Ga naar hoofdinhoud

Blog 3: Eindelijk sport-brede erkenning voor Jeroen

Exclusief
Rio is voor sommigen een les in nederigheid. Voor het eerst sinds Pahud de Mortanges verblijven onze tweebenige sterren niet in een vijfsterrenhotel, maar in het Olympische dorp. ‘Dat dorp waar de Australiërs een week voor het begin van de Spelen al uit gevlucht waren?’ Ja, dat dorp.

Het schijnt overigens meer een stad te zijn, een fabriek die duizenden sporters dagelijks laat eten, drinken en slapen. Voor mij als eenvoudige hippische journalist is het een verboden stad, dus moet ik afgaan op wat de ruiters me erover vertellen.

Koude douche

Het goede nieuws is: het appartement van onze Oranje-helden is bijna klaar. Je kunt er zelfs warm douchen, alleen niet allemaal tegelijk. Enkele van onze journalistieke vrienden hebben pech, die staan dagelijks luid gillend onder de koude douche.

De appartementen in het Olympische dorp zijn naar spartaanse stijl ingericht. Met een stoel, een bank en een tafel. Berucht is het eten. “Meer iets voor Japanners en Chinezen, met allemaal rijst”, zei Hans Peter.

McDonalds

“Elke ochtend staat er een enorme rij voor de McDonalds”, vertrouwde de Ierse dressuuramazone Vicky Reynolds me toe.

’s Werelds beste atleten, de gezondste, sterkste lichamen die er op dit moment op de planeet rondlopen, voeden zich in Rio dus met McDonalds…

Eén ruiter vermaakt zich opperbest in het Olympische dorp. Sportfanaat Jeroen Dubbeldam kijkt zijn ogen uit naar alle wereldsterren die daar in het wild rondlopen. Zonder zich er kennelijk van bewust te zijn dat hij er zelf ook één is.

Tip

Afgelopen woensdag al kreeg ik uit een goede bron de tip dat Jeroen wel eens de vlaggendrager van Oranje zou kunnen zijn. In de journalistiek geldt: één bron is geen bron, dus belde ik Jeroen. Geen antwoord.

Ik belde Rob Ehrens. ‘Ik weet van niks.’

Een kwartier later belt Jeroen mij terug. ‘Ik zag dat je had gebeld.’ Ja, ik had inderdaad gebeld. Of het klopt dat Jeroen de Nederlandse vlag mag dragen bij de openingsceremonie?

‘Ik ben niet gevraagd. Zou natuurlijk een hele eer zijn, maar ik weet van niks.’

De rest is geschiedenis.

‘Sorry dat ik moest liegen’

Maar Jeroens vliegtuig (overigens ook dat van Mark Rutte en Willem-Alexander) had de landingsbaan in Rio de Janeiro nog niet geraakt of ik kreeg al een sms-je van Jeroen: ‘Sorry dat ik ff moest liegen vd week, maar dat moest ik. Excuses, ik hoop dat je het begrijpt.’

NOC-NSF had Jeroen Dubbeldam onverbiddelijk een slot op de mond gezet. Maakt helemaal niet uit. Hoofdzaak: eindelijk krijgt Jeroen Dubbeldam – eindelijk krijgt de Nederlandse paardensport – de sport-brede erkenning waar het de afgelopen jaren zo schrijnend aan heeft ontbroken. Geen Sportman van het Jaar. Maar wel de aanvoerder van alle Nederlandse sporters op de Olympische Spelen!

Klik hier voor de lofzang aan Jeroen Dubbeldam en de paardensport van Chef de Mission, Maurits Hendriks (video). 

Klik hier voor alle Rio-blogs van Dirk Willem Rosie. 

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

Eén reactie op “Blog 3: Eindelijk sport-brede erkenning voor Jeroen

  • Tineke.

    Absoluut mee eens!!! Ik vond het toendertijd tenenkrommend van “Nederland ” hoe ze met hun TOP sporters omgingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook