Ga naar hoofdinhoud

Moeder wereldkampioen Earley weer drachtig van Harley

Maikel van Mierlo, hier met tweevoudig WK-winnaar Earley. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Earley (v. Harley VDL) wordt in Lanaken nooit meer vergeten. In september vorig jaar sprong de imponerende ruin zich in een illuster rijtje door voor het tweede jaar op rij wereldkampioen te worden van zijn jaargang op het WK in Lanaken. Eigenaren Evan en Mientje van Raaij verwachten dit jaar twee volle broers of zussen van Earley. Eén uit Earley’s moeder Zardenta zelf en één uit een draagmerrie.

Evan en Mientje van Raaij waren van begin af aan in de veronderstelling dat de merrie Zardenta (Indorado x Wellington), de moeder van Earley, niet meer leefde. “Zardenta zou een wat gevaarlijke merrie zijn geweest en verkocht voor de dood. Toen Earley zo goed ging springen, zeiden we weleens: ‘Wat zonde dat die moeder dood is’”, vertelt Evan van Raaij. Totdat Mientje’s dochter Mathilde belde. “Mathilde zei: ‘Weet je wel dat Zardenta nog leeft?’ Wij konden dat eerst niet geloven, maar toen Mathilde het ging navragen bleek Zardenta inderdaad in België te lopen”, vertelt Mientje van Raaij.

Helemaal niet gevaarlijk

“Het verhaal klopte precies. Zardenta was bij de fokker gekocht en in Hedel op de paardenmarkt verkocht. In plaats van naar de slager, vertrok de merrie naar een manege. Die manegehouder ruilde Zardenta weer met de vorige eigenaar. Het bleek een mooie, grootramige merrie en allesbehalve gevaarlijk. In België heeft ze nog 1,30 m gesprongen.”

Toen Evan en Mientje Earley’s moeder op het spoor kwamen, wilden ze haar natuurlijk graag kopen. “We kwamen daar in België en Mathilde had het scanapparaat mee en inderdaad, ook het chipnummer klopte. Het was echt Zardenta. De eigenaar wilde wel verkopen, dus wij namen de merrie mee naar huis”, vertellen Evan en Mientje.

Spannend

Volgend jaar verwacht Van Raaij twee Harley-nakomelingen van Zardenta, één uit de merrie zelf en één uit een draagmerrie. “Het is nog afwachten, maar het lijkt ons heel spannend om volle broers of zussen van Earley uit haar te fokken. Er is ook al belangstelling voor de embryo’s, maar we willen eerst kijken wat eruit komt. Hopelijk hebben we volgend jaar twee gezonde veulens in de wei. De lol hebben we er nu al van”, glimlachen Evan en Mientje van Raaij.

Dit bericht komt uit het uitgebreide interview met Earley’s eigenaren in het laatste nummer van De Paardenkrant Extra van vorig jaar. Sluit hier een abonnement af of bestel het nummer los.

Lees ook:
Earley galoppeert naar wereldtitel
‘Earley was altijd al een ruig paard’
Earley doet ’t onmogelijke, pakt de dubbel!

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook