Ga naar hoofdinhoud

Zege voor België, bonus voor Wathelet!

Wat een prachtige revival beleefde de Belgische springsport de afgelopen dagen in Barcelona. Winst in de kwalificatiewedstrijd en winst in de finale der finales. Een mooie sportieve revanche na een matig seizoen waarin Olympische kwalificatie in rook opging.

22.32 Vijf ton voor het winnende Belgische team. En twee ton voor de man die deze geweldige zege veilig stelde. Gregory Wathelet stuurt met Conrad de Hus het team van Dirk Demeersman in veilige haven. En casht tegelijkertijd als enige de bonus van twee ton voor een dubbele nulronde! Team GB eindigt door een snellere tijd op twee, Nederland keert terug uit de kelder van het klassement en pakt de derde plaats (en twee ton prijzengeld).

22.27 Met nog maar enkele sprongen te rijden voor Ludger Beerbaum en Chiara had Duitsland een toppositie nog in handen. Toch rolden er op het laatst nog twee balken. Duitsland met 12 achter GB en Nederland! Alleen België kan nog aan de teams van Ehrens en Lampard voorbij!

22.24 Briljante ronde van Beezie Madden en Cortes C brengt de Amerikanen in de eindstand niet verder dan 12 strafpunten, achter GB en Nederland.

22.11 De planken trillen in de platte lepels, maar alles blijft liggen voor Joe Clee en Utamaro d’Ecaussines. Met 8 strafpunten eindigt  Team GB gelijk met Team Oranje.

22.19 Precies een jaar geleden deed zijn ronde er niet meer toe. Maar nu was de rit van Gerco Schröder goud waard. Foutloos met Glock’s Cognac Champblanc, Nederland eindigt finale op slechts 8 strafpunten. Kan een barrage en een podiumplaats opleveren!

22.16 Ge-wel-di-ge ronde van een fenomenaal springende Good Luck zet Ierland in totaal op 12 strafpunten. Slotruiter Cian O’Connor doet Ierse kansen keren!

22.14 Zwitserland eindigt de Furusiyya-finale op 20 strafpunten. Slotruiter Paul Estermann en Castlefield Eclipse maken twee springfouten.

22.12 Het blijft wurgend spannend. Want Jos Lansink maakt acht strafpunten met For Cento. Favorietenrol van Belgen nu weer op losse schroeven. Alles nog open!

22.09 Geen bonus voor Bengtsson. Foutje van Unita Ask zorgt ervoor dat alleen Gregory Wathelet nog kans maakt op twee ton voor een dubbele nulronde.

22.07 Een onnodige fout op de sloot en de plank van de insprong dubbel die naar beneden gaat, acht strafpunten voor Daniel Deusser, Cornet d’Amour en Duitsland. Deur op een kier voor tweede Belgische zege in twee dagen. Deze keer zou dat 500.000 euro opleveren!

21.59 Niet de hoge insprong (die er steeds afgaat), maar de uitsprong van de delicate dubbel planken steil gaat naar beneden. Rotfout van Jur Vrieling en Zirocco Blue lijkt het lot van Team Ehrens te bezegelen. Verder een topronde!

21.57 Bertam Allen vecht, houdt Molly Malone kort aan de teugel, maar kan twee balken niet ontwijken. Ook Ierland maakt geen kans meer op topklassering.

21.54 Ontgoochelde gezichten in het Zwitserse kamp. Janika Sprunger en toptalent Bonne Chance stranden drie keer op het hout. Geen topklassering voor Team CH!

21.43 Twee amazones bleken tot nu toe opgewassen tegen de loodzware opgave in de Furusiyya-finale der finales. Na Meredith Michaels vocht zich zojuist ook Judy Ann Melchior foutloos over het hout. As Cold As Ice Z ging heel vloeiend rond, steeds ideaal in tempo. Topronde voor België, dat nu gelijke tred houdt met Duitsland (0 en 4).

21.37 Met een geweldige nulronde breekt Meredith Michaels-Beerbaum de ban. Foutloos is toch mogelijk! MMB en Fibonacci piloteren Team Duitsland (4 en 0) gelijk naar pole position!

21.15 Jessica Mendoza brengt het Britse team met Spirit T naar de voorgrond. Vier strafpunten is een evenaring van het resultaat van Ben Maher en Diva II. Twee keer vier is in deze fase niet slecht.

21.31 Na de teleurstellende ronde van Jeroen Dubbeldam met 12 strafpunten zorgen Maikel van der Vleuten en Verdi voor een beetje lucht in het Hollandse kamp. Een mooie ronde met vier strafpunten is niet slecht in dit loodzware en zeer technische parcours.

21.20 Een zwaar en delicaat parcours test niet alleen de kracht, maar ook de alertheid van de paarden die deelnemen aan de Furusiyya-finale. Gelijk al twaalf strafpunten voor Europees en wereldkampioen Jeroen Dubbeldam! Olivier Philippaerts en Armstrong van de Kapel doen het beter. Slechts één balk voor de eerste ruiter van het winnende Belgische team van afgelopen donderdag. Nog geen nuller na de eerste ruiters!

De middelste van de driesprong en de hindernis die volgt op deze zware combinatie gingen bij Jeroen tegen de grond. In de aanloop naar de delicate dubbel steil was Dubbeldam even de controle kwijt, waardoor Nederland gelijk al tegen 12 strafpunten aankijkt. Slecht begin!!

Veel keuzelijnen zorgen voor hoofdbrekens. Naar voren of juist terug? Die vraag moeten de ruiters steeds weer beantwoorden.

21.15 Ook Ben Maher en Christian Ahlmann kunnen de nul niet vasthouden. Taloubet van Ahlmann kan na zes korte galopsprongen richting dubbel steil de insprong niet heelhouden.

De moeilijke lijn naar de sloot – al heel vroeg in het parcours – wordt Zwitser Romain Duguet noodlottig: met balk erbij komt resultaat uit op 8. Ier Denis Lynch trapt met All Star ook twee balken omlaag. Zwaar parcours!

Uitslag

Bron: Horses

 

5 reacties op “Zege voor België, bonus voor Wathelet!

 • Herman Helleputte

  @dirk willem rosie

  Gregory Wathelet dient de criticasters van repliek, het is niet omdat Conrad de Grote Prijs van Calgary en het EK liep en andere ruiters zoals Jeroen Dubbeldam of Scott Brash ervoor opteerden om dit niet te doen, dat daarom Wathelet zijn paard te veel inzet. Zo zie je maar dat het voor ieder paard anders is en dat we de planning voor de concoursen vooral aan de topruiters zelf moeten overlaten. Voor alle duidelijkheid ik vind de prestaties van Jeroen Dubbeldam en Scott Brash ook indrukwekkend, maar ik vond het jammer dat Dirk Willem Rosie in zijn opiniestuk de wedstrijdplanning van deze ruiters aangreep om Gregory Wathelet te bekritiseren.

 • Tom Goethals

  idd. Dubbeldam en Brash hebben goed gepresteerd. Maar Wathelet is elk weekend competitief met verschillende paarden. Dat is pas manegment.

 • Maarten

  Een matig seizoen voor de Belgen klopt ook niet vind ik.
  Een goed seizoen met een rotslecht EK past beter.

 • Peter

  Whatelet is super , scott brash wint ook met zyn andere paarden.. Jeroen is altyd goed met een paard… Die andere winnen Niets of weinig… Kampioenschaps ruiter…

 • Andy

  Matig seizoen voor de Belgen? Winnaar van het nationscup klassement, winnaar van de kwalificatie en winnaar van de finale.

  Ik denk eerder dat de FEI de kwalificatienormen voor de OS moet herzien… Deze prestatie verdient toch een ticket?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook