Ga naar hoofdinhoud

Limburgse vinger

Opinie
De organisatie van de WEG in Tryon viel niet mee. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De volgende Wereldruiterspelen hebben nog geen organisator. Die van 2018 zijn al aan de gang, maar de WEG van over vier jaar zoekt nog steeds iemand die z’n vinger opsteekt. Dat dreigt een Limburgse vinger te worden…

De berichten over de bouwput die Tryon heet, over grooms en dierenartsen die aanvankelijk niet eens bij de paarden konden overnachten, werden afgewisseld met vrolijke berichten uit Limburg. Een kloeke delegatie van maar liefst vijftien Limburgers is zojuist aangekomen in Tryon om de WEG-kunst eraf te kijken.

Ogen goed de kost geven

“We moeten onze ogen daar goed de kost geven. De organisatie voor de volgende wereldruiterspelen, in 2022, is nog niet vergeven”, zei Frank Laenen, exploitatiemanager van paardensportcentrum De Peelbergen, tegen De Limburger.

Doe dit ons niet aan

Beste Frank, doe ons dit niet aan. Jij zult Den Haag 1994 wel niet bewust hebben meegemaakt, maar de afgelopen 24 jaren waren tekort om die ellende weg te poetsen. Ik ken leveranciers van toen – en persoonlijk aansprakelijk gestelde bestuurders – die nog steeds pijn in hun ziel en hun portemonnee hebben.

Investeringskracht

Enig idee wat er aan investeringskracht schuilgaat achter het conglomeraat dat onder aanvoering van Mark Bellissimo de Wereldruiterspelen in Tryon organiseert? Dat zijn puissant rijke Amerikanen die de afgelopen jaren nog wat extra financiële power hebben getankt met het Winter Equestrian Festival. En met de verkoop van farms en landgoederen in de directe omgeving van dat mega-evenement.

Clubje vrienden van Donald Trump

Datzelfde consortium van superrijken kocht een paar honderd hectare land in Tryon, North Carolina, omdat het zomers in Florida te heet is en er toch iets te springen moet zijn. Nou, dit clubje vrienden van Donald Trump botste dus – net als alle voorgaande WEG-organisatoren minus één – met een harde knal tegen de complexiteit van acht (!) wereldkampioenschappen, die tegelijkertijd conform de hoge eisen van de FEI gehouden moeten worden.

‘Welkom op Indoor Brabant’

Het bord ‘Welkom op Indoor Brabant’ dat langzaam boven het dressuurstadion in Den Haag verscheen (terwijl de Grand Prix al bezig was!), prinses Haya die na de eerste week in Lexington met haar persoonlijke miljoenen de tweede week van de WEG mogelijk maakte, de lange rijen voor de bakker en de WC’s in Caen, allemaal signalen van een evenement dat je als FEI wel kunt bedénken, je kunt er alleen zelfs de meest ambitieuze organisator uit Limburg niet mee opzadelen.

Eén keer een succes

Eén keer in de afgelopen 28 jaar was de WEG een succes. Aken 2006 was briljant. Maar ook het grote Aken vond één keer welletjes. Dus, vijftien Limburgers, laten we in Tryon gezellig een biertje drinken. Op de laatste keer dat acht hippische disciplines samen hun WK’s beleven.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur

[email protected]

 

3 reacties op “Limburgse vinger

 • Irene Hoeben

  Juist daarom lijkt het mij heel verstandig dat de Limburgse delegatie in Tryon gaat kijken! Hetzij ze schrikken nu zo van de chaos dat ze zich terugtrekken, hetzij ze kunnen precies zien wat er fout gaat en een ijzersterk plan maken om alles wat nu misgaat (en in het verleden misging) de volgende keer te voorkomen…

 • Han Coolen

  Ook in het paardenwereldje wil elke generatie het wiel opnieuw uitvinden.
  Behalve Isabell Werth die in de Peel een bijna thuiswedstrijd gaat rijden en weer de nr.1 zal zijn.

 • Bertine

  Over wielen uitvinden gesproken: wij hebben in dit land een aantal uitstekende festival-organisatoren, die zulke dingen als Zwarte Cross (4 dagen, totaal 220.000 bezoekers) en Lowlands (3 dagen, 60.000 bezoekers) in goede banen leiden. En nog geld verdienen ook. Deze lieden weten hoe je dingen als catering, toiletten, overnachtingen, verkeersstromen en meer van dat soort zaken regelt. Gecombineerd met de aanwezige wedstrijdervaring en gastvrijheid in Limburg kan er misschien toch iets moois ontstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook