Ga naar hoofdinhoud

Nederlandse springteam: ‘Zwaarste wedstrijd ooit’

De Nederlandse springruiterequipe eindigde in de FEI Furusiyya Nations Cup finale net naast het podium. "Enerzijds ben ik ontevreden, omdat we met een foutje minder een barrage om de zege hadden kunnen rijden. Anderzijds ben ik tevreden met deze vierde plaats, op een wedstrijd die je rustig als het WK van de landenteams mag omschrijven", aldus bondscoach Rob Ehrens. Frankrijk won, voor de Brazilianen, terwijl de Ieren als derde eindigden. Nederland eindigde weliswaar op gelijke hoogte met de Ierse ruiters, maar had in tijd gerekend anderhalve seconde achterstand.

Jur Vrieling: “Ik kwam net iets groot over de laatste van de driesprong, waardoor de zes geplande galopsprongen naar de laatste er net eentje te veel bleek te zijn. Bubalu kwam daar met de neus onder en dat resulteerde in de tweede fout. Daar had ik beter op moeten anticiperen, maar aan de andere kant is het vaak ook funest om van je voorgenomen plan af te wijken.”

Greve is zeer te spreken over de manier waarop Carambole in deze zware wedstrijd sprong: “Dit was de zwaarste wedstrijd waarin ik ooit van start ben gegaan. Enorm hoog en o zo breed. Als ik ergens de oorzaak van de twee fouten moet zoeken is dat in de eerste plaats toch een beetje gebrek aan ervaring van zowel mij als mijn paard. Daarnaast moet Carambole nog iets sterker worden. Jammer dat we de kans hebben laten lopen om hier net als in 1992 geschiedenis te schrijven.”

Dat het een zwaar parcours was, bevestigde ook Maikel van der Vleuten, die met VDL Groep Verdi op een relatief eenvoudige oxer een fout maakte. “Ik vind dat de parcoursbouwer vandaag de grenzen van het mogelijke heeft gezocht en gevonden. Het stond echt maximaal. Vooral de laatste lijn was loeizwaar, met een driesprong waarvan de insprong een steilsprong was, gevolgd door twee oxers en waarvan onder de eerste water zat. Op de oxer waar we de fout kregen – ik heb dat foutje niet voelen aankomen – kreeg Verdi net iets te veel sprong naar voren, waardoor hij net niet voldoende doorkiepte”, aldus Van der Vleuten.

Van alle startende combinaties wisten slechts vier de finish foutloos te halen. Onder hen Jeroen Dubbeldam met Utascha SFN, wat hem de ‘Award for the Man of the Match’ opleverde. “Ik denk dat dit de zwaarste wedstrijd is geweest waarin ik met Utascha SFN van start ben gegaan en ze sprong geweldig! Ze steeg, zoals dat heet, boven zichzelf uit” reageerde Dubbeldam.

Klik hier voor de fotoreportage van Arnd Bronkhorst.

Klik hier voor een interview met Jeroen Dubbeldam.
Klik hier voor een interview met Rob Ehrens.

Bron: Horses / KNHS

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook