Ga naar hoofdinhoud

Julia Tops: ‘Gedisciplineerd leven om succesvol te zijn’

Julia Tops als klein meisje bij haar moeder voorop het zadel. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De pas twintig jaar oude Julia Tops, dochter van Jan Tops en de voormalig internationale springamazone Tani Zeidler, kreeg de liefde voor de paardensport met de paplepel ingegoten. In een interview met Equestrian Living vertelt ze over het immens grote belang van motivatie en discipline.

“Mijn vader leerde me dat je altijd inspanning en aandacht moet investeren in al je bezigheden. Je wil je ervan verzekeren dat alle stappen in je training en je leven zo zijn. Het is misschien lastig om jezelf constant op dat niveau te houden en zo gedisciplineerd te leven, maar dat is er voor nodig om echt succesvol te kunnen zijn”, vertelt Tops.

Reizen

Dankzij de opvoeding van haar ouders en haar eigen inzet, motivatie en discipline, is de amazone ook echt succesvol. Ze groeide op bij haar moeder in het Canadese Calgary, op een steenworp afstand van de Spruce Meadows. Wanneer ze maar kon, reisde ze naar haar vader in Valkenswaard, om daar trainingen te kunnen volgen.

Belang van opleiding

Tops reed op dertienjarige leeftijd haar eerste Grote Prijs en in datzelfde jaar werd ze de jongste winnaar ooit van de CET Medal Western Regional Final in Vancouver. Maar daarvoor leerde ze het belang van een goede opleiding. Als ze niet presteerde op school, werden er ook geen wedstrijden gereden. “Mijn ouders wilden zien of ik echt wilde rijden, of het alleen maar deed omdat het kon. Ze hechten veel waarde aan opleiding.”

Hectisch schema

Het was een hectisch schema voor de amazone. Ze ging naar school, richtte zich op de nodige buitenschoolse activiteiten én was in het zadel te vinden. “Ik denk dat ik tien jaar oud was toen ik me realiseerde dat paarden een heel belangrijk deel van mijn leven vormden en het trainen en rijden van wedstrijden mijn toekomst is.”

Uit hetzelfde hout gesneden

Tops, vandaag de dag naast het rijden druk met haar studie en alle activiteiten daaromheen, benadrukt de goede relatie met haar ouders. “Mijn vader en ik zijn uit hetzelfde hout gesneden en dat maakt het trainen makkelijk. Hij legt niet veel druk om me omdat hij weet dat ik het zelf extreem goed wil doen. Ik vertrouw hem 100%. Als hij zegt dat ik een krappe wending moet maken, doe ik dat en ga ik niet zonder geprobeerd te hebben de ring uit.”

In het moment leven

Tops’ huidige toppaard, India Blue ZF, werd gefokt door haar moeder. “Mijn ouders vullen elkaar goed aan. Mijn moeder heeft me geleerd dat als het nodig is, je je plan kan aanpassen. Je moet vertrouwen op je gevoel en een plan hebben, maar wel in het moment blijven leven. Als er iets gebeurd moet je daarop in kunnen spelen en het goed laten werken.”

Bron: EQ Living

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook