Ga naar hoofdinhoud

Cees Klaver: ‘Twee in de finale, ongekend!’

Exclusief
Cees Klaver, hier op de tribune in Rio de Janeiro
"Ik ga haast nooit op vakantie", zegt Cees Klaver als hij in de pauze van de finale om de Olympische medailles hoog op de tribune van het ruiterstadion het koele windje opzoekt. "Maar dit is wel heel speciaal."

De voormalige KWPN-fokker van het jaar is hofleverancier van deze hippische Olympische Spelen. Logisch dat hij met zijn familie de halve wereld over is gereisd om zijn fokproducten Big Star, Taloubet K Z en Taloubet Darco aan het werk te zien.

Genieten

“En dan nog twee stuks in de finale, dat is toch ongekend! Maar we blijven er heel rustig onder. Ik geniet alleen maar als mijn fokproducten binnen komen. Ze blijven nul of maken een fout. Dat is het hele leven.”

Maar meent Cees Klaver dat nou werkelijk, kookt hij in de Braziliaanse zon niet van trots? “Nee, dat valt best mee. Natuurlijk gebeurt er wel wat met je, als het paard dat je hebt gefokt z’n ronde moet springen. Dan rijd je toch een beetje mee. Net als bij de Nederlandse ruiters. Die gun ik het net zo.”

Geweldig, een eer

Maar wat voor gevoel geeft dat dan om Big Star of Taloubet in de finale fenomenaal aan het werk te zien?
“Geweldig, fijn, een eer. Hoewel, ik blijf wel rustig zitten hoor.”

“Kijk, het is een soort ketting. Ik was het eerste schakeltje. Maar na mij is er nog heel veel gebeurd. Daar is geld aan te pas gekomen, training, management, rijkunst. Ik ben wel selectief met het vinden van de juiste koper, je fokproducten moeten wel de kans krijgen. In het begin kun je als fokker dus ietsje sturen, daarna moet het meelopen en moet je dus ook een beetje geluk hebben.”

Geen gokken

Heeft Cees Klaver nu definitief bewezen dat fokken geen gokken is? “Een bepaalde filosofie zit er wel achter ja. Maar om nou te zeggen: leg even aan de mensen uit hoe je het moet doen… Dat vind ik lastig. Ik heb wel mijn opvattingen over bloedvoering en een bepaalde scherpte.”

“Ik houd niet van volbloed, maar wel van veel bloed. En dan met een nuchtere bovenkamer. Instelling. Dat hebben we hier van de week wel weer gemerkt. Koude paarden houden het niet vol. En die topjockey erop die koel blijft. Het is een spelletje waarbij alles net in elkaar valt.”

Slagroom op de taart

“Van je hobby je vak en je brood maken is geweldig en dan is dit hier in Rio de slagroom op de taart.”

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

3 reacties op “Cees Klaver: ‘Twee in de finale, ongekend!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.