Ga naar hoofdinhoud

Herfststorm richt enorme ravage aan op CSI Salland

Update II
Ravage na de herfststorm op CSI Salland in 2017.

Chaos op CSI Salland in Mariënheem. De herfststorm heeft een grote ravage aangericht op het terrein. Een stallentent, waar zestig deelnemende paarden in stonden, is omgewaaid. Volgens getuigen zaten paarden klem onder de tent en werden sommige dieren tijdelijk vermist. Ook zijn vrachtauto's, zadels en andere spullen beschadigd geraakt.

Omstreeks 11.15 uur is een stallentent door een rukwind omhoog gekomen en over een andere stallentent gewaaid. Sommige paarden braken los en liepen over het erf en in de landerijen. Volgens RTV Oost werden twee paarden vlakbij het treinspoor gevangen.

Veel onrust en schrik

“De paarden zijn nu in veiligheid gebracht”, aldus de voorzitter van CSI Salland Jeroen Bakker. “Deze zijn op vrachtwagens geplaatst, waardoor een aantal ruiters hun paarden kwijt waren. Maar inmiddels is alles terecht. Er was ontzettend veel onrust en schrik.”

Mogelijk had dit voorkomen kunnen worden. “Er was windkracht 6 voorspeld en er zijn rukwinden. Waarschijnlijk is er een flap van de tent open gewaaid en is de wind eronder gekomen. Omdat de grond drassig is, heeft de wind de zekeringen uit de grond kunnen trekken.”

Gewonde paarden

Door dit voorval zijn een aantal paarden gewond geraakt. Volgens de organisatie heeft een dierenarts inmiddels geconstateerd dat deze verwondingen niet ernstig zijn. Acht paarden hebben schaafwonden opgelopen, waarbij één een verdikte kogel had. Een snee bij een paard is inmiddels gehecht.

Schade aan spullen

Volgens Bakker lijkt de schade achteraf nog mee te vallen. “Uiteraard zijn er wel spullen beschadigd, zoals zadels van de ruiters. Gelukkig zijn er geen mensen gewond geraakt en maken de paarden het verder goed. De complete schade moet uiteraard nog geïnventariseerd worden.”

Vrijdag mogelijk met aangepast programma verder

De brandweer en politie schoten te hulp om assistentie te verlenen. Het concours is voor vandaag stilgelegd. “Op dit moment heeft het welzijn van de paarden het grootste aandachtspunt, maar dat lijkt onder controle. In overleg met de ruiters doen we er alles aan om vanaf morgen het programma te vervolgen. Het programma voor vrijdag wordt wel aangepast. Ruiters uit de omgeving nemen hun paarden mee naar huis en hebben stallen aangeboden voor ruiters van verder weg. Zelf hebben we ook nog stallen beschikbaar om de internationale paarden op te vangen. Gelukkig keert de rust weder.”

Bron: Paardenkrant-Horses.nl / RTV Oost / Persbericht CSI Salland

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook