Ga naar hoofdinhoud

Drie Nederlandse teams in landenwedstrijden CHIO Aken

Wim Ernes
Wim Ernes

De Nederlandse dressuur- en springruiters en de vierspanmenners nemen vanaf morgen deel aan het CHIO Aken. Voor de springequipe van Rob Ehrens, die bijna op volle Olympische sterkte aan de start komt, is het zaak om punten te halen in de FEI Furusiyya Nations Cup op donderdag. In de Aachener Soers verwacht men 350.000 bezoekers, 375 hippische sporters uit dertig landen, die strijden op een totale prijzenpot van 2.670.000 euro. Voor zowel de spring- als de dressuurruiters en de vierspanrijders is een vast onderdeel de landenwedstrijd.

Springen
Voor de springruiters Marc Houtzager, Gerco Schröder, Leon Thijssen en Maikel van der Vleuten is het zaak om in Aken punten te verzamelen voor de kwalificatie voor de finale van de Furusiyya FEI Nations Cup, die in Barcelona wordt verreden. Alle vier de ruiters nemen hun paarden mee waarmee ze ook op de Olympische Spelen waren: Sterrehof’s Tamino, London, Tyson en VDL Groep Verdi. Ook Harrie Smolders gaat met Emerald en Exquis Walnut de Muze mee naar Aken.

In de springwedstrijden is de concurrentie enorm, met 62 ruiters uit 17 landen met 215 paarden, waaronder ook de winnaar van de Grote Prijs van Rotterdam afgelopen zondag, Philipp Weishaupt met Monte Bellini.

Dressuur
Voor de dressuurruiters staat op woensdagavond en op donderdagochtend de Grand Prix op het programma, waarin het pilot project van de FEI, de landenwedstrijd dressuur wordt verreden. Na Vidauban en Rotterdam, waarin Nederland eerste en tweede werd, krijgt nu de jeugd de kans om zich te bewijzen. Wim Ernes heeft gekozen voor Danielle Heijkoop met Kingsley Siro, Laurens van Lieren met Ulysses de la Haya en Diederik van Silfhout met Vorst D.

In de wedstrijd op CDI 4* niveau komt naast deze drie ruiters ook Hans Peter Minderhoud aan start met Glock’s Romanov. Minderhoud heeft op dit niveau met Glock’s Romanov nog een score nodig om aan de FEI-eisen te voldoen voor eventuele deelname op het komende EK.

Diederik van Silfhout gaat van start met de goedgekeurde hengst Arlando in de dressuurwedstrijden voor ruiters onder de 25 jaar. Daarin verschijnen ook Dinja van Liere met Hexagon’s Roumanda en Danielle van Mierlo met BMC Ucento.

Vierspanmennen
Voor de vierspanrijders is Aken een uiterst belangrijke ontmoeting, waarvan het hoogtepunt op zaterdag valt met de marathon. Voor Nederland komen IJsbrand Chardon, Koos de Ronde en Theo Timmerman aan de start. Het zal een spannende strijd worden tussen de Nederlandse menners en mannen als de Australiër Boyd Exell, de Belg Felix Brasseur, de Duitser Christoph Sandmann, de Hongaren Jozsef Dobrovitz en Zoltan Lazar, de Zwitser Werner Ulrich, de Zweden Tomas Eriksson en Frederik Persson en de Amerikaan Chester Weber.

Bron: Horses / KNHS

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook