Ga naar hoofdinhoud

Fokker en eigenaar wereldkampioen Vigo d’Arsouilles vieren feest

Philippe le Jeune VigoWe kennen alvast twee huishoudens waar er zondagmorgen in de vroege uurtjes een flesje gekraakt werd. Zowel ten huize van Joris De Brabander in Sint-Niklaas als ten huize van Didier Viaene in Aalter, werden de prestaties van Philippe Lejeune en Vigo d’Arsouilles in Kentucky op de voet gevolgd.

Viaene is de fokker van de hengst die hij al op jonge leeftijd verkocht aan Joris De Brabander. Die kreeg de voorbije jaren al een paar keer een fors bod, maar besloot om voluit voor de sport te gaan. Wellicht een keuze die ook ingegeven wordt vanuit de wetenschap dat De Brabander naast Vigo ook eigenaar is van vader Nabab de Reve en twee andere gekeurde zonen van de inmiddels bejaarde Nabab de Reve. “De prestaties van Philippe en Vigo zullen alleen voor nog wat meer ambiance zorgen in de fokkerij. Het is een korte nacht geweest en we hebben het hier thuis met enkele vrienden en wat familie gevolgd en er was ook regelmatig contact met fokker Didier Viaene”, zegt Joris De Brabander die de tickets voor Kentucky klaar liggen had maar uiteindelijk niet afreisde en thuis bleef samen met z’n oudste zoon. “Mijn vrouw, dochter en jongste zoon waren er wel bij in Kentucky. Wat we nu meemaken durf je gewoon niet hopen of zelfs maar dromen, dit overkomt ons gewoon. Philippe belde deze week een paar keer en hij vertelde dat Vigo goed aanvoelde en in topvorm stak. Maar dat zag ik zo ook op de beelden, Vigo ziet er onvoorstelbaar fris, alert en gezond uit. De verdienste toch wel van Philippe die met Vigo al maandenlang naar de wereldruiterspelen toegewerkt heeft.” Lejeune mag ook een kaarsje branden voor z’n zonen die de verrichtingen van Lejeune senior in Kentucky vanop het thuisfront volgden. Maar in de voorbereiding naar de WEG trok één van beiden om de andere dag met Vigo naar Knokke-Heist om er met de hengst te wandelen en galopperen in de branding. “Om de pezen sterker te maken”, vertelde Lejeune ons nog vlak voor de afreis naar Kentucky. “Vigo liep begin dit jaar een blessure op en in het kader van de revalidatie waren die wandelingen aangewezen. We zijn het blijven doen omdat het hem fris en fit maakt.”

Voor De Brabander ging het leven ondanks de titel zondag alweer z’n gewone gang. “Met drie paarden naar de koers. Alles klaar maken en klaar zetten, het is een korte nacht geweest. Maar het leven gaat verder en ook morgen is het opnieuw werkdag.” Ten huize Viaene klinkt het niet anders. “Ik begon m’n fokkerij in 1972, elk jaar één of twee veulens. Een hobby, meer niet, want we hebben ook een bedrijf en dat slorpt het grootste deel van onze tijd en aandacht op. Als je de paarden ziet die we gefokt hebben uit de stam van Vigo dan verdient die fokkerij misschien een wat meer professionele aanpak en aandacht, maar dat vraagt ook tijd”, beseft Didier Viaene. “Waar ik vooral ook trots op ben is de houding van Vigo op het voorterrein. Terwijl andere paarden moeilijk waren stond Vigo er rustig bij, zoals altijd. Rustig en geconcentreerd. Dat is zijn sterkte. Ik weet niet wat deze prestatie allemaal gaat losmaken, maar ik vind dat ook de fokkers in dit hele verhaal niet mogen vergeten worden. Daarom vond ik de eerste reactie van Philippe zo fijn; hij bedankte alle fokkers omdat zonder hen deze prestaties niet mogelijk zouden zijn. Hopelijk beseft ook het stamboek dat.”

Lees hier alles over de Wereldruiterspelen.

Lees woensdag meer over het WK springen in De Paardenkrant.

Foto: Dirk Caremans
Bron: Horses.nl/De Paardenkrant – Koen Cromheecke

© Horses.nl, overname niet toegestaan. Op dit artikel rust copyright.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Eén reactie op “Fokker en eigenaar wereldkampioen Vigo d’Arsouilles vieren feest

  • Marvin Hagler

    De laatste zin van dit artikel slaat nagels met koppen ! De fokker heeft al meer dan eens in de kou gestaan !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook