Ga naar hoofdinhoud

Everdale-dochter en Emir R-zoon overall kampioenen ONNK

Kirian (v. Emir R) Foto: Mariol Middel

Na drie selectie wedstrijden vond gisteravond de finale plaats van het Open Noord Nederlands Kampioenschap, een wedstrijd vrijbewegen voor jonge dressuur- en springpaarden. Als kampioen bij de dressuurpaarden werd Everdale-dochter Jillz gekroond. In de springpaardenrichting was de titel voor Kirian (v. Emir R), die tevens ook de met 20.000,- euro de veilingstopper was van de aansluitende veiling. 

Deze Jillz behaalde 57 punten. Het laagste cijfer werd behaald op de stap met ‘slechts’ een 7,5. Verder werden achten toegekend door de juryleden op draf, houding & balans en aanleg als dressuurpaard en 8,5-en type, galop en souplesse. Deze Jillz is een dochter van de Florencio-dochter Bo. Zij is een volle zus Nicole de Leeuws Zware Tour-paard Duvel, die onlangs is verkocht naar Amerika. Jillz’ halfzus I-Catcher liep afgelopen zomer brons behaalde op het Nederlands kampioenschap in de klasse L2 onder Astrid Reinders. De Leeuw heeft Jillz in eigendom met haar moeder Joke Andre en Jan Janssen.

Jillz (v. Everdale)
Foto: Mariol Middel

Top drie

Bij de vier- tot zevenjarigen bestond de top drie verder uit Journey Day H (v. Ampère) gefokt door en in eigendom van Annet Hummel uit Tolbert. Dit paard kreeg 54,5 punten toegekend van de juryleden met als hoogtepunt een 8,5 op haar galop. Eén puntje minder was er voor de nummer drie de Desperado-dochter Jodea van Monique Holwerda uit Drachtstercompagnie. Ook deze merrie kreeg als hoogste cijfer een 8,5 op haar galop.

Tweede bezichtiging

Bij de driejarigen werd op kop geplaatst met 56 punten de tweede bezichtigingshengst Kokototo (v. Glock’s Toto jr.) van Wim Santes. Deze hengst kreeg op bijna alle een onderdelen een acht met uitzondering van een 8,5 op de souplesse en een 7,5 op de houding en balans. Deze Toto Jr-zoon is de halfbroer van Cecile Smits Zware Tour paard Bolero en Maaike ten Hoors Juniorenpaard Winder-Don.

Op de tweede plaats met 54,5 punt eindigde de grootramige For Romance-zoon Fioricci van de familie Smeding uit Vries. Met een half puntje minder eindigde Kygo (v. Rousseau) op de derde plaats. Vorig jaar had de familie Oosterhof met Kygo’s halfbroer Jacky Ickx (v. Blue Hors Zack) de kampioen van het ONNK.

Kirian (v. Emir R)
Foto: Mariol Middel

Verrichtings- en Veilingtopper

De familie Hatzmann deed goede zaken in Exloo. Eerst werd de Emir R-zoon Kirian uitgeroepen tot verrichtingskampioen met 56,5 punten, waaronder een negen(!) voor reflexen, en daarna werd de ruin verkocht op de veiling voor 20.000 euro. Hiermee was hij tevens de veilingtopper.

De tweede prijs bij de driejarigen werd in ontvangst genomen door Kacper CJS van Nicole Botma en haar moeder Carin Schotanus. Deze hengst behaalde op alle onderdelen een acht. Als derde werd H-Kindness (v. Crunch) uit dezelfde moeder als Coach van Beezie Madden geplaatst. Deze merrie is eigendom van Hans Dollen en Lukien Kruiter.

Vier- tot zevenjarigen

Bij de vier- tot zevenjarigen werden de meeste punten toegekend aan Joyride VDM (v. Zacharov TN) van Stoeterij Heechiem. De moeder van deze ruin is de halfzus van Albert Zoers 1,60 meter paard Heechiem’s Cancun VDM.

Joyride werd op de hielen gezeten door Ilinois (v. Comme il Faut) van A. Bosma en Namelus R-dochter Il Karla van G en A Veenstra.

Kirian (v. Emir R)
Foto: Arjen Schilperoord Fotografie

Veiling

Na de finale van het ONNK werd er een veiling gehouden met wat jonge paarden, twee embryo’s en fokmerries. De gemiddelde prijs was 7.000,- euro. Naast de veilingtopper Kirian werden er een aantal voornamelijk drachtige fokmerries met interessante  pedigrees geveild. Zo werd de merrie Ponella M (v. Quick Star), drachtig van Nestor de Mariposa, verkocht aan de fokker van het jaar de familie Van Kooten. Sjoukje van Kooten: “We zijn heel blij met deze aankoop. De merrie is al wat op leeftijd, maar vergeleken met onze merriestapel zeker niet de oudste van het stel. Mooie bijkomstigheid is dat ze binnen enkele weken al zal bevallen van haar veulentje.”

De familie Renken, die al meerdere goedgekeurde hengsten in eigendom hebben, schaften de merrie Billie Jean (v. Cayado) aan om hun fokkerij uit te breiden. Deze merrie komt uit de directe
lijn van de bij meerdere stamboeken goedgekeurde hengst Quality Time, die voorheen op 1.60-niveau liep onder Jeroen Dubbeldam.

Klik hier voor de uitslag.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook