Ga naar hoofdinhoud

Maikel: ‘Net zoveel kans als ieder ander’

Maikel van der Vleuten is één van de vier Nederlanders dit in Londen voor het Nederlandse springteam aan de start verschijnt. De ruiter geeft aan dat hij nooit bewust bezig is geweest met de Spelen, maar toch was het altijd zijn droom om er eens te mogen rijden.

Eigenlijk begon de weg naar de Olympische Spelen al twee jaar geleden. “Toen Verdi als achtjarige op het internationale toneel kwam kijken, groeide de belangstelling. Hij stond echt in de schijnwerpers. Zo’n paard is natuurlijk voor veel mensen geschikt. Verdi was op dat moment van Kees van den Oetelaar en Henk Nijhof. Als er dan zulke rare bedragen geboden worden, is het haast onmogelijk om zo’n paard langer aan te houden. Wij sprongen er toen zelf in om ook een stukje zeggenschap te krijgen. Want als wij niet willen dat hij verkocht wordt, dan gebeurt het niet. Daarmee is voor mij een heel belangrijke stap gezet. Verdi maakt op dit moment mijn carrière. Zonder zo’n paard zag het er allemaal heel anders uit.”

Naast zijn springkwaliteiten prijst de springruiter Verdi’s enorm goede instelling. “Voor dit werk wist ik al langer dat hij een super geschikt paard is. Hij kan overal over, is super eerlijk en zal nooit iets verkeerd doen. Hij is zo nuchter. Hoe het ook staat, hoog, technisch, indoor of bij kunstlicht, hij is altijd koel. Het lijkt of hij alleen maar beter meekijkt nu het hoger wordt. Daarnaast is hij ook nog eens fijn te rijden. Maar dat zijn allemaal geen garanties voor een teamplek. Het gaat om de beste vier ruiters van het moment.”

Paradepaard

Met alleen Verdi als troef heeft Van der Vleuten niet de luxe zijn paradepaard te kunnen ontlasten. “Een tweede paard is in principe net zo belangrijk. Want op die manier kan je het eerste paard uit de druk houden. Nu ik Verdi heb, mag ik naar alle zware en grote wedstrijden. Maar ik heb er geen paard naast die ook al die grote wedstrijden aankan. Ik heb wel wat paarden, maar die hebben nog tijd nodig. Natuurlijk wil je graag overal rijden. Maar ik wil Verdi niet koste wat het kost inzetten omdat ik de paarden niet heb. Af en toe moet ik dus een zware proef overslaan om hem te sparen. Dat is nu eenmaal zo en het maakt verder ook niet uit.”

Er vroeg bij

Afgevaardigd worden naar de Olympische Spelen is voor iedere sporter het hoogst haalbare. Zo ook voor Maikel van der Vleuten. “Het is altijd al een droom geweest. Natuurlijk zijn de Spelen voor een sporter heel belangrijk. Iedereen wil dat een keer meemaken. En wanneer dat in je carrière is, maakt niet uit. Ik ben er misschien vroeg bij. Maar het draait er uiteindelijk om welk paard je tot je beschikking hebt. En zodra die het niveau aankan, moet je er helemaal voor gaan.”

Hoewel het een droom mag zijn, is Vleut junior nooit bewust bezig geweest om daadwerkelijk op de Spelen aanwezig te zijn. “Het speelt in je achterhoofd misschien wel. Maar ik heb er nooit een doel op zich van gemaakt. In de jonge jaren ben je alleen maar bezig met het opleiden van zo’n paard. Op een gegeven moment maakte hij de internationale stap en ook dat ging super. Hij ontwikkelde zich geweldig en groeide er volledig in. Vorig jaar zat ik in het EK-team, wat opnieuw een stap in onze ontwikkeling was. En dan begin je toch wel eens te denken: waar gaat dit eindigen? Als we deze lijn voortzetten, dan zit zo’n teamplek er misschien ook wel in.”

Nu het zover is, mag de concurrentie serieus rekening houden met Van der Vleuten en Verdi. “Ik denk dat ik niet minder kans maak dan een ander. Als we de vorm hebben, kunnen we ook de Olympische Spelen aan. En dan is het toch ieder op zich. Het is een zware wedstrijd, maar dat geldt voor iedereen die daar is. Als ik het gevoel had dat ik er niets te zoeken zou hebben, had ik dat ook wel aangegeven. Maar waarom zou het niet lukken? We gaan gewoon proberen alles goed voor elkaar te krijgen. En dan hopen we op het beste daar. Verdi en ik zijn er in ieder geval klaar voor.”

Team Van der Vleuten blogt vanaf vandaag regelmatig op Horses. Lees hier het eerste artikel.

Bron: Horses / Special Olympische Spelen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook