Ga naar hoofdinhoud

LIVE: Nederland na eerste manche in kopgroep

Het Nederlandse springteam houdt na de eerste manche van de landenwedstrijd uitzicht op een olympische medaille. Het Oranje kwartet van bondscoach Rob Ehrens gaat morgen met slechts vier strafpunten de tweede ronde in. Groot-Brittannië, Zweden en Zwitserland staan ex aequo met Nederland tweede in de tussenstand. Saudi-Arabië leidt verrassend met één strafpunt.

Bondscoach Rob Ehrens kon vanmiddag alleen maar een heel tevreden man zijn. “Er is deze zomer nog wel wat kritiek geweest op mijn keuzebeleid, maar ik denk dat wij hier een goed team ruiters met fitte en alerte paarden hebben. Dat is wat hier vandaag werd gevraagd.”

De strijd om de landenmedailles begon vandaag slecht voor Nederland. Jur Vrieling en VDL Bubalu maakten twee springfouten. “Jur kwam iets te ‘open’ naar de sloot toe. Een sloot spring je met been naar de hand toe, dus altijd mét verbinding. En daar ontbrak het aan. Op de laatste hindernis had Jur zijn paard niet helemaal recht en liet ‘ie ‘m denk ik iets te vroeg los.”

Ehrens vertelt dat hij na afloop wel even boos is geworden. “Ik heb tegen de jongens eerlijk gezegd wat ik ervan dacht. Op dit niveau worden ruiterfouten achter elkaar afgestraft. Ook de grote landen gaan hier in de fout door stress en andere zaken. Ik dacht even: het zal toch niet weer zo gaan als twee jaar geleden in Kentucky. Ik denk dat ik de mannen na de rit van Jur even op scherp heb gezet en dat dat effect heeft gehad.”

Over de nulritten van Maikel van der Vleuten en Marc Houtzager had de bondscoach alleen maar lof. “Met Maikel heb ik vantevoren nog wat dingen doorgenomen. Nóg iets meer rechtop blijven, nóg iets meer aan het been, zodat Verdi nog wat beter opspringt. Maikel reed vandaag een perfecte ronde. En de rit van Marc en Tamino was helemaal grandioos. De fout van Gerco heb ik niet goed kunnen zien, maar enkele kenners zeiden dat hij toch iets teveel heeft gereden in die lange afstand van vier galopsprongen. Voor de rest was dit een overtuigende ronde.”

Voor de dag van morgen, als over de teammedailles definitief wordt beslist, is Ehrens hoopvol. “Net als na de eerste dag zeg ik: onze paarden zijn fit en klaar voor de volgende uitdaging. Ook conditioneel. Ik heb vandaag paarden moe zien worden aan het eind, dat gold zeker niet voor de onze! Nu kunnen we niets meer doen. Maar dat hoeft ook niet. Het voorbereidende werk zit in het voortraject. En dat is goed geweest.”

Bekijk hier de fotoserie


Hieronder volgt het live-verslag zoals het in de loop van vandaag op deze website is verschenen.

15.18 uur: Korte lijn in zes galopsprongen mislukt, zeer goed springende Valentina van ’t Heike kan fout niet voorkomen. Door de vier van Jos Lansink komt België op 16.

15.15 uur: Carlina van Pius Schwizer hervindt op tijd haar vorm. Haar nulronde zet Zwitserland ex aequo met Nederland, Zweden en Groot-Brittannië.

15.13 uur: Door mooie nulronde van Bengtsson en Casall komt Zweden op hetzelfde resultaat als Nederland.

15.10 uur: Zeldzame rijfout van Gerco. Laat Eurocommerce London iets teveel naar voren galopperen in een afstand die inderdaad op een lange vier staat. Maar London komt toch te dicht. Verder een zeer overtuigende ronde. Nederland na de eerste dag op vier.

15.08 uur: De winnaar van de wereldbeker kan in de zomer ook uit de voeten. Rich Fellers en Flexible galopperen in hoog tempo naar nul.

15.05 uur: ‘Das war es’. Duitse journalisten zeggen dat niet vaak, maar  nu wel. Ook Ahlmann en Codex One één keer in de fout, Duitsland op twaalf ongebruikelijke strafpunten!

15.02 uur: Lord de Theize goochelt zich een paar keer uit een benarde situatie, maar in de korte zes naar een steilsprong gebeurt het onvermijdelijke. Frankrijk laat teveel balken rollen om voor medaille in aanmerking te komen.

15.00 uur: Renata la Silla’s zoon Rebozo vergist zich één keer in een steilsprong, Brazilië gaat hier geen goud winnen, want Carlos Mota Ribas heeft zijn geblesseerde paard teruggetrokken.

14.55 uur: Bufero van ’t Panishof protesteert in de aanloop naar de brede sloot. Klap met de zweep van Dirk Demeersman kan niet voorkomen dat de hengst een voet in het water zet. Later valt ook de bovenste balk van de triple bar.

14.48 uur: Marc Houtzager en de formidabel springende Tamino zetten zojuist de tweede nulronde op het bord. Nederland trekt het initiatief naar zich toe. Wat gaat dit worden?!

14.42 uur: Vertwijfeling in het Duitse kamp: springmachine Bella Donna blijkt heel goed fouten te kunnen maken. Vooral op steilsprongen. Na de vier en vier voor Ehning en Meyer nu acht erbij!

14.40 uur: Silvana laat achterbeen hangen op de insprong van de driesprong. Frankrijk nu op 8 en 4. Paul Estermann en Castlefield Eclipse houden Zwitserland wel in de race. Deze combinatie lijkt geen fout te kunnen maken. Gregory Wathelet houdt met Cadjanine Z de schade beperkt tot vier.

14.26 uur: De toplanden leken niet meer nul te kunnen rijden. Maikel van der Vleuten en Verdi bewijzen het tegendeel. Briljante ronde, nergens in de problemen.

14.24 uur: Via Volo is nu van het astronautenvoer af. Springt een keer te veel naar voren. Vier voor Team USA.

14.22 uur: Hindernis 2 er al af voor Janne Friederike Meyer en Lambrasco.

14.20 uur: Streep door rekening van Henk Nooren. Mylord Carthago twee keer opzichtig in de fout!

14.08 uur: Concurrenten maken ook fouten. Wereldkampioen Le Jeune op acht. Vigo komt in de aanloop naar de sloot tegen de hand, breekt af en plonst in het water. Ook de middelste oxer van de driesprong gaat eraan. Lunatic van Jens Fredricson maakt eveneens twee springfouten, Steve Guerdat houdt het met Nino des Buissonnets bij dat ene steilsprongetje waar hij te dicht onder kwam. Nu is het even pauze.

14.01 uur: Pech meteen al bij het begin. Jur Vrieling en VDL Bubalu op acht strafpunten. Sloot iets te breed, balk van laatste oxer valt pas als Bubalu door de finish gaat…

13.58 uur: Er gebeurt van alles in Greenwich. McLain Ward verslikt zich met Antares in de sloot. Niet omdat ‘ie te breed is, verkeerde afstand.

13.56 uur: Het is nog weinigen gelukt, maar Marcus Ehning krijgt het met Plot Blue voor elkaar: het bovenste blokje van de dubbeldekker eraf!

13.54 uur: Klein drama voor Frankrijk: Simon Delestre verliest na één na laatste hindernis z’n teugel (gebroken), moet Napoli du Ry voor de laatste wegtrekken. Zet Frankrijk daardoor op zes strafpunten.

13.49 uur: Abdullah Sharbatly kan na de brede sloot zijn paard Sultan niet meer houden, het middelste element van de driesprong valt onvermijdelijk in het zand. Toch leidt Saudi-Arabië na vier combinaties met vier strafpunten, Groot-Brittannië volgt met acht. Nu komen de andere landenteams aan de start.

13.43 uur Gisteren vormden zij ook al de zwakke schakel in het Britse team. Zojuist zorgden Peter Charles en Vindicat W opnieuw voor het minste teamresultaat. De Guidam-zoon, gefokt door de familie Van Weegen uit Raalte, duwde de balk van het middelste element van de driesprong uit de lepels en even later sneuvelde ook een steilsprong.

13.35 uur: De duim omhoog en een diepe buiging voor Ian Millar. De 65-plusser zet op zijn tiende olympiade met Star Power een schitterende nulronde neer voor Canada!

13.30 uur: Ramzi al Duhami houdt Saudi-Arabië in het zadel. De kleine professional uit de oliestaat reed zojuist Bayard van de Villa Theresia perfect naar een foutloos resultaat. Op dit moment staan de Arabieren er beter voor dan de Britten! Maar later vandaag rijden nog de landen die gisteren bij de inloopproef het beste presteerden. Onder hen het Nederlandse en het Belgische team.

13.28 Aanvallend rijdend zette Edwina Tops-Alexander met de kleine Itot du Chateau een schitterende nul op het scorebord. Subliem voorwaarts gereden!

13.25 uur Triomf en drama in één seconde: Scott Brash leek de derde Brit te worden die een foutloos resultaat voor het team neer zou zetten. Maar nadat Hello Sanctos al een paar balken had beroerd, plofte de eerste paal van de afsluitende oxer zojuist in het zand.

13.18 uur: Hij wilde bijdragen aan een goed rresultaat voor het Canadese team. Verder gingen de ambities van Eric Lamaze, de olympische kampioen van vier jaar geleden, niet. Dat deed de Canadees zojuist door met Derly Chin de Muze slechts één tijdfout te realiseren.

12.56 Groot-Brittannië is zeer goed aan de landenwedstrijd om de olympische medailles begonnen. Ook de tweede ruiter van Team GB kwam zojuist simpel met een nulresultaat aan de finish. Ben Maher liet zijn door familie Berben uit Meijel gefokte Triple X III vlot doorgalopperen en kwam nergens in probl

Lees ook