Ga naar hoofdinhoud

Leprevost onder vuur door gedrag op voorterrein Gothenburg

De reactie van Pénélope Leprevost op een fikse struikelpartij van haar paard Vagabond de la Pomme op het voorterrein in Gothenburg komt de Française op fikse kritiek te staan. De Zweedse website Expressen besteedt er aandacht aan en op Facebook is een storm van kritiek opgestoken.

Op het voorterrein van de Wereldbekerfinale is Vagabond de la Pomme bij het losrijden zwaar gestruikeld. De hengst krabbelde zelfs enkele passen op zijn knieën voor hij weer overeind kon komen. Even later geeft Leprevost haar hengst op niet mis te verstane wijze te kennen dat ze hiervan niet gediend was.

Reden voor veel Zweedse paardenliefhebbers om in het geweer te komen. Op vragen van Expressen laat woordvoerster Lotta Amnestal van de Zweedse ruitersportbond weten dat de bond niet blij is met het gedrag van Leprevost.

Bekijk hier de video van de struikeling en vervolgens de afstraffing.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

25 reacties op “Leprevost onder vuur door gedrag op voorterrein Gothenburg

 • alie

  Wat een commotie zeg. Slaat nergens op. Vooral als je weet wat er van al die paarden in de ring gevraagd wordt. Mensen willen tegenwoordig alleen maar kritiek leveren. Van een top springpaard word er nu eenmaal heel erg veel gevraagd en dus ook dat je paard gefocused blijft.

 • Hilgersom

  Heeft mevr Alie niet naar het filmpje gekeken, zo ga je niet met je paard om. Schande deze Ruiters’ hebben ook nog zo iets als een voorbeeld functie.

 • alie

  Mevr. Alie heeft het filmpje gezien en deze mevrouw weet ook dat er vele vele vele ergere dingen gebeuren in de paardenwereld. Misschien beter om je daar druk om te maken.

 • Monique

  Sorry hoor gewoon schandalig dat hier NIET wordt opgetreden!!! sorry hoor en natuurlijk zijn er altijd ergere dingen maar dit slaat echt nergens op en kan gewoon niet zo behandel je je paard niet die alleen maar alles voor je probeert te doen!!! zo klaar met dit soort mensen die alleen maar aan eigen gewin denken

 • Sanne

  Sorry Alie, maar Hilgersom krijgt van mij gelijk, dit slaat nergens op. Je hoofd hiervoor omdraaien helpt zeker niet. Denk je dat dit paard voor zijn lol er alles aan doet om in ieder geval op zijn knieën te blijven. In eerst reactie snap ik de reactie door de schrik van Leprevost, maar om dan later tijdens het rustig draven weer de kiezen uit de mond te rukken slaat echt nergens op. Deze paarden moeten inderdaad een top prestatie leveren en dan verwacht je ook een normale diervriendelijke reactie omgang zeker als de ogen op je gericht zijn. Moet je nagaan hoe het is als de camera’s uit staan. Hier is het gezien en kan er iets van gezegd worden. Achter de schermen gebeurt er veel meer, dan weet iedereen, maar wordt niet gezien. Nu je kop in het zand steken en zeggen dat er ergere dingen zijn….lekker makkelijk

 • Gerda

  Ik vind als een “schrik reactie” het aan de teugels trekken nog aannemelijk. Maar om het paard na het laten halthouden de sporen bijna door het vel te trappen en daarna het paard enorm de mond te gaan hangen? Dat vind ik niet erg professioneel, eerder kinderachtig en verwend gedrag… Dus ik vind dat ze er in ieder geval op aangesproken moet worden.
  Wel gek dat de andere ruiters er niet eens echt aandacht voor hadden.

 • Peter

  Dit gebeurde niet met uitdraven maar met losrijden voor de proef.

 • Albertine Nannings

  Hi Peter, Klopt! Ik heb het aangepast, dank voor je melding! Groet, Albertine Nannings, Paardenkrant-Horses.nl

 • Jennifer

  Psychologisch is een schrikreactie te begrijpen als je bijna over de kop gaat, MAAR niet als je eerst even naar beneden kijkt of alles ok is. Als je al wilt straffen (en eerlijk, waarom zou je een paard überhaupt willen straffen omdat ie struikelt, vooral als je je paard nogal amateuristisch en slonzig zo laat lopen als deze amazone???) dan moet je dit doen in de eerste seconden nadat het paard iets gedaan heeft wat ie niet had moeten doen. Anders snapt ie het natuurlijk niet. Overigens ben ik meer voor het aanmoedigen van goed gedrag, hou je een veel blijer paard mee, maar goed. Het rukken in de mond en het schoppen doet me inderdaad denken aan een verwend manege ettertje, niet aan een internationale amazone. Erg zwak wat mij betreft. Nog zwakker vind ik het argument dat er ergere dingen gebeuren. Dat is jammer genoeg waar. Maar door juist dit soort gedrag al af te straffen, voorkom je misschien schadelijker praktijken. Deze ruiters en amazones hebben namelijk ook een voorbeeldfunctie voor de amateurs en dan voornamelijk voor kinderen. Dit gedrag als normaal en ‘niet erg genoeg om je druk over te maken’ beschouwen doet me twijfelen aan de kwaliteit van de hippische opleidingen die te verkrijgen zijn in de talrijke maneges in NL en ik kan alleen maar hopen dat degenen die er zulke meningen op na houden een fatsoenlijke manege opzoeken waar ze respectvol met paarden leren omgaan.

 • Jan de terric

  Bertram Allen werd uitgesloten in London voor een kleine beetje bloed aan zijn paard.
  De FEI zegt Horsewelfare eerst.

  En hier in dit geval??? Waar is de steward verantwoordelijk voor de paddock? Deze competitie is de wereldbekerfinale. Een of meerdere stewards moeten aanwezig zijn en het gedrag van PL moet gerapporteerd worden aan de President van de Jury.
  Waarom blijft Penelope Leprevot onbestraft?
  Is dit Horsewelfare?

 • DaGu

  Laat dit vooral geen voorbeeld zijn hoe je een paard moet berijden loopt veel te veel op de voorhand laat zich gewoon door het voorbeen vallen!

 • Irene

  Dit mag niet in de doofpot omdat er ergere dingen gebeuren met paarden. Is net zoiets als ach er is een overval gepleegd, laat maar, want er is terreur.

 • Sarah Pesie

  Hoe gemakkelijk herkennen we fysiek geweld. Niemand vindt het goed om een dier zomaar te slaan of in zijn mond te trekken…Echter miljoenen paarden in Nederland en België worden dagelijks mentaal mishandeld voor training en sport doeleinden… Continue gedwongen onder onterende omstandigheden om ‘gehoorzaam’ te zijn… Mentaal geweld (‘subtiele’ psychische dwang en manipulatie) herkennen we veel minder makkelijk maar is minstens net zo erg als de fysieke mishandeling van het slaan, trekken en schoppen. Tijd dat sport met dieren aan banden gelegd wordt! ‪#‎bestraar‬

 • nick

  wat een onzin dat er hier word gesproken van dierenmishandeling etc.

  Het paard let niet op en struikelt en penelope geeft hem een wake-up call niks mis mee in mijn ogen.

  Dat ze hem daarna nog een keer enigszins bruut tot stilstaan brengt zal zo’n professionele top amazone wel haar redenen voor hebben gehad!

 • callin

  Elke ruiter die echt iets om z’n paard geeft – het zij emotioneel, hetzij financieel -, zou op z’n minst even kunnen afstappen om te kijken wat er is. Toch niet normaal dat een paard op dit niveau zomaar zo struikelt? Dan mankeert er iets aan de concentratie (en wie is daarvoor verantwoordelijk?) of de manier van rijden – of er is iets niet goed met het paard. Hem daarvoor straffen, en idd zoals sommigen hier zeggen, ook nog eens ver na het gebeurde is belachelijke flauwekul. Nick zou ik aanraden eens een ijzerdraadje om zijn blote! scheenbeen te binden en daar zo’n ruk aan te geven als deze “topamazone” op het filmpje doet. Voel maar eens hoe zeer dat doet.

 • Nina de Jong

  Het paard struikelt omdat hij niet voor het been was. Niet het paard maar de amazone lette niet op en liet het paard zonder impuls op de voorhand in sukkeldraf gaan. Die “correctie” was bedoeld om het paard weer op de achterhand te krijgen. Dit is de gewelddadige ‘old-school’ manier die je vroeger veel zag toen de springruiters nog niet geloofden in een solide dressuurmatige basis. Had van Leprevost toch wel anders verwacht.

 • Ben Verheij

  Waar gaat dit helemaal over?
  Dierenactivisme: prima, maar laat deze ( veelal anonieme) personen alsjeblief geen vat krijgen op onze sportpaardenwereld. Ieder woord dat je eraan vuil maakt is er een teveel.
  Over tot de orde van de dag zou ik zeggen.

 • adriana

  niet tevreden zijn? er gebeurd zovaak iets met die dieren ( door mensen) ,ze zullen het wel jammer vinden dat het op video staat!!!

 • Olive Heyting

  Waar zijn de mensen die controle uitvoeren op het losrijterrein! Een paard gefocused houden heb ik heel anders geleerd1

 • M. Evers

  Quote Ben Verhey: Waar gaat dit helemaal over?
  Dierenactivisme: prima, maar laat deze ( veelal anonieme) personen alsjeblief geen vat krijgen op onze sportpaardenwereld. Ieder woord dat je eraan vuil maakt is er een teveel.
  Over tot de orde van de dag zou ik zeggen.
  Einde quote.

  Ik krijg van dit soort reacties een raar onderbuik gevoel. Anonieme personen mogen geen invloed hebben op onze sportpaardenwereld? Waarschijnlijk liever niemand toch. Laat lekker het besloten wereldje zoals het is, zodat alles achter de schermen blijft en niemand ziet hoe “successen” tot stand komen, helaas vaak ten koste van paarden.
  Als ruiter mag je nooit je frustraties afreageren op je paard. Dat doe je maar op een boksbal.
  Ik heb er geen goed woord voor over, dit wangedrag. Diskwalificeren zou ik zeggen.

 • J Andela

  ik zou me ook zorgen maken over het paard, maar meer waarom ze met een vrije lange teugel zo raar gaat steruikelen.

 • Henriette

  Gister een lezing gehad over paardengebitten en bitfitting en rontgenfotos gezien wat voor schade een bit kan aanbrengen in de mond’ zeker als er bruut mee omgegaan wordt. Dit paard zou ook in zijn mond gecontroleerd moeten worden en de amazone geschorst vanwege onnodig geweld tegen haar paard. Dat dier struikelt mede door haar rijgedrag, hoe kun je als je zo rijdt een band hebben met een paard? Of gaat het daar niet meer om in de sport? Sport?
  Zeker zijn er veel ergere misstanden als het om dieren en paardenwelzijn gaat, maar dit ongestraft laten is een slechte zaak. (Ik ben geen fanatieke bitloze amazone, maar rijd zelf ook gewoon met een bitje hoor.)

 • Raf Deconinck

  Ruiter : niet aandachtig bezig in het losrijden ? reactie in ieder geval niet professioneel: ze beschouwt het struikelen als een uiting van luiheid/onaandacht van het paard !! Ze wil het paard geforceerd alert maken . Paard: niet fit, vermoeid ?. Best nader onderzoek bij herhaling. Somnolent ?

 • eddy crul

  Hiermede wordt de mythe “dat het professionele commerciële circuit ECHT van hun paarden houden” voor de zoveelste maal doorbroken. De ECHTE liefde voor hun paarden is een theaterstuk dat dient opgevoerd te worden onder druk van de dierenliefhebbers beschermers en zeker ook door de echte paardenliefhebbers.We willen niet zien wat er achter de schermen gebeurd.Hier gaat het FEI ook zwaar in de fout.Hun slogan dat het dierenwelzijn bij hun hoog staat aangeschreven is volgens mij ook een verplicht teatherstuk. vr gr EC

 • Dirk Lelie

  Dat diegene die meer gevoel hebben en beter rijden, de eerste steen gooien. Gelukkig kunnen de paarden van de criticaster niet praten…Erg dat je als topruiter je moet verantwoorden tov de knuffelleek die soms ook al eens de afstand niet mist. Als iedereen die slecht paardrijdt moet aangepakt worden op social media…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook