Ga naar hoofdinhoud

GP Sneek winnaar Folkert Kelderman: ‘Ik had het juiste paard bij me’

Folkert Kelderman ging met Heechhiems Erasina VDM plat door de bocht en won met een puntentotaal van 1210 de Grote Prijs van Sneek dit weekend. In de finalerubriek mochten de beste vijftien combinaties over de klassen M, Z en ZZ deelnemen. Als voorlaatste starter werd Kelderman met de Indoctro-dochter de glorieuze winnaar van de spannende finale. 

In een interview met de Leeuwarden Courant vertel de 45-jarige ruiter Kelderman: “Ik had het juiste paard bij me voor deze rubriek. Met haar kan ik gewoon gas geven als ik een hindernis in het vizier heb, dan gaat zij haar best doen om er over te komen.”

Als vierjarige op stal

De achtjarige Heechhiems Erasina VDM heeft Folkert Kelderman samen met de fokker, familie Van der Meer van Stoeterij Heechhiem in Burgum, in het bezit. Als vierjarige kwam Erasina bij de ruiter uit Rinsumageest op stal. Begin dit jaar kwam de combinatie voor het eerst uit internationaal uit en liep in Zuidbroek en Drachten op 1,40m-niveau. Dit zomerseizoen is het de bedoeling nog een paar 1,40m-parcoursen te rijden. Als er een geschikte koper komt, zal ze worden verkocht.

‘Rust, geduld en overredingskracht’

Zo’n vijf jaar lang is er al een succesvolle samenwerking tussen de familie Van der Meer en Folkert Kelderman. Die begon destijds met Heechhiems Cancun, die Albert Zoer op het hoogste niveau uitbrengt. “Ik zocht een ruiter met rust, geduld en overredingskracht. Iemand die het paard het vertrouwen kon geven en er netjes mee om gaat”, vertelt Joukje van der Meer aan de Leeuwarder Courant. “In mijn hoofd ben ik het rijtje met springruiters en amazones afgegaan en toen kwam ik bij Folkert uit.”

‘Ben wel nuchter’

Na de verkoop van Cancun volgden andere paarden uit de fokkerij van de familie Van der Meer, waaronder dus Erasina, halfzus van onder andere Cirsina VDM (Willem Greve). Kelderman over de samenwerking met Van der Meer: “Ik loop al wat langer mee, dus ik ben wel nuchter. Toch is het voor mij prettig dat ik weet dat het me niet kwalijk wordt genomen als ik met een paar balken de ring uitkom. Ook al rijd ik een heel goed paard.”

Bron Leeuwarder Courant

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.