Ga naar hoofdinhoud

Met Cees Broere (83) gaat een heel fijn mens heen

Vanmorgen vroeg is Cees Broere overleden. De oprichter van Stoeterij Broere is 83 jaar geworden. Cees Broere maakte naam door te investeren in tophengsten als Jazz en Montecristo, maar hij was ook als fokker succesvol.

Cees Broere was een zeer gepassioneerde paardenman. Hij raakte helemaal in de ban van de hengst Jazz en stond vooraan toen Nico Witte en Bob van Rijsdijk de geweldig bewegende KWPN-hengst onderbrachten in een syndicaat. Later kocht Broere de overige deelnemers aan het syndicaat uit en kwam Jazz naar zijn prachtige stoeterij in Alblasserdam.

Montecristo

Eerder al had Broere de Grand Prix-hengst Montecristo van de familie Rutten gekocht, waarmee eerst stalamazone Liseon Kamper en later haar opvolgster Kirsten Beckers succesvol was in de Grand Prix. Montecristo geniet nu op Stoeterij Broere van zijn oude dag.

Westpoint

Beckers bracht ook lange tijd Broere Jazz uit, evenals diens zoon Broere Westpoint. Deze KWPPN-hengst kocht Broere van de VDL Stud, nadat Emmelie Scholtens met de Jazz-zoon wereldkampioen was geworden in Verden. Inmiddels is deze combinatie herenigd.

Stalhouderij

Cees Broere raakte bij zijn grootvader besmet met het paardenvirus. Deze was in 1917 een stalhouderij in Sliedrecht begonnen. Uit de stalhouderij groeide een bus- en later een reisonderneming van formaat.

Gemsch

In 1988 kocht Cees Broere op de veulenveiling in Borculo het merrieveulen Gemsch (Ulft x Amor) van Huub van Helvoirt. Uit deze merrie fokte Broere de KWPN-goedgekeurde hengst Norway.

Ida

Twee jaar later kocht Broere in Borculo de Voltaire-dochter Ida, die later de Grand Prix-springpaarden Broere Maroon en Broere Newton (beide v. Contango) op de wereld zette. Beide paarden werden met zeer veel succes uitgebracht door Wout Jan van der Schans.

Zakelijke benadering

In de hengstenhouderij zorgde Cees Broere met zijn zakelijke benadering mede voor een ommekeer. In plaats van eerst merries te dekken en daarna nog eens aan de zakelijke afhandeling te denken, verlangde Broere via het bureau Triple V van Semira Noman ‘boter bij de vis’.

Mensenmens

Noman: “Het eerste jaar hebben we dat zo met Totilas gedaan, maar meneer Broere kon zich in die aanpak helemaal vinden en het jaar daarop deed hij mee. Toch was Cees Broere op de eerste plaats een écht gepassioneerde paardenman en een bijzonder innemend mens. Een echt ‘mensenmens’.”

Springstal

Wout Jan van der Schans, die voor Broere paarden als Atlantic en Maroon uitbracht, herinnert zich Cees Broere als een ‘topmens’. “Hij dacht altijd met je mee, zocht mee naar oplossingen, maar liet ons ook vrij in het management van de springstal die we samen met hem hebben opgezet. Een heel fijn mens!”

Paardensportman van het Jaar

In de periode dat Kirsten Beckers Broere Jazz in de dressuur uitbracht en Wout Jan van der Schans Broere Atlantic en Broere Maroon in de springtop reed werd Cees Broere op Indoor Brabant uitgeroepen tot Paardensportman van het Jaar. “Ik weet dat dat voor hem een hoogtepunt in zijn carrière was”, aldus Wout Jan van der Schans.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook