Ga naar hoofdinhoud

Nederland wint landenwedstrijd La Baule

Wout-Jan van der Schans met Aquila SFN. Foto: Jacques Toffi / www.arnd.nl

Twee keer een tijdfout, dat was alles na vier Oranje ritten bij de opening van het Europese Furusiyya-seizoen. Alleen de Amerikaan Todd Minikus kon Team Ehrens nog van de overwinning afhouden. Maar Babalou maakte een fout en zo bleef wat enigszins oneerbiedig het B-team van Nederland te noemen is fier overeind. De volle mep aan Furusiyya-punten - 100 - is binnen!

Vier landen maakten na de eerste ronde nog kans op de overwinning. Maar na een kalm voortkabbelende eerste manche kreeg de wedstrijd na de thee een geweldig spannend vervolg. Er rolden plotseling meer balken, de toegestane tijd ontpopte zich in het tweede deel als een geduchte spelbreker.

Nederland leek daardoor schade op te lopen. Leopold van Asten en VDL Groep Zidane gingen voor de stijlprijs, maar pakten ook een tijdfout. De druk lag op de schouders van laatste ruiter Willem Greve. Met Carambole mocht de man uit Markelo in elk geval geen springfout maken, een tijdfout zou de deur nog op een kier houden voor Amerika.

Veel ruimte en tijd nam Willem Greve in de laatste lijn naar de dubbelsprong. Ook de voorwaartse afstand in zeven galopsprongen naar de laatste hindernis kon niet voorkomen dat ook Greve en Carambole te laat door de finish galoppeerden. Maar Todd Minikus – in de eerste ronde nog op stal gebleven door de drie nullen van zijn vrouwelijke collega’s – duwde een balk uit de lepels, waardoor Oranje voor het eerst sinds enige tijd weer eens de hoogste trede van het podium in La Baule mocht beklimmen.

Zwarte dag voor België

Nederland (één tijdfout) bleef in het zenuwspel dus koel, de Verenigde Staten (4 strafpunten) eindigden als tweede (maar verdienden geen punten), Frankrijk kwam na een teleurstellende eerste ronde toch nog opzetten (5), Duitsland stelde met een sterk team teleur (8), Zwitserland vergooide in de tweede ronde zijn kansen (8), Groot-Brittannië zakte na de pauze door het ijs (12), België had een zwarte dag (18) en het Brazilië van George Morris werd een ervaring rijker (22).

Rob Ehrens had niet zijn allersterkste team meegenomen naar de Franse badplaats. Maar de Nederlandse top is op dit moment breed, Willem Greve maakt met Carambole zeker kans op Olympische selectie en de overige Nederlandse combinaties in het team voor La Baule zijn de laatste tijd ook sterk in opkomst.

Van der Schans dubbel nul

Eerste ruiter Wout Jan van der Schans reed twee smetteloze rondes, met een geweldig basistempo stelde hij Aquila SFN in staat om over het parcours van Frédéric Cottier te wandelen. Van Asten en Zidane stierven in de laatste manche een beetje in schoonheid en hetzelfde gold voor Greve/Carambole: voor het overige waren het twee droomrondes. Jur Vrieling had met Glasgow van ’t Merelsnest in de eerste manche grote problemen in de driesprong, twee balken rolden. Na de pauze herstelde het duo zich met een formidabele nulrit.

Opvallend was het falen van de Belgen. Judy-Ann Melchior maakte met As Cold As Ice Z vijf, respectievelijk acht strafpunten en Jérome Guéry zette met de lastige Papillon Z 8, respectievelijk 9 op het scorebord. Gudrun Patteet reed met Sea Coast Pebbles Z netjes naar 4 en 0, Jos Verlooy was met Caracas de sterke man: 0 en 1.

Duitsers en Britten stellen teleur

Duitsland vergooide zijn kansen in de eerste manche, toen de familie Beerbaum (8 voor Meredith en 12 voor Ludger) er met de pet naar gooide. In de tweede manche trok het kwartet van Becker de zaak weer een beetje recht door het bij de 8 strafpunten uit de eerste omloop te houden.

Groot-Brittannië maakte de omgekeerde ontwikkeling door. Nul na de eerste manche, maar vervolgens kreeg Utamaro van Joe Clee een balk aan de benen en Diva II van Ben Maher en Cassionato van Michael Whitaker kegelden zelfs twee balken uit de lepels.

Dit bracht gastheer Frankrijk naar de toch nog eervolle derde plaats. Al had er na de fout van Kevin Staut met Reveur de Hurtebise meer ingezeten, toen Roger-Yves Bost als laatste ruiter een onnodige tijdfout kreeg met Sydney Une Prince.

Lees hier het live-verslag zoals dit vandaag op deze site is gepubliceerd.

Na de tijdfout van Leopold van Asten leken de kansen voor Team Oranje een beetje te slinken. Maar terwijl de concurrenten uit Zwitserland, Groot-Brittannië en Amerika hindernisfouten maakten, bleef derde ruiter Jur Vrierling met Glasgow van het Merelsnest zojuist briljant foutloos. Ook de driesprong – in de eerste manche rolden daar twee balken – was geen enkel probleem. Behalve Nederland heeft alleen Amerika (dat niet voor de punten rijdt) nog kans om de hele wedstrijd met nul te af te sluiten.

Met vier landen die uitzicht hebben op de overwinning in de landenwedstrijd van La Baule is elke fout er één teveel. Zo’n fout maakte Leopold van Asten zojuist. Na een prachtige stijlronde met VDL Groep Zidane verscheen er een tijdfout op het scorebord.

Wout Jan van der Schans stuurde Aquila SFN zojuist voor de tweede keer foutloos rond in de Nations Cup in La Baule. Pénélope Leprevost/Flora de Mariposa, Simon Delestre/Hermes Ryan, Lucy Davis/Barron, Stephan de Freitas Barcha/Landpeter do Feroleto, Daniel Deusser/First Class van Eeckelghem en Nick Skelton met de net pas van een blessure teruggekeerde Big Star evenaarden dit resultaat. Na de eerste omloop behoort Nederland samen met Zwitserland, de Verenigde Staten en Groot-Brittanië tot de landen met de nul nog op het scorebord.

Het Nederlandse team van Rob Ehrens behoort tot de vier landen die de eerste omloop van de Furusiyya-landenwedstrijd in La Baule foutloos hebben doorstaan. Jur Vrieling vormde met Glasgow van het Merelsnest (8 strafpunten) de streepscore, Wout Jan van der Schans, Leopold van Asten en Willem Greve bleven foutloos. Een goed resultaat is belangrijk voor Oranje, omdat het team van Ehrens in La Baule competitiepunten verdient.

Alles ligt dus nog open, halverwege de opening van het Furusiyya-landenwedstrijdseizoen in de Franse badplaats La Baule. De Verenigde Staten, Zwitserland en Groot-Brittannië hielden eveneens de nul op het scorebord, gastheer Frankrijk stelde teleur met vier strafpunten. De Duitse bondscoach Otto Becker zal nog zuurder zijn met het Duitse resultaat na de eerste omloop. Meredith Michaels-Beerbaum maakte 8 strafpunten en haar zwager Ludger kwam zelfs uit op 12.

Problemen voor het Belgische team. Na het uitvallen van Lummen behoren de Belgen tot de equipes die hun gemiddelde op moeten vijzelen met de overige resultaten. Maar door fouten van Judy-Ann Melchior, Gudrun Patteet en Jerome Guery staat het team – dit keer onder leiding van Kurt Gravemeier – voorlopig op 9 strafpunten.

Frédéric Cottier heeft geen zwaar parcours gebouwd, met een haalbare toegestane tijd. Dit resulteerde in een eerste omloop met relatief weinig hindernisfouten.

Uitslag

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

 

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook