Ga naar hoofdinhoud

Handelaren: ‘fonds voor beste springpaarden’

De klap van de vijftiende plek in de landenwedstrijd springen op de Wereldruiterspelen is hard aangekomen in Nederland. Handelaren in springpaarden hopen op een speciaal fonds om de allerbeste springpaarden te kunnen behouden.

De KWPN’er Hickstead (v. Hamlet) presteerde op de Wereldruiterspelen het beste, maar niet onder een Nederlander. Het televisieprogramma Nieuwsuur stelde maandagavond de vraag hoe de kampioen van 2006 zo heeft kunnen afzakken. Volgens handelaar Eric van Grunsven is het grootste probleem dat de meeste paarden vertrokken zijn naar het buitenland. Handelaar Wim Schröder gelooft dat niet. “Paarden van wereldniveau zijn er niet zoveel. Die worden niet verkocht.” Oud-Olympisch kampioen Jeroen Dubbeldam: “Het ligt er niet aan dat paarden verkocht zijn, er is gewoon niet goed genoeg gereden.”

Bondscoach Rob Ehrens: “Na 2006 is het allemaal een beetje verbrokkeld, paarden zijn verkocht of te oud geworden. Dat maken we allemaal een keer mee. We moeten nu zorgen dat we weer materiaal kunnen krijgen en jonge paarden opleiden, zodat we zeker volgend jaar in Madrid kunnen meestrijden. Want dat is de laatste kans om ons te kwalificeren voor de Olympische Spelen.”

Er is in Nederland al wel een fonds opgericht voor de aankoop van jonge paarden. De handelaren pleiten juist voor een fonds om de allerbeste te behouden. “Dat zou zeker helpen. Dan kun je de paarden behouden en de mensen een beetje ondersteunen”, meent Wim Schröder.

Bekijk hier de uitzending.
Het item over de springpaarden is vanaf minuut 30.15.

Bron: Horses.nl/Nieuwsuur

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

3 reacties op “Handelaren: ‘fonds voor beste springpaarden’

 • Karin

  Zijn ze nu eindelijk eens wakker geworden? Dat werd tijd!

  Was Okidoki geen paard van wereldniveau, meneer Schröder? Ik dacht het toch wèl. En had zijn nieuwe eigenaar hem niet juist met het oog op de WEG aangekocht? Ik bedoel maar.

  Het wordt tijd dat de sport de voorrang krijgt boven de handel. Als er weer internationale topprestaties geleverd worden, wordt de springsport vanzelf populairder bij de jeugd, en trekt de handel daardoor ook weer aan.

 • anoniem

  Ik ben het deels met Karin eens. Helaas kan de ruiter cq topruiter niet alleen bestaan v/d sport. Er zal dus ook zo nu en dan een paard van hem zelf of van een eigenaar verkocht moeten worden om alles draaiende te kunnen houden. De ruiter probeert natuurlijk zo lang mogelijk zijn paard of paarden met potentie te behouden voor de grotere wedstrijden, want er zijn heus nog wel eigenaren hier die het zich kunnen veroorloven om een paard aan te houden en van de sport kunnen genieten en dan is iets waardering wel op zijn plaats. We moeten er natuurlijk wel voor zorgen dat sport en handel niet te eng verweven wordt door de mensen die verantwoordelijk zijn voor de samenstelling van teams want dan is de kans groot dat er belangenverstrengeling om de hoek komt kijken. Ik denk dan ook dat de KNHS het afgelopen WK grondig zal moeten evalueren met alle betrokkenen om er achter te komen waar het dit jaar rond de samenstelling van het team naar mijn mening mis is gegaan.

 • Rynn Eisma

  En als hier wat eerder over was nagedacht, ook mbt de dressuursport, dan hadden we nu misschien Totilas nog gehad. WEG OLYMPISCH GOUD!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook