Ga naar hoofdinhoud

Groot-Brittannië opnieuw vooraan in Rome

John Whitaker

Het waren vanmiddag weer de Britten die in Rome aan het langste eind trokken. Onder leiding van de eerste generatie Whitakers beperkte het team van Di Lampard in deze zware landenwedstrijd de schade tot vier strafpunten. Frankrijk en Amerika deelden de tweede plaats, gevolgd door Duitsland op plaats vier. Na een goede eerste ronde zakte het team van Rob Ehrens weg naar de vijfde plaats.

18.30 De druk lag volledig op John Whitaker. Hij had met Ornellaia (v. For Pleasure) één balk in handen, twee balken zou een barrage met Frankrijk en Amerika hebben opgeleverd. Maar de veteraan, die later dit jaar 61 wordt, hield als vierde ruiter de score over het zware parcours van Uliano Vezzani voor de tweede keer op nul. Daarmee was hij ook de vierde deelnemer die deze krachttoer vandaag volbracht. Groot-Brittannië wint voor de tweede keer op rij de Furusiyya-wedstrijd op de Piazza di Siena.

18.26 Twee nuttige foutjes van Piergiorgio Bucci en Casallo Z doen Italië achter Nederland eindigen. Ook Canada en Zweden doen het slechter dan Team Ehrens. In elk geval neemt Oranje wat punten mee uit Rome.

18.23 Een voet in het water en een foutje op de laatste hindernis. Verder was het een mooie ronde van Gerco Schröder en Cognac Champblanc. Maar Team Oranje had geen mooie, maar een nulronde nodig. 20 strafpunten in totaal, Nederland eindigt in de achterhoede.

18.18 McLain Ward blijft als derde dubbel nul met HH Azur. Amerika streeft met 12 strafpunten Duitsland, dat in Rome punten moet verdienen, voorbij. Ook Frankrijk (12) eindigt hoger dan Duitsland.

18.16 Dat ene kleine foutje van geweldenaar Cornado NRW van Marcus Ehning zet Duitsland in de eindscore op 14 strafpunten.

18.09 De landenwedstrijd ontwikkelt zich in de laatste fase alle kanten op. De Britten – leiders in het tussenklassement na de eerste omloop – leken helemaal weg te zakken na de 8 en 4 voor Maher en Mendoza. Maar zojuist hield Michael Whitaker met Cassionato – in de eerste manche nog de streepscore met 9 – het strafblad schoon.

18.04 Na de 16 strafpunten van Jeroen Dubbeldam en de vier strafpunten van Harrie Smolders, moest Jur Vrieling zojuist ook een springfout incasseren. Na een voorwaartse benadering van de één na laatste hindernis, tikte de verder geweldig springende Zirocco Blue – in de eerste manche nog foutloos – de balk uit de lepels.

18.01 Pénélope Leprevost houdt de druk op Groot-Brittannië door met Vagabond de la Pomme als tweede vandaag dubbel nul te blijven.

17.56 Duitsland herpakt zich in de tweede manche. Patrick Stühlmeyer verandert zijn strategie, plakt er met Lacan een paar galopsprongen bij en moet alleen een tijdfout incasseren. De eerste drie Duitsers hadden in de eerste omloop 17 strafpunten, nu zijn dat er 5.

17.47 In de tweede omloop gebeurt er van alles. Maar tot dusverre weinig goeds voor het team van Rob Ehrens. Na de teleurstellende 16 strafpunten van Jeroen Dubbeldam, maakte Harrie Smolders zojuist – na een geweldige tweede manche – met Emerald een klein foutje op de afsluitende planken steilsprong.

17.41 De eerste dubbel nul staat op het scorebord en komt op naam van Malin Baryard-Johnson met H&M Cue Channa (v. Cardento). In de eerste omloop bleven 13 combinaties foutloos.

17.36 Ben Maher deelt in Dubbeldams malaise. Na een foutloze eerste omloop met Tic Tac duwt de Brit nu twee balken uit de lepels met het paard dat eerder werd gereden door Lesley Burr.

17.32 Met een atypische 16 strafpunten verlieten Jeroen Dubbeldam en Zenith SFN zojuist de arena op de Piazza di Siena. Het eerste probleem leek verklaarbaar: Dubbeldam koos dit keer voor een galopsprong méér naar de gevaarlijke dubbel. Ook met de nieuwe strategie ging de dikke oxer 8A tegen de vlakte. De drie fouten die volgden lieten zich nauwelijks verklaren.

17.00 Het team van de Britse bondscoach Di Lampard slaagde er vanmiddag op de Piazza di Siena als enige in om de score na de eerste omloop op nul te houden. Nederland (4 strafpunten) deelt de voorlopige tweede plaats met het verrassende Italië, Frankrijk en de Verenigde Staten. Duitsland (9) stelt teleur. De tweede manche van de Furusiyya-omloop in Rome gaat aanstonds beginnen. Paardenkrant-Horses.nl houdt u op de hoogte!

16.55 Het leek alsof Gerco Schröder tijd wilde sparen. Hij kwam met Cognac Champblanc met wat minder meters naar de steilsprong van Loro Piana en hoorde vervolgens de balk rollen. Om na vijf galopsprongen ook de gevreesde insprong van de dubbel uit de lepels te stoten. Nederland sluit de eerste omloop af met vier strafpunten, Team GB leidt.

16.45 Good old John Whitaker houdt als laatste ruiter Groot-Brittannië op een smetteloze score. Na een prachtig gevochten nulronde op Ornellaia.

16.43 Foutloze ronde van McLain Ward en HH Azur zet Amerika na eerste omloop op slechts vier strafpunten. Canada sluit af op 9.

16.38 Duitsland stelt teleur! Als enige land zijn de Duitsers er nog niet in geslaagd om een foutloze ronde te rijden. Vier voor Kutscher, vijf voor Mario Stevens, acht voor Patrick Stühlmeyer.

16.34 Met mooie voorwaartse afstanden en grote galopsprongen van Zirocco Blue VDL, zette Jur Vrieling zojuist de tweede nul voor Nederland op het scorebord. Eerder bleef Harrie Smolders foutloos om de fout van Jeroen Dubbeldam weg te poetsen.

16.31 Het paar Staut-Leprevost houdt de Franse hoop in leven. Met Reveur de Hurtebise en Vagabond de la Pomme bleven zij makkelijk nul. Moest wel na de 12 (!) van Simon Delestre en Hermes Ryan.

16.15 Met een soevereine ronde over het zeer zware parcours van Uliano Vezzani zorgde Harrie Smolders met Emerald zojuist voor tegenwicht. Eerder was eerste starter Jeroen Dubbeldam met Zenith tegen een springfout aan gelopen. Emerald kwam nergens in problemen.16.09 Het zware parcours van Uliano Vezzani eist zijn tol, maar Groot-Brittannië lijkt daar goed tegen opgewassen. Ook tweede starter Jessica Mendoza bleef probleemloos nul met Spirit T. Licht voordeel dus voor Groot-Brittannië dat na twee ruiters als enige nog op nul staat.

15.59 Eerste starter voor Oranje Jeroen Dubbeldam maakte zojuist met Zenith SFN een forse fout op de brede en hoge insprong van de dubbel, één van zwaarste onderdelen van het parcours, te rijden vanuit een keuzeafstand op vijf of zes. Ook de eerste Duitse combinatie Marco Kutscher en de KWPN-hengst Van Gogh maakte een springfout in een keuzeafstand tussen zeven of acht galopsprongen.

15.53 De eerste deelnemers voor de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zetten gelijk al druk. Kent Farrington/Voyeur en Ben Maher/Tic Tac bleven foutloos, Maher met de nodige mazzel.

Om 15.45 uur begint de tweede omloop van de Furusiyya Nations Cup-competitie op de Piazza di Siena in Rome. Nederland start als zesde en komt op papier in zijn sterkste formatie in actie, maar dat geldt ook voor grote concurrenten als Frankrijk en Duitsland.

Voor Nederland komt Jeroen Dubbeldam als eerste in actie met zijn toppaard SFN Zenith. De overige Nederlandse deelnemers zijn Harrie Smolders met Emerald, Jur Vrieling met Zirocco Blue VDL en Gerco Schröder met Glock’s Cognac Champblanc.

Parcoursbouwer Uliano Vezzani heeft in de prachtige omgeving van de Villa Borghese een zeer dik parcours neergezet. Frankrijk, Nederland, Italië, Duitsland en Groot-Brittannië komen in aanmerking voor de Furusiyya-competitiepunten.

Uitslag

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook