Ga naar hoofdinhoud

Beerbaum: ‘Totilas is een doodnormaal paard’

Ludger Beerbaum. Foto: De Paardenkrant
“Totilas is geen wonderpaard, maar een doodnormaal paard. Nederland was het echte wonder”, aldus Ludger Beerbaum. Dat zei de Duitse springruiter in een interview met de Duitse krant ‘Der Tagesspiegel’. “Met Edward Gal was Totilas de perfecte combinatie. Nu is maar een deel van het ‘wonder’ in Duitsland.”

De hype rondom Totilas vindt Beerbaum maar een show. “Er moeten eerst maar eens echte prestaties komen, voordat er over een favorietenrol gesproken wordt. Die prestaties zie ik op dit moment niet. Ik geloof ook niet dat de belangstelling voor de paardensport is toegenomen. Hoe meet je belangstelling? Omdat Totilas in de roddelbladen staat? Op televisiebeoordelingen? Het enige dat mensen willen weten, is of Totilas faalt of niet”, stelt Beerbaum.

Beerbaum geeft echter aan dat ook hij zo’n paard niet had laten staan, als hij hem had kunnen kopen. “Ik had zo’n paard ook gekocht – of laten kopen, want ik heb het geld niet”, lacht hij. “Maar ik had hem thuisgehoudenen niet zo’n groots marketingplan opgezet. Ik had gewacht tot de piaffe en passage goed waren, voor ik ging nadenken over het ontwikkelen van Totilasshirts.”

De Duitse springruiter twijfelt eveneens of Totilas kan voortbouwen op eerdere successen. “Dat wordt zeer moeilijk. Als Totilas gereden wordt door een expert met erg veel talent en ervaring, dan komt het misschien goed. Isabell Werth of Anky van Grunsven zouden hem waarschijnlijk weer voor elkaar kunnen krijgen. Maar alleen zij.”

Bron: Horses / Der Tagesspiegel

23 reacties op “Beerbaum: ‘Totilas is een doodnormaal paard’

 • Dicky

  Wijze woorden maar wel een beetje in eigen nest schijten

 • Johanna fan Wolter

  Eindelijk een Duitser die het snapt. Amen!!!

 • Totilas

  Altijd erg veel respect gehad (en nog) voor deze top ruiter.
  Het getuigd van lef en inzicht dat hij dit zegt !!

 • MDV

  Juist Ludger, jij snapt het en durft het te zeggen!

 • J. van Oene

  of is A. Rath een waardeloze Ruiter en is hij dit Paard niet waardig, ik heb groot respect voor der Ludger als Springruiter maar hij moet wel van TOTILAS afblijven. MAAR, nu heb ik al 2 dagen naar beelden van CHIO aken zitten kijken en het eerste wat mij opviel was dat Paul S. iedere keer met der Ludger loopt te smoezen, en eerste keer zag ik toch duidelijk der Ludger zwaar met zijn hoofd NEE schudden, maar een paar keer later kwam toch een klein Okeetje, wat werd daar bekonkeld, en als dan een dag later zo een bericht verschijnt dan ben achterdochtig genoeg om daar het mijne van te denken, want zoals ik al eerder reageerde op een artikel dat na de O.S. er een andere ruiter op Totilas kwam te rijden valt het mij wel op dat der Ludger ineens speculeert op de Combinatie Gal\ Totilas, want denk erom dat er dan weer een vies spelletje gespeeld gaat worden, en weetje die twee bijten elkaar niet, de dupe van dit alles gaat zeker A. Rath worden. Ja 1+1= 2 en dat geld in dit geval voor 100% want ook al vind der Ludger Totilas maar een gewoon Paard, hij zou Totilas wel hebben gekocht als hij daar het geld voor had. Maar de woorden van L.Beerbaum dat Totilas nu maar eens door Expert met veel talent gereden moest is een mes in de rug, de buik en tussen de ribben van A.Rath, en daarom denk ik dat de Deal tussen Herr Clock en Paul S. bijna rond is met Edward weer in het zadel op TOTILAS. Groet

 • youpie

  wat hr. berenbaum zegt kan ik mij enigzins in vinden: totilas werd gereden door edward gal, een perfecte combinatie en vervolgens vanwege het grote geld (hr.schockemuhle heeft miljoenen dus die kan zich dit permiteren werd dit paard plosklaps verkocht voor veel geld, dat is bekend aan de duitsers met als gevolg, dat hebben we allemaal kunnen waarnemen en zien, dat dit paard nog niet in de schAduw van zijn eigen kunnen staat, wat met hr. gal een goede combinatie zeker op olympisch niveau een heel ander verhaal was, gewaagd was

 • F.Willemsen

  Der zal echt wel weer wat bekokstooft worden en dat A.Rath daar de dupe van wordt…tja, ik denk eerder dat het een last van zijn schouders valt,want Beerbaum durft idd te zeggen dat er beter een expert op totilas kan rijden dan Rath,want zeg nou zelf,tot nu toe schittert dat paard echt niet en ja, het is een normaal paard zeker onder Rath, maar door een expert toch echt weer niet,en je kunt er gewoon meer uit halen….misschien dat Edward hem weer gaat rijden,dan komt nou net effe die ene sparkling en happyness bij Totilas weer terug,want waarom zou zo’n ”normaal paard” niet gelukkig mogen zijn onder een Edward Gal of een andere ”expert”????

 • Esy

  wauw,dat is gesproken en eindelijk iemand die het snapt!
  een paard zonder (goede) ruiter blijft nog steeds een paard…

 • MB

  Eindelijk iemand in de Duitse topsport die zijn mond open doet en de waarheid verteld!

 • justine

  Eindelijk iemand met verstand van paarden en combinaties die
  de waarheid luid en duidelijk verkondigd!

  Chapeau Ludger Beerbaum.

 • Marrie

  Ach…missie evenwel geslaagd.
  Met de aankoop van Totilas is voor Nederland het olympisch goud weggekocht.
  Maar na de OS mag ie gerust weer terug hoor 🙁

 • fg

  Missie niet geslaagd, Duitsland dacht goud gekocht te hebben…………met de aanschaf van Totilas.

 • Britt

  Rath had zo verstandig moeten zijn om zijn vingers niet te branden aan de uitdaging Totilas.
  Als je nu een paard gaat rijden wat alleen maar wint op topniveau….wat zal er bij de nieuwe ruiter, Rath dus, beter kunnen gaan??? Volgens mij niets.
  Er kan wel een last van zijn schouders vallen maar dit blijft Rath nog heel lang achtervolgen.

  En bij Edward terug…Moet Edward hem ook maar weer aan het lopen krijgen.
  Stel je voor dat Edward hem ook niet meer aan het lopen krijgt….dan kan Rath beter postzegels gaan verzamelen…..
  Dat wordt een rare situatie!

  Ach, het gaat eigenlijk maar om 1 ding; er is veel geld met (over de rug van) dit paard verdiend. Money makes the world go rond….

 • Met@

  Wie gaat dit scenario tot kaskraker verfilmen , alle ingrediënten zitten er in (Dallas, Dynasty, Black Beauty, Het kleine huisje op de prairy :-)Goede tijden …..,WAR HORSE, the Horsewisperer) alleen het Happy End moet nog even verzonnen worden !
  Such a Nightmare !

 • Nadia

  Wat ludger zegt klopt gewoon, kijk maar naar het eerste paard van rath, die kreeg hij ook niet aan het piafferen en passageren op een fatsoenlijke manier. Schokemoller is dom geweest om rath er uperhaupt op te zetten

 • anne-marie

  @nadia. Er was in Duitsland geen ruiter die het aandurfde om na Gal op Totilas te stappen. Werth en andere Duitse toppers hebben ervoor bedankt, die zagen in dat ze niet een, twee, drie Gal’s resultaten zouden evenaren. Op den duur misschien wel maar meneer Schockemohle wilde de NL-lijn direct doorgezet zien. Die man gaat het alleen om het geld. Het eerste bod van Glock heeft ie afgewezen, misschien nu nieuwe onderhandelingen?

 • AC

  Voor allen, die die gehele article in de krant willen lezen:

  http://www.tagesspiegel.de/sport/ludger-beerbaum-totilas-ist-ein-ganz-normales-pferd/6834386.html

  Ludger geeft hier zijn eigen mening weer, die ik als Duitse persoonlijk deel. En voor mij is dit helemaal geen schijten in de eigen nest!!!

  Wat de reacties hier betreft, daar heb ik er ook nog een verzoek:

  kunt U even stoppen met het zeuren tegen Duitsland in geheel??? Er zijn heel vele mensen ook hier niet blij geweest met de aankoop van Totilas door PS…

 • Ger

  Nice spoken.

  Isabell YES!
  Anky NO!! (Jaiks)

  Why not Edward again!

 • fayenne

  Beerbaum gaat waarschijnlijk ruzie krijgen in duitsland, maar hij gelijk. Jeej Beerbaum. En inderdaad ik heb ook al meer duitser gezien die de combinatie Rath en Totilas niet heel goed vinden.

 • Tissen

  Ik sta er niet raar van te kijken dat Totilas na de spelen wordt verkocht, een gegarandeerde gouden medaile voor Nederland weggekocht, met opbrengst van dekgeld en de restwaarde v/h paard heeft dit grapje de Duitsers niets gekost, maar waarschijnlijk wel goud opgebracht en de Duitse fokkerij een flinke impuls gegeven, slim of vals je zegt het maar?????????????

 • Grietje

  Wie hem had moeten rijden? wel goede woorden.Ludger. Het is en blijft nog steeds een dier hoor! Al staat Totilas haast in een glazen kastje.

 • yl

  Onzin dat Totilas een doodnormaal paard is. Als dat zo is, was hij niet voor zoveel geld verkocht. Totilas is een paard met heel veel kwaliteit en die kwaliteit kon Edward Gal er uit rijden. We moeten ons niet blindstaren op een Isabel of een Anky. Zij kunnen alleen uitblinken op uitverkoren paarden anders ook niet. Als de combinatie Totilas/Edward was blijven bestaan, had Nederland kans op Olympisch goud. Dat goud is voor Rath niet weggelegd. De meeste Duitsers leggen teveel druk op de paarden en dat werkt niet. Trouwens onderschat de kwaliteiten van Adelinde niet, hoe zij haar Parzival naar de top wist te rijden. Duitsland heeft de plank finaal misgeslagen met de aankoop van Totilas. Dit paard moet weer heel snel terug naar Edward voor dat het te laat is en hij kapot is gereden.
  Totilas is zeker wel een wonder(schoon)paard, maar wel met de juiste ruiter.

 • ghysels yvonne

  ik kan deze denkrichting helemaal volgen. Wetende ‘waarom’ Anky of Isabell dit ‘wel’ voor elkaar zouden kunnen krijgen en weinig anderen …( hoewel dit nooit sluitend kan gezegd worden!) In mijn clinics/workshops “je paard Bergop door de Proef” breng ik het grootste aspect van dit dressuurgeheim naar buiten.
  Ik nodig daarom iedereen uit om hieraan deel te nemen en zo kennis te maken met enkele oefeningen die zogenaamde ‘dressuur geheimen’ zijn en welke de weg effenen naar het enige grote doel van elke dressuurruiter met zijn paard.Het paard dat op natuurlijke wijze soepel wordt gemaakt in de achterhandspieren en gewrichten en idem dito vrij komt over de schoft/schouder om spontaan die bergop tendens te vinden en verder te kunnen ontwikkelen.
  Anky en Isabell tonen deze resultaten al veel jaren als bijna de enigen in de dressuursport, met elk paard opnieuw. Hoewel er de laatste jaren enige concurrentie komt door anderen die ook hun paarden op deze unieke wijze weten te trainen!Soms ontbreekt het hen echter nog aan één schakeltje om het doel optimaal te kunnen bekomen.
  Niet TOTILAS is het wonder maar de juiste training die aan paard aangeboden krijgt. natuurlijk heeft Totl grote kwaliteiten, maar veel paarden hebben dezelfde mogelijkheden in zich, mits de juiste trainingsopbouw. Mattias zal hopelijk volledige toegang krijgen tot deze sleutels bij Sjef Janssen.
  Ik breng dit onderwerp op dagclinics overal waar men mij vraagt/ of de mogelijkheid geeft hiertoe via accomodatie. ik wil zeker ook in Nederland deze clinics brengen, zelfs internationaal op termijn.
  Het is een must voor iedere dressuurliefhebber met grote ambities. Voor meer info: [email protected]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.