Ga naar hoofdinhoud

Blog WB-finales: Groot denken

Daar zat voor een paar miljard achter de tafel. Murray Kessler, de nieuwe USEF-president die een fortuin maakte in de voedings- en rookwaren, en Mark Bellissimo, de zakenman die onder meer het Winter Equestrian Festival en de gloednieuwe topaccommodatie in Tryon, North Carolina, bezit. Sabrina Ibanez van de FEI bracht vandaag op een persconferentie over de Wereldruiterspelen in 2018 de beide heren aan het woord. Maar eigenlijk was het alleen Bellissimo die het voor het zeggen had.

Wat een power. Dat is het gevoel dat je aan een kwartiertje praten met Bellissimo overhoudt. De man kocht ooit het complete Winter Equestrian Festival in Wellington en verdiende zijn geld terug door stukjes grond voor de bouw van paardenaccommodaties rond het WEF-terrein te verkopen aan ruiters of hun sponsors.

Superaccommodaties

Maar omdat het in Florida alleen lekker is tussen december en april, kocht hij ook op twee andere plekken in de Verenigde Staten enorme lappen grond om er superaccommodaties op te bouwen. Waar ruiters van april tot december kunnen rijden.

De grootste en mooiste is in Tryon, North Carolina. Hier vinden in 2018 de Wereldruiterspelen plaats. Ga er maar vanuit dat die net zo succesvol zullen worden als die van Aken in 2006.

Het Aken van Amerika

“Wij worden het Aken van Amerika”, zei Bellissimo vandaag in de persconferentie. Bluf? Ik denk het niet. Een voorbeeld: de bouw van hotelcapaciteit om de duizenden bezoekers te huisvesten ging hem niet snel genoeg. Dus nam Bellissimo het betreffende bouwbedrijf gewoon over, moderniseerde het en nu construeren robots de onderdelen voor de lodges die daar op het terrein zullen verrijzen.

Dit detail zou Bellissimo niet eens hebben verteld, als zijn buurman achter de tafel Murray Kessler hem daartoe niet had aangespoord.

Facebook-datacenter

Een ander voorbeeld van het groot-denken dat Bellissimo typeert: het terrein in Tryon is destijds gericht aangekocht vanwege de beschikbaarheid op 10 kilometer afstand van het Facebook-datacenter. Tryon mag dan – net als Omaha – in de middle of nowhere liggen, het beschikt over de grootste glasvezelcapaciteit. Ik zal te zijner tijd probleemloos mijn live-blog op Horses kunnen schrijven, zonder gehinderd te worden door het getwitter en gewhatsapp van de duizenden op de tribunes.

Atletendorp

De lodges die Bellissimo’s robots nu aan het bouwen zijn resulteren straks in een atletendorp, waar alle deelnemende ruiters, rijders en voltigeurs tussen 11 en 23 september 2018 samenwonen. Bellissimo houdt van grote voorbeelden. Met zijn atletendorp wil hij de sfeer van de Olympische Spelen naar de WEG in Tryon halen.

Bellissimo denkt dus alleen maar in grote zetten. Het bedrijf dat de logistiek van de US Open regelt, gaat er ook voor zorgen dat alle deelnemers, functionarissen en toeschouwers op tijd op de juiste plek zijn.

Donald Trump

Aan alles is gedacht. Ook aan de Syriërs en Iraniërs die naar Tryon zullen willen komen. Bellissimo – die Donald Trump ondersteunde bij diens gang richting Witte Huis – heeft al aan de benodigde politieke touwtjes getrokken om het inreisverbod uit ‘gevaarlijke islamitische landen’ niet van toepassing te laten zijn op paardenliefhebbers.

Winst maken

Met Mark Bellissimo hoeft niemand medelijden te hebben. Toch is de vraag gerechtvaardigd of de WEG in Tryon wel een goede investering is. Tot nu toe eindigden alle edities van de Wereldruiterspelen nog in een financieel debacle. “Deze WEG heeft als doel om winst te maken” , zei Mark Bellissimo op de persconferentie. “Niet dat dat de belangrijkste doelstelling is. Mijn drive is om de paardensport in Amerika groter te maken. Tennis en golf krijgen veel meer media-aandacht, hebben een enorme exposure. Dat kan en moet anders voor paardensport, dat meer beoefenaren en een grotere economische potentie heeft.”

150 miljoen

“Er is tot nu toe zo’n 150 miljoen dollar geïnvesteerd. Dat geld hoeft niet alleen ten goede te komen van de WEG, we organiseren al veel evenementen in Tryon en zullen dat na de WEG nog veel beter kunnen doen dankzij deze investeringen.”

Duurzaam

Als de persconferentie is afgelopen vraag ik aan Sabrina Ibanez, de secretaris-generaal van de FEI, of Tryon de laatste WEG gaat worden. Want wie in de wereld gaat net zo groot denken en doen als Mark Bellissimo? En veel andere gegadigden voor het tot faillissement uitnodigende format van de FEI zullen er wel niet te vinden zijn. “Oh nee, dit worden absoluut niet de laatste Wereldruiterspelen” , zegt Ibanez. “Het is gebleken dat de WEG een enorme economische impuls voor de regio oplevert. De opbrengsten van dit evenement zijn enorm en dat maakt de formule duurzaam voor de toekomst.”

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.