Ga naar hoofdinhoud

Twee minuten in de springring zijn van jou

Edwin KlokmanTegenwoordig rijden twee ruiters in de ring bij het springen. Terwijl de een bezig is met zijn of haar parcours mag de ander al rondrijden. Dat stoort mij, want ik zie dit vaker fout dan goed gaan. Het probleem is dat veel mensen geen rekening met elkaar houden en dat vind ik jammer. Wanneer de een bezig is met het parcours galoppeert de ander rondjes, rijdt tussen de hindernissen door of staat naast een hindernis toe te kijken. Het verbaast mij dat dit kan en mag in een tijd waarin we ons zo druk maken om dierenwelzijn en veiligheid.

Ik zie het gebeuren op concours in de regio waar ik woon, hoor het van mensen die bij mij lessen, maar maak het ook zelf mee. Zelfs in het Z komt het voor dat iemand achter de hindernis staat wanneer jij daarop aanrijdt. Op dat moment moet je in een fractie van een seconde beslissen wat je gaat doen. Rijd je door? Draai je weg? Een sprong wordt zo een stuk breder, want je houdt in door zulke situaties. Je afstand tot de hindernis wordt daardoor een halve meter langer of korter en dat is vervelend.

Het is niet afwachten tot wanneer het misgaat, het gaat al mis. Ik vind het tenminste vrij ernstig wanneer iemand in het Z midden in een hindernis valt.

Sport niet serieus genomen
Voor mijn gevoel wordt de sport op dit moment niet serieus genomen. Het moet allemaal steeds sneller en sneller. Het lijkt wel een vorm van massaproductie. Terwijl we maar één tot twee minuten in de ring zijn. Een paard is echter, ongemerkt, altijd bezig met de aanwezigheid van een ander paard in de ring. Ze worden afgeleid en dat heeft te maken met het kuddegedrag dat ze van nature in zich hebben. Sommige ruiters blijven stappen terwijl de ander bezig is met het parcours of ze zorgen dat ze aan de andere kant van de ring rijden. Dit doe ik zelf ook. Wanneer ik met een jong of een druk paard rijd ga ik zelfs de ring niet in. Ik wacht dan tot de ander op de laatste hindernis aanrijdt. Je wilt toch ook niet dat iemand het voor jou verpest? Breng dan ook dat respect voor een ander op.

Het is dus ook een stukje zelfkennis. Als je een onrustig paard hebt moet je niet alleen aan jezelf denken en gaan rondgalopperen terwijl de ander midden in de wedstrijd zit. Wacht tot de ander klaar is.
Afgelopen winter heb ik dat meegemaakt toen ik indoor in de L reed. Ik reed mijn rondje met een onervaren paard. Ondertussen galoppeerde er iemand met mij mee. Na afloop vroeg ik waarom hij niet ging stappen, want ik had halverwege het parcours naar hem geroepen of hij dat alsjeblieft wilde doen. Dat lukte hem niet, want hij reed een hengst.

Ik baalde. Als je weet dat je een hengst hebt en niet kunt blijven stappen, dan ga je toch de ring nog niet in? Wacht dan even tot ik klaar ben, want nu moet ik mij halverwege de wedstrijd, omdat mijn paard zich niet prettig voelt, druk maken om heel andere dingen terwijl je eigenlijk volledig gefocust wilt zijn op het parcours. We willen jonge paarden allemaal zo goed mogelijk opleiden en zo weinig mogelijk negatieve ervaringen meegeven, maar op deze manier slaan we de plank volledig mis.

Afhankelijk van een ander
Op dit moment hangt jouw parcours te veel af van iemand anders. Dat vind ik jammer. Als het fout gaat geef ik liever mezelf de schuld. De regels hoeven niet veranderd te worden, er hoeven geen boetes te komen en we hoeven ook niet met minder ruiters te starten. Waar het om gaat is dat er een stukje bewustwording moet komen bij ruiters. Er is namelijk geen toezicht op de regel en daardoor worden mensen steeds vrijer in hun doen en laten. De een komt binnen en blijft galopperen tot de ander klaar is, een ander loopt kriskras door het parcours en weer een ander rijdt langs de hindernissen om te kijken wat de lijnen zijn. Je kunt zomaar in een situatie terechtkomen waarin jij op een hindernis afrijdt en de ander ernaast staat te kijken.

Het is niet zozeer de regel zelf die me stoort, meer het gedrag van ruiters die de ring ingaan. Soms heeft een paard meer vertrouwen met de aanwezigheid van een ander paard in de ring. Dan is het natuurlijk een voordeel. Ik heb dat zelf ook meegemaakt. Mijn paard wilde niet lopen, dus dan liep de ander een stukje mee. Maar over het algemeen zie ik vaker dat het misgaat. Niemand die er iets van zegt, maar het loopt echt uit de hand.

Je moet je paard niet voor een hindernis hoeven wegdraaien om een ander. Daar is onze sport niet voor gemaakt, want je ritme, je concentratie en je parcours zijn dan weg. We zijn even in de ring dus laten we de sport serieus nemen en elkaar niet lastig vallen.

Edwin Klokman is springruiter en rijdt momenteel zijn paarden tot en met het ZZ. Hij is ook eigenaar van Stal Klokman in het Gelderse Barchem.
Deze opinie verscheen vrijdag 10 september 2010 in De Paardenkrant

11 reacties op “Twee minuten in de springring zijn van jou

 • stal marienshof

  Helemaal mee eens !!Hier in Belgie kan het nog erger .De nationale Cyclus voor jonge springpaarden (12 wedstrijden in het buitenseizoen voor 4-5-6 & 7 jarige springpaarden ) heeft vaak meer dan 300 paarden op een dag te slikken ..en ze MOETEN 33 paarden per uur door laten gaan waar door er hier steeds 3 à 4 paarden in de ring zijn en als je dan ook nog eens de tijd neemt om je naar de start te begeven kijken ze in het juryhokje al redelijk op je neer ..vooral bij de 4 & 5 jarigen die meestal hun eerste seizoen aanvangen durven dan plakkerig en ongeconcentreerd zijn met de gebruikelijk gevolgen
  heel erg jammer

 • jet

  ben het deels met Edwin eens.
  met zijn tweeen in de ring moet kunnen
  maar dan strak geregeld die persoon die rijdt mag natuurlijk niet gehinderd worden. als dan de volgende combinatie gewoon rustig langs de kant rondstapt. is er niets aan de hand
  maar dat gebeurd vaak niet men rijdt doelbewust richting een of twee hindernis waar men van denkt daar zou mijn paard wel een op kunnen gaan staan.
  Dus heb je een strenge rondmeester nodig die een combinatie er uit en er in laat en niet tussen door. ook geeft deze ringmeester duidelijk de opdracht in samenwerking met de jury langs de kant blijven stappen. ieder een weet dat dat de bedoeling is,
  Het door jassen van de combinatie,s is anderzijds de schuld van de ruiters zelf,
  men geeft zich het liefst een dag van te voren op
  en als het secretariaat zegt vol dan blijft men zeuren totdat men er bij in kan.

 • Elly

  Ik vind het niet goed dat er met twee in de ring wordt gereden. Bij mij reed er al een keer iemand in de weg toen ik mijn barrage reed. Gevolg: Langzamere tijd en slechtere plaats. En ik heb het ook al zo vaak gezien dat het verkeerd gaat. Paard dat verzet toont voor een hindernis waar net iemand over moet, iemand let niet goed op en rijdt in de weg, mensen die blijven galopperen.. Dat moet gewoon niet kunnen! En een ouder, ervaren paard kan ook een keer schrikken en net voor de hindernis langs rennen, en een braaf paard kan ook een keer verzet tonen. Dus ik snap niet dat deze regel er is. En het kost niet eens zo veel extra tijd als je gewoon één in de ring hebt: als de volgende nu gewoon op tijd klaar staat, een rondje rijdt, naar de jury gaat, groet en begint duurt het niks langer als nu. Dus ik vind dat deze regel rustig weer afgeschaft kan worden.

 • Suzan

  Ik ervaar het binnengaan met 2 ruiters tegelijk juist als een heel groot voordeel. De paarden zijn een stuk minder gespannen als ze van te voren de tijd krijgen om wat rond te kijken. Ook verloopt de wedstrijd een stuk vlotter als men 2 ruiters tegelijk binnen laat.
  Hier in de omgeving worden vlot 350 combinaties op een dag verwerkt. Dat gaat echt niet lukken wanneer iedereen pas binnen gaat als de ander eruit komt…
  Er kan altijd iets misgaan, wanneer er een paard schrikt ofzo, maar dat doet niemand expres. Ik heb dit echter nog maar zelden meegemaakt terwijl ik toch elk weekend met gemiddeld 8 paarden op wedstrijd ga.
  Als mijn paard schrik heeft van andere paarden vraag ik of de volgende ruiter daar rekening mee wil houden en ik heb hier nog nooit nare ervaringen mee gehad! Hier in de buurt helpt men elkaar zelf vooral bij de jongere paarden door even dwars lang de hindernis te gaan staan als het paard wat aan het springen is b.v. al 2 keer uit de dubbel loopt.
  Dus mijn mening; vooral 2 ruiters tegelijk naar binnen laten gaan en geef het even aan de andere ruiters door als jij of je paard er moeite mee heeft!

 • jos wouters

  Ik deel de ervaring van edwin.Zelf rij ik ook in het zz en hebben we hier minder last van.Maar in het afgelopen jaar heb ik ook jonge hengsten uitgebracht.En ook hier in het zuiden rijden 2 of 3 drie man in een ring,een van de hengsten was tot hindernis 6 foutloos ,waarna een dubbel volgde,en jawel een hengstige merrie naast de insprong van de dubbel, net toen ik aanreed op de dubbel ,de hengst was van streek en er gingen zomaar op de dubbel en erna 3 balken af,ik weet zeker dat niet niet gebeurd was als de jeugdige amazone zelf meer inzicht had,en eens nadacht wat er gebeuren kon.Misschien nog wel voor de organiserende vereniging,als zo een jonge hengst tijdens het springen door zon toedoen van anderen zijn ruiter afgooit en er behoorlijk brokken gebeuren,wie zijn schuld is dit,de ringmeester of ??????.Zelf ben ik parcourbouwer en moet regelmatig mensen manen uit te kijken dat ze niet in de weg rijden,een vaak voorkomend geval is dat men door de finish of startlijn rijd,waardoor de tijd tevroeg stopt.Nu we het hier over hebben,vind ik nog een ander probleem de parcourhulpen ,ze worden steeds jonger 10-12 jaar en lopen ook vaak in de weg,mijn inziens onverantwoord

 • antje

  ben het er deels mee eens, maar als we maar 1 ruiter in de ring houden hebben de meeste ruiters op een andere manier een probleem. Denk aan de 45 seconde regeling, dat is wel weinig als je de ring inkomt en dan meteen de startbel krijgt en geen tijd meer hebt om even een rondje te gaan alvorens je start, dan komen de meeste echt wel in strafsecondes terecht. je moet allemaal als ervaren ruiters rekening houden met elkaar.

 • c

  Helemaal mee eens. Heel vaak moet ik tijdens mijn parcours om iemand heen rijden omdat degen net in de weg rijdt. Ook blijven ze vaak net naast een hindernis staan waardoor zij een paard kunnen hinderen.
  Ik vind het beter dat men pas de volgende in ring laat als men richting de laatste lijn gaat of als men aan het einde van de barrage is.
  Ik ga zelf bij voorkeur zo laat mogelijk de ring in.
  Ik heb zelf een keer gehad dat mijn paard naar een dubbel moest die recht op de uitgang afging. Op het moment van aanrijden komt er net een paard binnen. Gevolg paard rent van schrik de andere kant op en vliegt onstuurbaar tegen de muur op. De sporen zitten nu nog op de boarding..

  Voor alle medespringers. Hou wat meer rekening met degene die het parcours rijdt. Let op en zorg dat je niet in de weg rijd!

 • Linda

  Ik weet niet hoor, maar ik geloof dat het geval zoals Suzan uit Brabant omschrijft om langs een hindernis te gaan staan om te voorkomen dat een paard de dubbel uitloopt toch echt wordt omschreven als hulp van derden en niet mag!
  Verder vind ik het ook een regel van niks. Als je gewoon netjes op tijd bij de ring gaat staan winnen ze er geen extra tijd mee. En heb je dus ook geen afgeleide paarden in de baan.

 • Mm

  Ik ben het absoluut niet met Edwin eens. Zoals Suzan zegt kan het juist een groot voordeel zijn om met 2 paarden tegelijk de ring in te gaan. Zeker in het B en L met jonge dieren is het fijn en zijn ze meer op hun gemak. Het geeft jou en het paard wat meer tijd om op je gemakje rond te stappen in het parcours. Ik heb ook nog nooit meegemaakt dat er een ruiter in de weg heeft gereden. Natuurlijk kan het gebeuren maar zie dit als een uitzondering. In de dressuurring kan het ook gebeuren dat een paard schrikt van iets wat van buitenaf komt. Kortom: gewoon met 2/3 paarden de ring in laten. Dat is qua tijd en efficientie voor paard, ruiter en organisatie ideaal.

 • kelly

  Ik ben het helemaal eens met Edwin !!!,Ik zelf rij in het Z ,en er word zeer vaak in de weg gereden .
  Ik krijg ook het gevoel dat sommige ruiters er steeds verder in gaan omdat ze toch niks tehoren krijgen van bijv.een jury .
  Zelfs laats nog op de kampioenschappen stond een combinatie pal achter een stijl wat aangereden werd door de startende combinatie ik vind dat te gek voor woorden .
  Ik zelf heb ook al meerdere keren meegemaakt dat ik mijn paard uit zijn ritme moest halen omdat er iemand achter de hindernis liep en wat dan bijv een balk tot gevolg had .
  Maar ook er bij instappen is niet altijd plezierig ,je ziet ook vaak zat dat een combinatie bijv een weigering krijgt en dat het paard klappen krijgt met de zweep ,en dat dan jou paard zo overstuur is dat je er niks meer mee kan beginnen .
  Het startgeld word steeds duurder maar je kan vaak niet meer in je concentratie jou parcours rijden omdat je vaak teveel bezig bent met de combinatie om je heen .
  Steeds meer ruiters denken alleen aan hun zelf .

  En dat vind ik een zeer slechte zaak worden !

 • Mr. B.

  Wat een gezever!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook