Ga naar hoofdinhoud

McLain Ward heer en meester in Wereldbekerfinale

Liveblog
McLain Ward en HH Azur, Wereldbeker Omaha 2017Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Eindelijk heeft McLain Ward zijn eerste grote individuele titel op zak. "Ze is gewoon briljant", stamelt Ward direct na afloop van zijn overwinning in de Wereldbekerfinale voor de microfoon. Zijn HH Azur maakte geen enkele springfout in totaal vijf rondes. Drie merries vulden het podium. De pas tienjarige Twentytwo des Biches droeg Romain Duguet naar het zilver en Henrik von Eckermann was blij met het brons dat hij met - de met veel inzet springende - Mary Lou binnensleepte. Maikel van der Vleuten had Verdi vandaag smetteloos aan het springen en eindigde op plaats negen.

Velen hoopten voorafgaand aan de Wereldbekerfinale dat de sport zou winnen, en met de parcoursen van vandaag werd die hoop waarheid. Jonge paarden als Zeremonie van Laura Kraut, Catypso van Eric Navet en Qinghai van Guido Klatte groeiden in de wedstrijd en deden hun ruiters soms verbazen. Revelatie onder de ruiters op dit hoge niveau was Guido Klatte, de pas 21-jarige Duitser die zesde werd.
Het Amerikaanse publiek, dat applaudisseerde na elk foutloos gesprongen lijntje, kon het geluk niet op toen Ward zonder fouten zijn laatste ronde afsloot. Van de staande ovatie zal de Amerikaan nog lang nagenieten.

Samenvatting tweede omloop

Parcoursbouwer Alan Wade had een lastig maar fair parcours voor de paarden als toetje. Er vielen weinig balken, alleen Simon Delestre en helaas ook Leopold van Asten lieten meer dan 1 balk noteren. Foutloos blijven was echter toch een uitdaging, waarin uiteindelijk 12 combinaties slaagden.

Gregory Wathelet noteerde een fout op de driesprong en zag zijn podiumplaats in rook opgaan. Zidane van Leopold van Asten viel voor hindernis vijf iets naar binnen waardoor de eerste balk viel, de tweede balk plofte in het zand op de steil na de driesprong.

Zeven combinaties, waaronder Maikel van der Vleuten, noteerden een tweede nulronde. Van der Vleuten werd daarmee derde in de wedstrijd van vandaag, die door Lorenzo de Luca en Ensor de Litrange LXII gewonnen werd.

Live verslag eerste omloop

De eerste omloop van de Wereldbekerfinale in Omaha heeft lichte verschuivingen in de top tien van het tussenklassement veroorzaakt. McLain Ward heeft zijn leidende positie licht verstevigd, en heeft de teller nog steeds op nul staan. Maikel van der Vleuten en Leopold van Asten zijn twee plekken opgeschoven, en staan nu gebroederlijk met 12 strafpunten op de achtste plek van het klassement. Om  23.20 start de tweede omloop, waarin de 20 hoogst geplaatste ruiters aan de start komen voor de beslissende manche.

22.25 McLain Ward is in de winningmood. Opnieuw perst hij een foutloze rit uit zijn HH Azur en krijgt een staande ovatie van het publiek op de volle tribunes

22.23
Gregory Wathelet  maakt kostbare rijfout op de insprong van de dubbel vanuit de hoek. Forlap tikt balk uit de lepels.

22,20
Twentytwo des Biches bewijst Romain Duguet een grote dienst door foutloos rond te springen, Druk op de huidige top twee
22.17
Martin Fuchs trapt met Clooney in de stresstest van de parcoursbouwer. In de laatste delicate lijn maakt Clooney een fout op de oxer

22.15
De regerend Europees kampioen bij de Young Riders Guido Klatte maakt met Qinghai een achterbeen fout op hindernis zes, de steilsprong. Opnieuw een knap resultaat van de jonge Duitser

22.13
Henrik von Eckermann geeft Mary Lou alle steun die ze nodig heeft, en houdt de balken boven. Foutloze rit nummer zeven

22.11
Steve Guerdat heeft zijn wispelturige Bianca goed aan het springen, maar op het b element van de  driepsprong tikt  de merrie een balk naar beneden

22.08
Sergio Alvarez Moya voert de druk op de leiders van het tussenklassement op. Arrayan laat zien te groeien in het werk en springt zeer vaardig naar een nulronde.Zes foutlozen tiot nu toe

22.06
Marcus Ehning en Pret a Tout maken kostbare fout op de oxer na de dubbelsprong. Ook op de laatste steilsprong is de concentratie weg en valt er een balk. Kans op een vierde titel lijk verkeken

22.03
Zidane en Leopold van Asten zijn nog steeds in bloedvorm!  Na een langdurige sanitaire stop voor aanvang van hun rit, loodst Leopold Zidane vakkundig naar een nulrit. Vijf foutlozen tot nu toe

22.00
Verdi is in geweldige vorm! In een sublieme rit, waarin Verdi lacht om de hoogte van de sprongen, blijft Maikel van der Vleuten foutloos en zien we hem terug in de tweede omloop.

21.58
Laura Kraut en de pas tienjarige Zeremonie maken hun eerste fout op de uitsprong van de driesprong. Ook op de laatste steilsprong krijgt Zeremonie te weinig afdruk. Acht strafpunten.

21.54
Simon Delestre tikt met Chadino enkele sprongen stevig aan, maar alles blijft liggen. De derde nulrit

Het parcours van Alan Wade is delicaat gebouwd, met bevat vooral lastige wat krap gebouwde lijntjes.  Slechts twee foutloze combinaties voor de pauze.

21.45
Denis Lynch en de Argentinus-zoon All Star lijken hun vijfde plaats van vorig jaar niet te gaan halen, ze maken een onnodige fout op de muur nadat All Star iets over zijn schouder wegliep.

21.43
Kevin Staut en zijn ervaren Reveur de Hurtebise, lid van het gouden Franse team in Rio, komen nergens in de problemen. De tweede foutloze rit is een feit!

21.41
Charlie Jacobs doet zichzelf en het thuispubliek een plezier door met Cassinja S alleen een fout te maken op hindernis drie, een oxer met water eronder.

21.37
De eerste foutloze combinatie!  Lorenzo de Luca en Ensor de Litrange LX blijven nul. Met zijn grote galop doen de krappe lijntjes niet terzake, en maakt hij gewoon galopsprong minder.

21.34
Al enige vertegenwoordiger uit de Arabisch League had  Sheikh Ali Al Thani op een hogere plaats gehoopt, maar zijn Carrolina had het beste gegeven en kwam slecht op het achterbeen en miste voldoende afzet . Vier springfouten

21.32
Keean White zakt in het klassement met For Freedom Z. De combinatie kwam te dicht op de muur en schoof een blok naat beneden. met nog een fout op het scorebord laat hij zijn landgenoot voor in het klassement.

21.30
Een tweede combinatie met slechts één fout. Canadees debutant Christopher Surbey met Chalacorada maakte alleen een inschattingsfout op de laatste hindernis, een delicate steilsprong

21.26
De 10-jarige Catoki-zoon Catypso van Eric Navet  heeft veel geleerd de afgelopen dagen. Met slechts een fout op Hindernis 7, een plank, komt navet als eerste met slechts 1 springfout over de streep

21.24
Gábor Szabó jr leek zonder problemen door het lastige parcours te gaan, maar op de krap gebouwde driesprong naar de uitgang maakte de Hongaars gefokte Timpex Bolcsesz twee springfouten

21.22
Markus Brinkmann en zijn Holsteiner Pikeur Dylon rijden een streke ronde, maar zien toch twee balken vallen

21.19
De Balou du Rouet-dochter Babalou tikt 3 balken naar de grond, waaronder de delicate steilsprong hindernis 13, waar water onderligt. Todd Minikus eindigt op 12 strafpunten

21.17
Rein Pill en de 12-jarige A Brok noteren voor Estland 12 strafpunten op het scorebord in hun tweede Wereldbekerfinale.  Een blokje uit de delicate muur op hindernis 2 en ook de uitsprong van de dubbel, een steilsprong viel.

21.15
De in Texas wonende Duitser Christian Heineking was de eerste ruiter die de piste voor het derde onderdeel van de Wereldbekerfinale mocht betreden. De test die de Ierse parcoursbouwer Alan Wade voor de 26 finalisten heeft bedacht, bracht voor NKH Caruso alleen op de uitsprong van de Longines dubbel een probleem. Vier strafpunten bij zijn totaal.

Vanaf 21.15 Nederlandse tijd strijden 26 springruiters om de podiumplaatsen bij de Wereldbeker Springen in Omaha. Twee Nederlandse deelnemers zullen in de eerste ronde verschijnen: Leopold van Asten met VDL Groep Zidane N.O.P. en Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi TN N.O.P.. McLain Ward is voor eigen publiek de te kloppen man.

De twintig beste combinaties komen terug voor de tweede omloop, die om 23.30 onze tijd verreden wordt.

Klik hier voor de volledige startlijst
Live kijken via FEI.tv (alleen betaald)

Volledige uitslag

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.