Ga naar hoofdinhoud

Harrie Smolders flikt het: Nummer 1 op de Wereldranglijst

Harrie Smolders, hier met Emerald. Foto: Pierre Costabadie / www.arnd.nl
Het kon ook bijna niet uitblijven, maar toch is het een unieke prestatie te noemen: Harrie Smolders is de nieuwe aanvoerder van de Wereldranglijst springen. De ruiter, die met Emerald (v. Diamant de Semilly) en Don VHP Z N.O.P. (v. Diamant de Semilly) uitmaakt van het Olympisch kader, sloot 2017 al magistraal af en is ook dit jaar uiterst succesvol begonnen.

Het kwam in de geschiedenis bijna niet voor dat er een Nederlandse ruiter de Wereldranglijst aanvoerde. In het verleden bezette Jos Lansink de eerste plaats toen hij zijn Olympiër Egano en Wereldbeker-winnaar Libero H tot zijn beschikking had. In 2010 was Albert Zoer de laatste Nederlander die de wereldranglijst aanvoerde.

Niet op verlanglijstje

De toppositie op de wereldranglijst stond helemaal niet op het verlanglijstje van Smolders. “Als je alleen maar rijdt om zoveel mogelijk punten te verzamelen, ben je niet met je paarden bezig”, vertelde Smolders onlangs nog aan de redactie van Paardenkrant-Horses.nl. “Ik kijk eigenlijk niet naar die ranglijst, maar naar hoe mijn paarden zich voelen.”

Rust

Smolders geeft zijn toppaarden Emerald en Don VHP Z om beurten wat rust, waardoor ze steeds fit zijn als de zwaardere wedstrijden op het programma staan. Smolders draagt nu dus de witte armband van Longines ondanks het feit dat hij nooit heeft stilgestaan bij een eventueel leidende positie.

Klassement

In de vernieuwde versie van de Wereldranglijst wisselde Smolders een stuivertje met de voormalig leider van het klassement, Kent Farrington. Voor de rest zijn er weinig (grote) wijzigingen in het klassement, behalve dat Marcus Ehning en Daniel Deusser de top tien binnen zijn gekomen.

Bekijk hier de gehele lijst.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.