De voormalige KWPN-fokker van het jaar is hofleverancier van deze hippische Olympische Spelen. Logisch dat hij met zijn familie de halve wereld over is gereisd om zijn fokproducten Big Star, Taloubet K Z en Taloubet Darco aan het werk te zien.
Genieten
“En dan nog twee stuks in de finale, dat is toch ongekend! Maar we blijven er heel rustig onder. Ik geniet alleen maar als mijn fokproducten binnen komen. Ze blijven nul of maken een fout. Dat is het hele leven.”
Maar meent Cees Klaver dat nou werkelijk, kookt hij in de Braziliaanse zon niet van trots? “Nee, dat valt best mee. Natuurlijk gebeurt er wel wat met je, als het paard dat je hebt gefokt z’n ronde moet springen. Dan rijd je toch een beetje mee. Net als bij de Nederlandse ruiters. Die gun ik het net zo.”
Geweldig, een eer
Maar wat voor gevoel geeft dat dan om Big Star of Taloubet in de finale fenomenaal aan het werk te zien?
“Geweldig, fijn, een eer. Hoewel, ik blijf wel rustig zitten hoor.”
“Kijk, het is een soort ketting. Ik was het eerste schakeltje. Maar na mij is er nog heel veel gebeurd. Daar is geld aan te pas gekomen, training, management, rijkunst. Ik ben wel selectief met het vinden van de juiste koper, je fokproducten moeten wel de kans krijgen. In het begin kun je als fokker dus ietsje sturen, daarna moet het meelopen en moet je dus ook een beetje geluk hebben.”
Geen gokken
Heeft Cees Klaver nu definitief bewezen dat fokken geen gokken is? “Een bepaalde filosofie zit er wel achter ja. Maar om nou te zeggen: leg even aan de mensen uit hoe je het moet doen… Dat vind ik lastig. Ik heb wel mijn opvattingen over bloedvoering en een bepaalde scherpte.”
“Ik houd niet van volbloed, maar wel van veel bloed. En dan met een nuchtere bovenkamer. Instelling. Dat hebben we hier van de week wel weer gemerkt. Koude paarden houden het niet vol. En die topjockey erop die koel blijft. Het is een spelletje waarbij alles net in elkaar valt.”
Slagroom op de taart
“Van je hobby je vak en je brood maken is geweldig en dan is dit hier in Rio de slagroom op de taart.”
Bron: Paardenkrant-Horses.nl
Geen idee hoe iemand wel veel van bloed kan houden, maar niet van Volbloed? Bloed komt van Volbloed. Orange Peel xx, Ultimate xx, Nithard x, Tripoli x, Nougat x, Margot x, Koridon xx, Ramzes x, Cottage Son xx, Erdball xx en veel draver bloed waar veel Volbloed achter zit…
Zomaar een voorbeeld, maar zo zijn er vele te vinden van de periode 1820 – 1940.
Deze voorloper van de hedendaagse warmbloeden had al ca. 71 % bloed: http://www.sporthorse-data.com/d?i=10221378&blood=10"a= Alleen door toevoeging van bloed (Arabisch en Engels) zijn de elegante, atletische sportpaarden ontstaan.
http://journals.plos.org/plosone/article/figures?id=10.1371/journal.pone.0054997
De Franse draver, maar ook vooral de Hannoveraan en Zwitserse warmbloed zitten genetisch gezien veel dichter bij de Engels Volbloed dan dat het Arabische volbloed in de buurt van de Engelse Volbloed zit.
Hier nog een voorbeeld van de genetische relatie tussen paarden in Frankrijk: http://gsejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1297-9686-41-5
Hieruit blijkt dat de Selle Francais zelfs nog dichter bij de Engels Volbloed zit dan de Trakehner:http://vetmed.tamu.edu/animalgenetics/horse-ancestry
En de Holsteiner dichter bij de Engels Volbloed zit dan de Hannoveraan. In de Quarter horse zitten ook grote hoeveelheden Engels Volbloed.