Ga naar hoofdinhoud

Nederland laatste in bizarre landenwedstrijd

De meest bizarre landenwedstrijd sinds mensenheugenis was vandaag in St Gallen één grote teleurstelling voor het Nederlandse team. Onder druk gezet door de FEI deed een gefrustreerd Oranje-kwartet zijn sportieve plicht en eindigde na één omloop op de laatste plaats. Groot Brittannië won het modderballet van Sankt Gallen na barrage, Zwitserland werd tweede, voor België en Ierland.

Na de eerste omloop werd de tweede wegens aanhoudende regen en een steeds slechter wordende bodem gecanceld. Laura Renwick won voor Groot Brittannië  de barrage waar vier landen aan deelnamen.

Het Nederlandse springteam raakte gelijk na de eerste wedstrijd die voor Oranje meetelt om de Furusiyya-punten achterop. De zevende plaats (Duitsland besloot vanwege de barre condities helemaal niet te rijden) vormt een schril contrast met de recente landenwedstrijdzeges in Al Ain, La Baule en Kopenhagen.

De Nederlandse ruiters wilden hun paarden helemaal niet wagen aan de modder van het Gründenmoos-stadion, dat in de kom van een dal ligt en waar in 1995 ook al eens een EK-omloop werd gestreept om met hangen en wurgen tot een eindresultaat te komen. Onder dreiging van degradatie reden de mannen van Ehrens dan toch maar naar binnen. Echter in een fantastie-opstelling. Leon Thijssen verving op zijn tweede paard Haertthago Z de eerste keus Maikel van der Vleuten en VDL Groep Verdi, Gerco Schröder bracht niet London maar Seoul aan de start, Marc Houtzager spaarde Tamino en reed good old Opium en Jur Vrieling bleek de bijna vergeten routinier Emmerton VDL meegenomen te hebben om Bubalu VDL niet door de modder te hoeven laten galopperen. Leon en Gerco beperkten de schade tot een balk, Opium liet twee balken rollen en Jur Vrieling kwam op Emmerton met twaalf aan de finish.

Het team van Ehrens kon toen nog niet weten dat de wedstrijd voor hen al gereden was. Zwitserland, Groot-Brittannië, België en Ierland stonden na de eerste omloop met acht strafpunten op de gedeelde eerste plaats en moesten direct barrage rijden. Eerste starter Steve Guerdat zette met Nasa meteen een serieus resultaat neer: 0/43,94.

Het bizarre van deze wedstrijd kwam ultiem tot uiting in de winnende rit van Laura Renwick en Oz de Breve. De Britse dacht dat ze het spel verloren had, toen er een balk uit de uitsprong van de dubbel rolde. Maar het was een lagere balk, waardoor er 0 in 43,38 op het scorebord kwam, naar al gauw bleek goed voor de overwinning voor het team van Rob Hoekstra.

Op dezelfde hindernis maakte Desteny van het Dennehof van de Belg Gregory Wathelet een zware fout en ook de Ier Shane Breen kwam met Balloon niet foutloos aan de finish.

Over deze derde wedstrijd van de Furusiyya-reeks in de eerste Europese divisie zal nog lang worden nagesproken. En het gaat erom spannen hoe de Duitse ruitersportbond de belangen van zijn springteam zal weten te verdedigen. Degradatie dreigt voor Duitsland, nu het team van Otto Becker zijn paarden niet waagde aan de Zwitserse modder. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bron: Horses

4 reacties op “Nederland laatste in bizarre landenwedstrijd

 • Eddy Crul

  Geachte heer Rosie
  In dit verband las ik in uw e-krant een artikel waarin gezegd werd dat de Nederlandse bondscoach van de springruiters met een slecht gevoel in zijn buik zat.Daarin stond te lezen dat hij wel de tweederangs paarden liet aantreden maar dat het voor de Nederlandse eerste rangspaarden te gevaarlijk en onverantwoord zou zijn om op deze piste te springen.Ik had daar geen goed gevoel bij.Als het te gevaarlijk is voor de de goede paarden dan is het paardvriendelijk gezien ook te gevaarlijk voor de minder goede paarden.Ik zelf zou daar geen commentaar op gegeven hebben,omdat ik ook weet hoe moeilijk het is voor deze coach om in die omstandigheden een beslissing te nemen. Wel wilde ik graag de commentaren op dit artikel volgen,maar ik kan dit artikel niet meer terug vinden.
  Mijn eerste indruk is dus dat (onder druk van om het even wie) dit artikels is verwijderd.Als dit zo is, dan waardeer ik dit persoonlijk niet.Als dit niet zo is, waar kan ik dit artikel terug vinden aub? met dank en vr gr EC

 • A. Vehoff

  Een redactie zal mijns inziens niet ‘stiekem’ een artikel verwijderen. Dat is een onbeschreven regel, als is geplaatst, dan blijft geplaatst! Daarbij: Rectificatie is immers altijd nog een mogelijkheid. In dit geval lijkt het mij niet nodig, het gaat om feiten en de mening van een coach. Ik hoop dat de FEI luistert naar de kritiek in de media.

  Ik neem aan dat u onderstaand artikel bedoeld?
  http://www.horses.nl/sport/springen-sport/springen-algemeen/rob-ehrens-heeft-wrang-gevoel-in-zn-buik/

 • Dirk Willem Rosie

  @Eddy Crul: Excuus voor de verlate reactie. Uiteraard is er niets verwijderd of ingekort. Dit zou de redactie alleen doen als bijvoorbeeld abusievelijk verkeerde informatie zou zijn gepubliceerd. Het wrange gevoel van Rob Ehrens ging over het feit dat de verslechterende bodem geen sport onder gelijke omstandigheden mogelijk maakte. Ik denk dat ook de noodzakelijke aanpassingen aan het parcours en aan het reglement (reserveruiter vervangen, tweede paarden toegelaten) het gevoel hebben gegeven dat dit geen normale landenwedstrijd was, terwijl wel de normale competitiepunten en het gebruikelijke prijzengeld op het spel stonden. Ten diepste een onsportieve situatie.

 • eddycrul

  Aan A. Vehoff
  Wel bedankt,

  Aan Dirk Willem Rosie
  Wel bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook