Ga naar hoofdinhoud

Hippisch Festijn

Koen CromheeckeStraks is het opnieuw zover. Jumping Mechelen komt eraan. Geprangd tussen kerst en oudjaar in een uit zijn voegen barstende Nekkerhal. Het hippisch festijn zal opnieuw tienduizenden lokken.

Op tweede kerstdag openen de jonge ruiters uit de landelijke ruiterij en de Vlaamse Liga Paardensport het gebeuren tijdens de jeugdcup in de B-piste. Op vrijdag 30 december sluiten de vierspanmenners omstreeks middernacht vijf dagen paardensport af. Daartussen een onwaarschijnlijk goed gevuld programma met voor elk wat wils. Een jeugddag, dressuur, springen, mennen, fokkerij met hengstenproeven en vrijspringen voor tweejarige paarden, huldigingen van ruiters en paarden, finales van regionale en andere competities en een vleugje show.

Geen zichzelf respecterende Vlaamse paardenliefhebber kan het zich dezer dagen veroorloven de Mechelse Nekker niet aan te doen. Maar Jumping Mechelen, dat is ook en vooral zien en een beetje gezien worden. Mensen ontmoeten, praten en napraten. Kopen en verkopen. Geen wonder dus dat de tickets in voorverkoop de deur uit vliegen en dat er straks opnieuw bordjes ‘sold out’ hangen.

Mechelen, dat is vooral drie wereldbekerwedstrijden. Voorlopig toch nog. Springen, dressuur en mennen. De beslissing om Mechelen met ingang van 2012 z’n wereldbekerkwalificatie dressuur te ontnemen, heeft de populariteit van het hele gebeuren alleen maar doen toenemen. Niet alleen bij het publiek, maar ook bij ruiters en amazones.

Jumping Mechelen mag zich dit jaar een sterk deelnemersveld verwachten. Gert Schrijvers en Glenn Geerts kregen een plaatsje tussen het kruim van de vierspanmenners. Met Kevin Staut, Christian Ahlmann, Jessica Kürten, Roger-Yves Bost, Philippe Le Jeune, Denis Lynch en Pénélope Leprevost tekenen opnieuw heel wat internationale toppers present voor het vijfsterrenconcours. Daarbij opnieuw een flinke delegatie Belgen voor wie de afspraak in de Nekker het hoogtepunt van het hippische jaar is. En voor het eerst sinds jaren heeft België zeven deelnemers in de Grand Prix van het dressuurgebeuren. Top of the bill daar zijn evenwel de Nederlanders met Hans Peter Minderhoud, Edward Gal en de nieuwe koningin van de dressuursport: Adelinde Cornelissen.

Een internationaal tweesterrenconcours, een internationale competitie voor springruiters onder de 25 jaar oud en vooral de regionale proeven en finales zorgen ervoor dat er straks opnieuw geen dode momenten zullen zijn in de Nekker. Grote namen op de affiche, maar het zullen ongetwijfeld opnieuw de verrassingen zijn die Jumping Mechelen kleuren. De minder bekende namen die zich in de gunst van het publiek en de media rijden. Voor heel even eeuwige roem vergaren. Want dat is waar een uitschieter in de Nekker goed voor is: even wereldberoemd zijn in Vlaanderen, heel even bekend in de wereld van paard en sport waarvan Vlaanderen zich straks weer heel even het middelpunt mag wanen.

Koen Cromheecke, journalist
Deze column verscheen vrijdag 23 december 2011 in De Paardenkrant

Lees ook