Ga naar hoofdinhoud

Bruggink trekt in spannende finale aan langste eind

Gert-Jan Bruggink, hier met met Primeval Dejavu Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Kerende kansen, ruiters die hopen het podium te zullen bestijgen, anderen die er af vallen. De eindstrijd om het Nederlands kampioenschap springen voor senioren had nauwelijks spannender gekund. De laatste starters van de beslissende omloop maakten allemaal fouten, maar hielden elkaar daarmee ook in evenwicht. Alleen Albert Voorn profiteerde. Met de lastige Tobalio besteeg hij het podium om brons in ontvangst te nemen, achter de nieuwe Nederlandse kampioen Gert Jan Bruggink en de zilveren Leon Thijssen.

De toegestane tijd zette de ontkoping om het Nederlands kampioenschap nog eens extra onder druk. Om binnen de 63 seconden over de finish te gaan, moesten de ruiters risico’s nemen die maar al te vaak fouten opleverden. De eerste die helemaal zonder strafpunten bleef was Tim Hendrix, de revelatie van dit toernooi. De Limburger zal met ergernis terugdenken aan dag één, toen Very Nice (v. Cantos) drie ontypische fouten maakte. Vandaag bleef de combinatie als enige dubbel nul.

Ook Eric van der Vleuten revancheerde zich, maar dan voor het eerste optreden vandaag met Wan Architect dat in acht strafpunten resulteerde. In de tweede manche bleef de gastheer van het NK foutloos.

Een gave nulronde was er ook voor Hendrik Jan Schuttert, die met Cerona Z op de vijfde plaats van het kampioenschap eindigde. Albert Voorn verscheen aansluitend in de ring om Tobalio mooi op tempo naar een perfect resultaat te sturen. Daarmee kon de routinier ruiken aan het podium. Concurrenten na hem moesten fouten maken om een podiumplaats voor Voorn sr. te realiseren. De eerste die hier aan meewerkte was Jeroen Dubbeldam, die met Utascha SFN één springfout maakte. En vervolgens zorgde Albert’s zoon Vincent definitief voor de podiumplaats van zijn vader. Gestion Priamus Z kreeg een balk tegen de benen, waardoor Vincent vlak achter zijn vader op de vierde plaats eindigde.

Vervolgens kwam het aan op een duel tussen Leon Thijssen en Gert Jan Bruggink. Op de allereerste hindernis maakte Tyson al een fout, maar de schade van Leon Thijssen bleef tot die ene springfout beperkt. Zilver was op dat moment zeker. “Tyson is altijd een beetje loerderig op de eerste hindernis en het was erg jammer dat we tegen dat foutje aanliepen, want ik had de druk graag helemaal op de schouders van Bruggink willen leggen. Dat lukte me niet helemaal, maar ik sluit dit kampioenschap toch af met een tevreden gevoel en de zekerheid dat ik over een paar toppaarden beschik, waarmee ik het zomerseizoen in kan gaan”.

Gert Jan Bruggink maakte dankbaar gebruik van de lucht die zijn voorganger had gecreëerd. Ook Primeval Dejavu liet een balk vallen, maar toen Bruggink over de afsluitende steilsprong van Jensen vloog, ging zijn vuist al de lucht in. De titel, na de tweede plaats van vorig jaar, was binnen. “Ik kreeg inderdaad door het foutje van Thijssen wat ruimte, maar we moesten wel scherp blijven. Toen ik dat ene foutje kreeg moest ik nog drie hindernissen springen en dan knijp je hem wel even, maar gelukkig bleef mijn paard verder top springen. Met Dejavu heb ik het heel bewust rustig aangedaan. Ik heb er heel bewust voor gekozen om hem langzaam op te bouwen en zo ben ik in de zilver tour van Wenen en Salzburg gestart en daarna op Jumping Amsterdam. Het doel was echter steeds het buitenseizoen en dat is nu heel mooi en sterk begonnen”, aldus Bruggink.

Louis Konickx was verantwoordelijk voor de parcoursbouw. “Ik heb getracht technisch te bouwen waarbij ik ook het springvermogen van de paarden aan wilde spreken, zonder daarin te ver te gaan. Dit kampioenschap is in het begin van het seizoen en dan kun je niet bouwen wat ze in Aken vragen, maar volgens mij waren het behoorlijk selectieve parcoursen”, aldus Konickx.

Lees straks meer in de Ezine van De Paardenkrant.

Bekijk de ontknoping van het NK.
Klik hier voor een video (interview).
Klik hier voor de fotoserie van Arnd Bronkhorst.
Klik hier voor alle berichtgeving over het NK springen.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook