereden. de ouders doen daar goed aan mee, die schreeuwen vanaf de kant dat het nog sneller moet. rijtechnisch ziet het er niet uit.
  beheerst en controle is zowel voor paard en ruiter goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook