Ga naar hoofdinhoud

Nederlands trio zorgt in Rolex Grand Prix voor sensatie

Leopold van Asten met VDL Groep Zidane N.O.P. (v. Heartbreaker) op Indoor Brabant met Wim van der Leegte Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De springsport heeft altijd weer een verrassing in petto. De wereldtop was op Indoor Brabant met een zware delegatie vertegenwoordigd, maar het waren drie Nederlanders die vandaag in de Rolex Grand Prix het podium bezetten. Onder aanvoering nog wel van de Brabantse favoriet Leopold van Asten die er op VDL Groep Zidane met de 123.000 euro vandoor ging.

De tweede plaats (en 75.000 euro!) was voor Wout Jan van der Schans met Capetown, Marc Houtzager en Sterrehof’s Calimero pakten na hun overwinning in de kwalificatie van gisteren ook nog eens de derde prijs in het hoofdnummer van Indoor Brabant, goed voor 56.250 euro.

Sprookjesachtig

Wat een sprookjesachtig einde kreeg Indoor Brabant 2017! Met een overwinning voor de stalruiter van topsponsor Wim van de Leegte, de gedroomde winnaar bovendien van de duizenden Brabantse toeschouwers op de tribunes.

En wat een wurgend spannende sport schotelde parcoursbouwer Louis Konickx die toeschouwers voor. Het duurde tot de 24-ste combinatie voor het parcours een keer heel bleef. En het was nota bene outsider Wout Jan van der Schans die zich met Capetown naar nul vocht.

Zeven in de barrage

Veel topcombinaties kwamen met 8 of 12 aan de finish, zes stuks gaven voortijdig op. Maar aan het eind van de startlijst kwalificeerden zich dan toch nog zes anderen voor de eindstrijd. Waaronder nog twee Nederlanders, Van Asten en Houtzager.

Maar met een pijlsnelle piloot als Bertram Allen en de twee ervaren Fransmannen Kevin Staut en Simon Delestre in de barrage leek de hoofdprijs in buitenlandse handen te zullen vallen.

Heftige Hector

Maar Allen strandde met zijn heftige hengst Hector van d’Abdijhoeve op een hoge steilsprong, vanuit een korte draai aangereden. De zoon van Cabrio van de Heffinck was al over de hindernis van de provincie Noord Brabant toen hij in de dalende fase, met zijn typische trap met het achterbeen, de paal alsnog uit de lepels tikte.

Staut en Delestre

Reveur de Hurtebise van Kevin Staut maakte in de haast een voorbeenfout in de dubbelsprong en Chesall Zimequest van Simon Delestre raakte in de barrage helemaal van de kook. Delestre kreeg op de strategisch opgestelde steilsprong van de provincie Noord-Brabant een weigering.

Trotse Hollanders

En toen het stof was neergedaald, stonden daar drie trotse Hollanders, die ieder voor zich een strakke barrage hadden neergezet. En een fikse greep in de rijke prijzenpot van Rolex deden. Een ongekende weelde die misschien wel nooit eerder plaatsvond: een compleet Nederlands podium in een vijfsterren-Grand Prix.

Uitslag

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook